Ostropel de pui

Ingrediente pentru 4-6 porții de ostropel de pui:
- 1 pui întreg (1-1.2kg)
- 2 cepe
- 3-4 căței de usturoi
- 1 conservă roșii decojite în sos tomat
- 1 ardei capia roșu
- 100 ml vin alb
- ulei de măsline
- busuioc uscat
- 3 linguri făină
- piper negru măcinat
- sare
Ostropel de pui… iată o rețetă pe care de multă vreme tot vreau să o fac, ei bine i-a venit în sfârșit și ei rândul.
Cum facem ostropel de pui
– prăjirea cărnii de pui
Pentru a face ostropelul de pui, începem prin a prepara carnea. Se spală și se porționează puiul, apoi se pune la încins niște ulei de măsline (aproximativ 2 linguri) într-o cratiță în care vom prepara ostropelul. Când uleiul este încins, se pun bucățile de carne la prăjit în ulei, se condimentează cu sare și piper și se întorc de 2-3 ori pe fiecare parte până când pielea puiului devine brun-aurie și este puțin crocantă.
Se adaugă vinul peste pui și se lasă să fiarbă în vin 5-7 minute până când vinul scade. Puiul se scoate din cratița în care a fost călit și se lasă pe o farfurie.
– prepararea legumelor pentru ostropel
În uleiul cu vin în care s-a prăjit puiul se călește ceapa tocată sub formă de cubulețe. Ceapa se călește 2-3 minute până când se înmoaie și devine străvezie. Se adaugă 200 ml de apă, ardeiul tocat cubulețe și roșiile din conservă care au fost tocate în bucățele potrivite; se fierb legumele 15-20 de minute.
Când legumele s-au fiert, se adaugă în cratiță usturoiul tăiat felii și bucățile de carne, și se pune suficientă apă încât carnea să fie acoperită de lichid. Se dă focul la minim și se lasă ostropelul să fiarbă la foc mic până când lichidul scade la jumătate.
La final se adaugă 1 linguriță de busuioc uscat împreună cu 2 linguri de făină amestecată cu 3-4 linguri de sos de roșii, și se mai fierbe ostropelul 5-10 minute.
Cum mâncăm ostropel de pui
Ostropelul de pui se servește cald ca fel principal, și merge cu o garnitură de mămăliguță, cu pâine sau cu piure de cartofi.