Menu

Cartofi wedges

Ingrediente pentru 3-4 porţii de cartofi wedges

  • 1 kg cartofi
  • 2 linguri boia ardei dulce
  • ulei de floarea soarelui
  • sare
5/5 - (1 vote)

Cartofi wedges, iată o reţetă foarte simplă şi care pe deasupra este de Post, deci pot să mănânc şi eu acum în postul Crăciunului.

Cartofii wedges sunt cartofi tăiaţi felii şi daţi prin boia de ardei dulce, după care sunt prăjiţi sau puşi la cuptor, eu am ales varianta simplă şi sănătoasă, adică cartofi wedges copţi.

Cum se prepară cartofii wedges?

Dacă aveţi cartofi de toamnă, atunci curăţaţi-i de coajă, spălaţi-i bine şi tăiaţi-i în felii potrivite, însă dacă aveţi cartofi noi de primăvară, atunci puteţi să îi spălaţi bine bine cu apă rece şi să îi tăiaţi felii cu coajă cu tot. Indiferent de tipul de cartofi, după ce îi tăiaţi felii mai spălaţi-i o dată sub jetul de apă rece şi lăsaţi-i la scurs într-o strecurătoare.

Într-un castron încăpător, amestecaţi cartofii cu 2 linguri de boia dulce, 1/2 linguriţă de sare şi 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui, apoi lăsaţi cartofii 10-20 de minute să se odihnească şi să ia aromă de boia.

Eu când am suficient timp la dispoziţie, pun cartofii wedges condimentaţi la congelator 1-2 ore înainte de a îi coace sau prăji, dacă sunt congelaţi în prealabil, cartofii wedges rezultaţi vor fi mai moi în interior.

Scurgeţi bine cartofii de eventualul lichid care se lasă în castron.

– cartofi wedges prăjiţi

Dacă vreţi să prăjiţi cartofii wedges, atunci încingeţi aproximativ 1 litru de ulei de floarea soarelui într-un tuci sau într-o cratiţă, apoi prăjiţi cartofii în uleiul super încins pentru 5-8 minute, până când obţineţi o crustă crocantă pe gustul vostru.

– cartofi wedges copţi

Varianta de cartofi wedges copţi durează mai mult, însă are mult mai puţin ulei, şi se face mai puţină mizerie în bucătărie. Aşadar într-o tavă de cuptor se pune folie de aluminiu, se stropeşte cu puţin ulei de floarea soarelui, apoi se aşează cartofii în tavă astfel încât să nu se suprapună (prea mult).

Cartofii se coc în cuptorul încins la 180 grade celsius pentru aproximativ 45′ (la jumătatea timpului de coacere puteţi să deschideţi cuptorul şi să întoarceţi cartofii şi pe cealaltă parte).

Cum se servesc cartofii wedges

În ceea ce priveşte modul de servire a cartofilor wedges, aici opţiunile sunt practic nelimitate. Eu spre exemplu i-am mâncat seara cu mujdei de usturoi, iar a doua zi mi-am luat o porţie de cartofi wedges simpli pentru masa de prânz la birou, dar cartofii wedges pot fi folosiţi că garnitură şi la fripturi, mâncăruri pe bază de carne sau pot fi serviţi cu brânză sau caşcaval pane.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *