Menu

Dovlecei și vinete gratinate

Dovlecei si vinete gratinate

Ingrediente pentru 8 portii de dovlecei si vinete gratinate

  • 1.2kg dovlecei
  • 700g vinete
  • 300g cascaval
  • 3 catei de usturoi
  • 4 oua
  • 200ml lapte
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare
1/5 - (1 vote)

Pentru această garnitură, este necesar să vă apucați de lucru cu aproximativ 4-5 ore înainte de momentul în care doriți să serviți masă, deoarece este destul de lung procesul de preparare.

Cum facem dovlecei si vinere gratinate

În primul rând este necesar să spălați vinetele (2 mari sau 3 medii), apoi să le tăiați felii de 3-4 mm grosime. Sărați fiecare felie de vânată și puneți-le la scurs într-o strecurătoare. Datorită sării, sucul amar va fi eliminat din feliile de vânată și de va scurge prin strecurătoare. Este bine să țineți vinetele sărate la scurs aproximativ 1 oră și jumătate.

Când vinetele s-au scurs și s-au înmuiat, prăjiți-le puțin ulei de floarea soarelui câte 1 minute pe fiecare parte și puneți-le la scurs pe un șervețel de hârtie. Când ați terminat de prăjit vinetele, puteți să vă apucați de prepararea legumelor gartinate. Spălați dovleceii, și tăiați-i la fel ca pe vinete, în felii de 3-4 milimetrii grosime. Curățați usturoiul și tăiați cățeii de usturoi felii.

Într-o tavă înaltă (4-6cm), de aproximativ 20x30cm presărați puțin ulei de măsline, apoi așezați un strat de dovlecei, în așa fel încât rondelele de dovlecel să se suprapună puțin. Puneți câteva felii de usturoi peste dovlecei, presărați cu puțină sare , apoi radeți deasupra 1/3 din cantitatea de cașcaval.

Peste cascavalul ras așezați 1 strat de vinete. Dispuneți rondelele de vinete în aceeași manieră ca și pe cele de dovlecel, puțin suprapuse. Adăugați restul de usturoi, și radeți deasupra vinetelor 1/3 din cantitatea de cașcaval, încercați să distribuiți cașcavalul cât mai uniform.

Mai puneți un strat de dovlecei, și radeți deasupra cașcavalul rămas apoi adăugați 200 ml de apă. Eu am tăiat cașcavalul în felii subțiri pentru că nu am avut răzătoarea la îndemână :), iar dacă preferați puteți face și dvs. la fel.

Sa coacem dovlecei si vinete gratinate

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și puneți-o la cuptor pentru 45 de minute la 200 grade Celsius.

După 45 de minute, mai rămâne de făcut doar sosul pentru legume. Bateți bine 4 ouă cu 200ml de lapte și turnați amestecul deasupra dovleceilor. Mai puneți apoi tava la cuptor pentru 30-40 de minute până când legumele se înmoaie și se rumenesc.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *