Menu

Pâté Chinois

Pate Chinois

Ingrediente pentru 3-4 porții de Pâté chinois aveți nevoie de:

  • 300-400g carne tocată de porc
  • 2-3 cartofi (400g)
  • 1 conservă porumb dulce (250g-280g)
  • 1 ceapă
  • unt
  • 50ml lapte
  • 50ml apă
  • 1 lingură de ulei
  • piper
  • sare
Rate this post

Pâté chinois este o rețetă de origine canadiană, specifică zonei Québec care cunoaște multe variațiuni, fiecare bucătăreasă punându-și amprenta personală asupra acestei rețete. Chiar dacă există și rețete de pâté chinois vegetariene, eu am ales să prepar versiunea clasică, folosind carne de porc tocată.

Pâté chinois este un preparat în straturi care are un strat de carne, unul de porumb dulce, iar deasupra un strat de piure, așadar înainte de a asambla această mâncare va fi nevoie să facem piureul și să preparăm canea.

Prepararea piureului de cartofi

Se curăță cartofii și se taie cubulețe, apoi se fierb bine (15-25 minute) în apă cu sare. Timpul de fierbere va depinde de dimensiunea cuburilor de cartofi dar și de treapta de putere a ochiului de aragaz.

Când cartofii s-au fiert (pot fi înțepați ușor cu furculița), se scurg de apa rezultată în urmă fierberii, se adaugă laptele și apa peste ei împreună cu 1 lingură de unt, și se pasează fie folosind un pasator manual de legume, fi utilizând mixerul. Cartofii se pasează până când se obține un piure omogen care încorporează bine toate ingredientele.

Cum se prepară carnea tocată

În ceea ce privește prepararea cărnii tocate pentru pâté chinois, se începe prin a curăța și toca ceapa mărunt, apoi aceasta se călește într-o tigaie cu 1 lingură de ulei. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă peste ea carnea tocată. Se condimenteaza cu sare și piper după gust și se călește până când toată carnea este făcută (nu mai are zone roșii).

Cum se prepară pâté chinois

Pentru pâté chinois se pregătește în primul rând un vas în care va fi coaptă mâncarea. Eu am folosit un vas de yena pe care l-am uns cu unt pe fund și pe pereți. Carnea tocată și călită se pune pe fundul vasului, însă înainte se scurge de grăsimea rămasă în urmă prăjirii cărnii.

Peste carne se pune porumbul dulce scurs de lichid. Apoi peste porumb se pune piureul de cartofi, se nivelează bine și se bagă la cuptor pentru 30 de minute la treapă mare (190-200 grade Celsius).

Cum se servește pâté chinois

Înainte de a se servi, mâncarea trebuie să se răcească cel puțin 30 de minute. La servire se poate decora cu boia de ardei dulce (sau iute după preferință) și cu o frunzuliță de pătrunjel sau busuioc.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *