Cartofi gratinaţi cu ceapă caramelizată

Ingrediente pentru 15 porţii cartofi gratinaţi
- 2kg cartofi
- 3-4 cepe
- 5-6 fire de cimbru proaspăt
- 500ml lapte
- 3 ouă
- 200ml smântână lichidă
- 250g parmezan
- 2-3 linguri ulei de măsline
- sare
- 10g unt pentru uns tavă
În a doua zi de Crăciun ne-am uitat la finala primei ediţii a emisiunii Vocea României, împreună cu prietenii noştri Doris şi Bogdan, cu care dealtfel am urmărit marea majoritate a emisiunilor Vocea României de anul acesta.
Fiindcă eram nehotărâţi dacă ne vom întâlni la noi sau la ei (şi până la urmă am mers la ei – adică la 1 minut de mers pe jos), am pregătit o garnitură absolut delicioasă, pe care a copt-o jumătate la mine, jumătate la Doris, şi anume nişte cartofi gratinaţi în lapte şi smântână cu ceapă caramelizată şi parmezan, un adevărat festin, dar hai să vedem cum a început totul şi ce a ieşit.
Reţetă de cartofi gratinaţi cu ceapă caramelizată
Reţeta de cartofi gratinaţi cu ceapă caramelizată am luat-o din ediţia de decembrie a revistei GoodFood, însă am adăugat şi ouă, pentru că mie îmi place să fie şi un liant pentrru cartofii gratinaţi, şi dacă nu e caşcaval sau brânză… atunci să fie ouă.
Aşadar cartofii şi ceapa se curăţă şi se feliază foarte fin cu răzătoarea sau la robotul de bucătărie, apoi cartofii se pun în apă, iar ceapa se caramelizează în tigaie: se încing 2-3 linguri de ulei de măsline, apoi se pune ceapa în tigaie şi frunzele de la 2-3 fire de cimbru proaspăt, apoi se dă focul al minim şi se acoperă tigaia cu un capac. După 5-6 minute se întoarce ceapa pe cealaltă parte şi se mai lasă pe foc încă 4-5 minute tot acoperită cu capacul… iar după timpul de călire indicat ar trebui să aveţi în tigaie ceapă caramelizată, moale şi uşor maronie.
Într-un castron mare se amestecă laptele, smântâna lichidă şi ouăle, apoi se adaugă sare după gust (1 linguriţă în cazul meu) şi se bate bine amestecul cu un tel. În laptele cu smântână şi ou se pun feliile de cartofi scurse de apă.
Se ia o tavă înaltă (a mea avea 20×30 şi vreo 7 cm înălţime) care se unge cu unt (puteţi să tapetaţi şi cu pesmet dacă vreţi), apoi în tavă se aşează 1/2 din feliile de cartofi date prin lapte cu smântână şi ou. Suprapuneţi feliile în 4-6 straturi dezordonate, astfel încât să fie distribuite uniform pe toată suprafaţa tăvii. Puneţi ceapa caramelizată peste cartofi, apoi deasupra cepei aşezaţi restul de felii de cartofi tot în 4-6 straturi, până când le terminaţi.
Turnaţi laptele care a rămas în castron peste cartofi astfel încât lichidul să ajungă la nivelul cartofilor sau chair să îi acopere. Tava se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă pentru 1 oră şi 30 de minute la cuptorul încins la 200 grade Celsius.
După ce s-a copt cu folie de alminiu deasupra, se rade parmezanul peste cartofi şi se mai coace 30 de minute până când permezanul se topeşte şi devine galben maroniu pe marginile tăvii. Eu după ce am copt cartofii cu folie de aluminiu, am oprit cuptorul, am aşteptat să se răcească 1 oră, apoi am pus tava într-o sacoşă şi am plecat cu totul la Doris, unde am făcut paşii cu rasul parmezanului şi coptul pentru 30 de minute pentru a topi parmezanul.
Cum se servesc cartofii gratinaţi cu ceapă caramelizată
Noi am servit cartofii gratinaţi cu cimbru presărat deasupra şi cu o delicioasă friptură de curcan alături, ah da nici murăturile nu au lipsit, pantru că lângă curcan mergea ceva acru, iar garnitura de cartofi gratinaţi cu ceapă caramelizată este destul de dulceagă.
Această garnitură de cartofi gratinaţi cu ceapă caramelizată se poate servi atât caldă cât şi rece, şi poate fi păstrată la frigider fără probleme chiar şi o săptămână (este totuşi indicat să acoperiţi tava cu folie alimentară.
Cartofii au ieşit atât de moi şi de aromaţi încât chiar şi Puppy care nu are voie să mănânce “mâncare de oameni mari” a intrat pe jumătate în bucătărie pentru a vedea ce se întâmplă.