Menu

Cartofi franțuzești

Cartofi frantuzesti

Ingrediente pentru 6-8 porții de cartofi franțuzești aveți nevoie de:

  • 1.5 kg cartofi
  • 7 ouă
  • 300g brânză telemea
  • 1 baton mozzarella (250g)
  • 100ml lapte
  • 400g iaurt gras/smântână
  • 1 cubuleț unt
  • sare
5/5 - (2 votes)

Iată și garnitura mea preferată, cartofi franțuzești, mi-a luat ceva până am postat-o pe site, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

În limba romană există două înțelesuri pentru cartofii franțuzești: rețeta prezentată aici, și cartofii pai prăjiți.

Cartofii franțuzești sunt o combinație de lactate, ouă și cartofi toate coapte împreună. Este un preparat atât de consitent încât poate constitui și o masă de sine stătăoare, mai ales când este rece.

Cum se prepară cartofii franțuzești

Cartofii se vor spăla bine cu apă rece, pentru a îndepărta toate impuritățile, deoarece se vor fierbe în coajă.

Pentru a pregăti cartofi franțuzești începem prin a fierbe cartofii și 5 ouă. Cartofii se fierb în coajă cu puțină sare și când sunt fierți bine se lasă la răcit și se curăță bine de coajă și de eventualele lovituri.

Cartofii curățați se taie felii de cca. 1cm grosime, iar ouăle fierte se feliază orizontal cu un feliator pentru ouă. de asemenea, telemeaua se dă pe răzătoarea mare iar mozzarella se taie felii.

Cartofii se vor coace într-o tavă mai înaltă sau într-un vas yena înalt, pe care trebuie să le ungeți cu unt. Pe fundul tăvii se pune un start de cartofi (felii evident), peste se pune un start de brânză rasă, unul de ouă feliate și din nou cartofi, apoi 1 strat de mozzarella, brânză rasă, ouă și un ultim start de cartofi.

Sos pentru cartofi franțuzești

Pentru a se lega, la cartofii franțuzești se face un sos alb obținut din 2 ouă crude, un praf de sare, 100 ml de lapte și 300g de smântână sau iaurt gras. Ingredientele se bat bine până când se obține un sos gros.

Sosul se toarnă peste cartofi și trebuie să vă asigurați că sosul a pătruns în toate locurile rămase goale.

Cartofii franțuzești se pun la cuptor aproximativ 45 de minute până când deasupra au o crustă de culoare aurie. În timpul coacerii, apa din sos se evaporă și ouăle se încheagă, sosul devenind un liant pentru toate ingredientele cartofilor franțuzești.

Cum se mănâncă garnitura de cartofii franțuzești

Cartofii franțuzești se pot mânca atât calzi cât și reci, însă atunci când sunt reci se taie mai bine și sunt mai legați.

Dacă vreți puteți reîncălzi cartofii franțuzești la cuptor sau la microunde.

Galerie imagini

3 comentarii la “Cartofi franțuzești”

  1. Tot farmecul il constituie sosul preparat din oua, iaurt si smantana. Ii intregeste farmecul acestui fel de mancare. Foarte apetisant! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *