Menu

Scoici in suc propriu

Ingrediente pentru Scoici in suc propriu pentru 4 persoane

  • 3kg scoici proaspete
  • 200ml vin alb
  • 1-2 rosii
  • 1-2 cepe
  • 2-3 catei de usturoi
  • sare
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
5/5 - (2 votes)

Reteta asta de scoici in suc propriu am preparat-o prima data impreuna cu Carmen la un curs de “fructe de mare” organizat de Societe Gourmet unde m-au inscris prietenii vara trecuta de ziua mea.

Ceea ce mi-a placut foarte mult la aceasta reteta a fost ca scoicile nu aveau niciun fir de nisip in ele (lucru care nu se poate spune despre versiunea congelata a fructelor de mare), iar acest preparat nu are gust sau miros de peste; de aceea am tot tinut sa prepar si eu acasa aceasta reteta de scoici in suc propriu.

Cum se pastreaza acasa scoicile vii?

Inainte de a cumpara scoicile m-am interesat putin asupra metodei de pastrare a acestora de pe o zi pe alta, pentru ca le-am cumparat vineri si urma sa le prepar sambata, asa ca trebuia sa le pastrez de vineri seara pana sambata dimineata cand urma sa le pun la “denisipat” sub jet de apa.

In principiu, acasa scoicile vii se pastreaza in frigider in plasa in care au fost cumparate, intr-un sertar al frigiderului sau pe un raft unde este mai putin rece, puse intr-un castron si acoperite cu un prosop umed. Fiindca urma sa le tin la frigider in jur de 12 ore, eu am pus plasa cu scoici in sertarul de legume (unde nu erau legume), in sacul de plastic pe care mi l-au dat atunci care am cumparat scoicile, si totul a fost in ordine.

Cum se aleg scoicile vii atunci cand cumparam scoici (midii)?

Midiile, ca majoritatea scoicilor se vand in plase strans legate care au rolul de a tine scoicile inchise (daca sunt deschis sau sparte inseamna ca scoicile sunt alterate sau moarte – deci nu sunt bune de mancat)

Cel mai important lucru la care trebuie sa va uitati atunci cand cumparati midii este ca majoritatea carapacelor sa fie inchise, neciobite si nesparte. In plasa cu scoici vor fi cu siguranta si unele scoici stricate pe care le vom arunca, insa este important sa va uitati la ele si sa nu fie multe deschise sau intredeschise, iar plasa in care sunt tinute sa fie strans legata.

De asemenea, este indicat sa cumparati scoicile dintr-un supermarket sau dintr-o piata de peste (poate mai dificil la noi sa gasesti scoici in piata de peste) care are un flux mare de clienti, si nu tine marfa foarte mult pe rafturi (scoicile sunt expuse si tinute de gheata).

Eu am luat o plasa de 3kg cu midii de la Metro Baneasa intr-o vineri seara, am dat cca 22 de lei pe toate scoicile mele, si pot sa spun ca am aruncat aproximativ 5% din scoici atunci cand le-am sortat, un procentaj spun eu foarte bun, pentru ca nu ma asteptam sa raman cu atat de multe scoici bune.

Cum curata scoicile inainte de preparare

– cum scoatem nisipul din scoici?

Fiindca midiile (ca si majoritatea scoicilor) se hranesc filtrand apa in care stau, metoda pentru a scoate nisipul din scoici este foarte simpla, se tin scoicile sub jet continuu de apa (in plasa in care au fost cumparate). Eu am tinut scoicile in chiuveta 8 ore cu apa curgand incet peste ele, iar din cand in cand intorceam plasa pentru ca apa sa curga peste toate scoicile.

Puteti sa le tineti si mai putin sub fluxul de apa (cca 2-3 ore), eu cred ca am exagerat putin in dorinta mea de nu avea niciun fir de nisip in mancarea de scoici.

– cum curatam scoicile (midii)

Dupa ce au stat sub jet de apa in plasa, imediat inainte de a fi gatite scoicile trebuie sa fie curatate. Se desface plasa, si fiecare scoica se inspecteaza sa fie intacta (nesparta si inchisa), se smulge brusc “barba” midiei (firele care ies din scoica si seama cu niste alge ), apoi midia se curata bine la exterior cu un burete aspru de vase sau cu o periuta mai dura pentru a indeparta parazitii de pe cochilie.

Cum preparam midii in suc propriu?

Pentru a prepara midii in suc propriu se curata si se toaca marunt 1-2 rosii, 1-2 cepe si 2-3 catei de usturoi.

Intr-o oala foarte mare care are si capac, se pun la incins 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui. Cand uleiul este foarte incins se pun scoicile in oala si se acopera imediat cu capacul. Atunci cand am pus eu scoicile in uleiul incins s-a facut o galagie atat de mare incat toata lumea a venit sa vada ce se intampla.

In oala trebuie sa ramana minim 1/2 spatiu gol pentru ca scoicile sa aiba loc sa se deschida, daca nu aveti o oala suficient de mare, faceti scoicile pe rand repetand procedeul.

Scoicile se tin in oala 3-5 minute cu capacul pus, si din cand in cand se zdruncina bine oala pentru a se face loc printre scoici si acestea sa se poata deschide. Veti vedea ca sub actiunea aburului din oala scoicile se deschid singure.

Dupa cele 5 minute, in oala cu scoici se pun legumele si usturoiul tocat impreuna cu sare (eu am pus 1 lingurita) si 200ml de vin alb, se acopera din nou cu capacul, se zdruncina oala bine pentru a se distribui uniform ingredientele, si se mai lasa la fiert alte 5 minute.

Cum se servesc scoicile in suc propriu?

Scoicile in suc propriu se servesc calde, imediat dupa ce au fost preparate. Noi am stors zeama de lamaie si zeama de lime pe scoici si le-am mancat cu mana sau cu furculita direct din cochilia deschisa. Multe scoici cad din cochilie direct in oala insa le puteti lua cu o spatula sau cu o lingura.

Puteti sa mancati si sos de vin cu suc de scoici si legume, pentru ca este foarte gustos, si va fi din belsug (la mine a iesit cam 1/3 de oala de sos), pe fund e posibil sa ramana cateva sparturi de scoica, insa sunt grele si se depun deci nu le veti lua cu polonicul.

Scoicile care nu s-au desfacut singure trebuie sa fie aruncate pentru ca cel mai probabil au fost alterate.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *