Menu

Pilaf cu pui

Pilaf de pasare

Ingrediente pentru 4-6 porții de pilaf cu pui aveți nevoie de

  • 1 pui întreg
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 2-3 frunze de dafin
  • câteva boabe de piper
  • 300g orez
  • sare
Rate this post

Pilaful cu pui este o mâncare delicioasă, mai ales dacă este preparată cu o găină grasă de țară. Pilaful este un preparat atât de popular în bucătăria românească încât mulți ar putea spune că este o mâncare originară de pe plaiurile mioritice, însă adevărul este că pilaful este un preparat ce poate fi întâlnit în toată lumea cu origini în Asia.

Pilaful a fost prima oară menționat într-o scriere istorică ce spunea că acest preparat i-a fost servit lui Alexandru cel Mare într-o regiune de pe teritoriul Afganistanului de astăzi.

Pilaful este constituit din orez care se fierbe în supă (de legume, pasăre sau vită), la care se adaugă diverse condimente și legume, precum și bucățele fierte de carne. În bucătăria italiană, pilaful este denumirea dată orezului prefiert care este ulterior folosit la pregătirea rețetei de risotto.

Cum preparăm pilaf cu carne de pui

Orezul se spală bine în 2-3 ape (se folosește apă rece), apoi se lasă într-un castron cu apă rece până când va fi ulterior fiert.

Pentru rețeta de pilaf cu carne de pui trebuie să fierbem puiul. Puiul se spală bine, se taie în bucăți și se pune la fiert cu apă, câteva boabe de piper și 2-3 foi de dafin. Se adaugă și puțină sare, pentru un gust mai bun.

Dacă aveți un pui îl puteți fierbe într-o oală mare de ciorbă, însă dacă aveți o găină de curte este mai bine să o fierbeți într-o oală sub presiune pentru a diminua timpul de fierbere. Eu am fiert și organele puiului: pipota, inima și ficatul. Completați cu apă dacă aceasta scade în urma fierberii, pentru că supa de pui va fi folosită la fierberea orezului.

După ce puiul s-a fiert, se curăță legumele și se taie cubulețe (morcovul și ardeiul), apoi se pun într-o cratiță cu orezul spălat și 1-1.2 litri de supă de pui. Se fierbe orezul cu legumele pe flacără mică aproximativ 30 de minute.

Într-o cratiță sau un vas ce poate fi pus la cuptor se așează bucățile de carne fiartă, apoi în spațiile rămase goale se pune orezul fiert. Dacă apa în care a fiert orezul a scăzut foarte mult, mai adăugați 1-2 polonice de supă de pui și băgați pilaful cu carne de pui la cuptor. Pilaful se coace acoperit cu un capac aproximativ 45 de minute la treapă medie de putere.

Cum mâncăm pilaf cu carne de pui

Pilaful cu carne de pui este o mâncare foarte gustoasă, ce poate fi servită ca felul doi la prânz sau chiar la cină. Dat fiind faptul că grăsimea de la pui se va regăsi în pilaf, acest preparat se servește cald împreună cu o salată acră sau niște murături.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *