Menu

Ciuperci sote

Ciuperci sote

Ingrediente pentru 6-8 porții de ciuperci sote aveți nevoie de:

  • 1kg ciuperci proaspete
  • 200g unt
  • 1 legătură mărar
  • 2 cepe
  • sare
  • piper
2/5 - (1 vote)

Într-o zi am fost la restaurant și mi-am luat garnitură de ciuperci sote, iar fiindcă mi-au plăcut foarte mult, am zis că merită să încerc și eu o astfel de rețetă.

Cum se pregătesc ciupercile sote

Fiindcă ciupercile au un conținut bogat de apă, pentru 6 porții de ciuperci sote veți avea nevoie de aproximativ 1 kilogram de ciuperci crude, care trebuiesc curățate și spălate bine în prealabil. Se pun apoi la fiert 3-4 litri de apă cu puțină sare, și când apa dă în clocot, o folosim să opărim ciupercile.

Înainte de a opări ciupercile, este nevoie să rupem sau să tăiem în 2 sau 4 pălăriile de ciuperci, în funcție de dimensiunea lor. Dacă aveți niște ciupercuțe mici, le puteți lasă și întregi. La această rețetă puteți folosi și codițele de la ciuperci. Opărirea ciupercilor se face într-un castron mare, iar ciupercile se lasă cel puțin 10 minute în apă fierbinte, după care se pun la scurs într-o strecurătoare.

După ce ați pus ciupercile în strecurătoare, într-o cratiță, puneți la topit un pachet de unt (200g), iar când acesta devine lichid, căliți în el ceapa tocată cubulețe, apoi puneți ciupercile peste el și amestecați-le puțin, apoi lăsați-le la fiert în unt 10 minute la foc mic, cu un capac deasupra.

Între timp, spălați o legătură de mărar, și tocați-l mărunt, fie cu cuțitul, fie cu un robot de bucătărie prevăzut cu tocător de verdeață. După ce ciupercile au fiert 10 minute în unt, puneți 1 linguriță de sare și o linguriță de piper peste ele, precum și mărarul tocat. Amestecați bine ciupercile, însă cu grijă pentru a nu le sfărâma.

Mai lăsați pe foc 10 minute, apoi lăsați ciupercile să se răcească 10 minute înainte de a le servi ca garnitură pentru fripturi sau alte mâncăruri precum chifteluțe prăjite.

Galerie imagini

2 comentarii la “Ciuperci sote”

  1. Am urmat rețeta întocmai, doar că am pus mărarul în două pase și la sfîrșit am adăugat patru linguri de emmental. Foarte bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *