Saramură de pui

Ingrediente pentru 6 porții de saramură de pui aveți nevoie de:
- 1 pui grill mare (cca. 1.5 kg)
- 1 morcov
- 4-5 căței de usturoi mari
- busuioc uscat
- piper boabe și măcinat
- 3-4 frunze de dafin
- sare
Saramură de pui, iată o rețea pe care o pregătesc de fiecare dată cu multă plăcere, pentru că este foarte gustoasă.
Cum se preparată saramura de pui
– fireberea puiului și a legumelor
Începem să pregătim saramura prin a fierbe puiul curățat, spălat și porționat în cca. 5 litri de apă. În oala unde se fierbe puiul se pune și morcovul curățat de coajă, 2-3 foi de dafin câteva boabe de piper și puțină sare.
Puiul se fierbe între 1 oră și 2 ore în funcție de cât de mare și bătrân este. Puteți micșora timpul de fierbere a puiului dacă folosiți o oală sub presiune.
– pregătirea puiului
Înainte de a fi pus în saramură, puiul trebuie prăjit puțin. Așadar încingeți ulei într-o tigaie sau într-un tuci, apoi prăjiți bucățile de pui fiert până când pielea devine portocalie și crocantă.
– saramură pentru pui
Pentru a pregăti saramura în care va fi pus puiul fiert și prăjit, se toacă morcovul fiert cubulețe mici, iar usturoiul se curăță de coajă.
Se strecoară supa de pui rămasă în urma fierberii și se pune într-un castron încăpător. În supa de pui se adaugă puțin piper măcinat, morcovul tăiat, 1/2 linguriță de busuioc uscat și usturoiul zdrobit.
Gustați saramura și dacă nu este suficient de sărată, mai adăugați puțină sare, apoi amestecați cu o lingură.
Puneți bucățile de pui prăjit în saramură, și serviți cât este încă fierbinte.
Cum se mănâncă saramura de pui
Așa cum am spus și mai sus, saramura de pui se servește fierbinte după ce a fost preparată, dacă vreți o puteți și reîncălzi pe aragaz sau la cuptorul cu microunde însă dacă plănuiți să o mâncați a doua zi fiți atenți că pielea puiului nu va mai fi crocantă, ci se va înmuia datorită lichidului în care a stat.
După părerea mea saramura de pui merge cel mai bine cu o mămăliguță, însă puteți alege și niște cartofi natur sau piure pe post de garnitură.
Cautam o reteta cu sfecla rosie si am gasit site-ul tau:am inceput sa vizionez retete si am gasit tot felul de denumiri interesante sub care se ascundeau de fapt retete interpretate de tine,”TORTILLA MEXICANA” de pui unde ardeiul iute (hai sa-l numim din politete ca asemanare chili) ar putea avea legatura, acea tortilla care se aseamana cu lipia libaneza (regasita in supermarketuri) se face doar din faina de porumb speciala, numita si masa harina (neregasita la noi) ar trebui s-o denumesti SHAORMA MEA HAND MADE.
Acum regasesc oripilat si denumirea de “SARAMURA DE PUI” in care puiul intai se fierbe si abia apoi se prajeste (nicaieri regasita aceasta metoda fiindca am manca chipsuri de pui=uscaciune de pui ) si sa-l combinam cu un consome de pui care inlocuieste saramura, sau un rasol, sau ….
Reinterpretarea unei retete din punctul tau de vedere, inseamna nu neaparat pastrarea numelui acesteia, ci propria ta versiune cu denumire “….”.
Oricum, respect pentru ca busuiocul uscat s-a transformat in cel proaspat pe site si sa auzim numai de bine.
Multumesc pentru comment Catalin, voi incerca sa tin cont de parerea ta pe viitor (in ideea de a pune denumiri mai originale retetelor).
In ceea ce priveste saramura de pui, este alegerea fiecaruia daca vrea sa prajeasca puiul pur si simplu, sa il faca la cuptor sau sa il fiarba si sa il prajeasca cum am facut eu, bucatile mele de carne erau destul de mari si de aceea am ales sa fierb puiul inainte de a il praji. Iar despre busuiocul transformat din uscat in proaspat, in “saramura-rasol” se gasesc frunzele uscate de busuioc, iar decorul din busuioc proaspat l-am pus pentru ca intamplator aveam busuioc proaspat in ghiveci, si mi s-a parut ca o pata de culoare este potrivita in farfurie.
Iar despre Tortillas, recunosc ca “mexicana” este mai mult denumirea decat preparatul, pentru ca la noi ingredientele se gasesc mai greu, adica nici branza cheddar din supermarket nu este cheddar adevart, ce sa mai spun de ardei mexicani jalepenos, dar in ceea ce priveste “lipia”, trebuie sa recunosti ca nu era chiar o lipie libaneza de shaworma 🙂 macar pe punga ei scria tortilla 🙂
Iti multumesc ca ai avut rabdarea sa te uiti la asa de multe retete de ale mele, si in speranta ca vei gasi totusi cateva pe gustul tau te mai astept pe site-ul meu.