Menu

Ciulama de pui

Ingrediente pentru 4 porţii ciulama de pui

  • 500g organe de pui (inimi şi pipote)
  • 100g unt
  • 4 linguri făină
  • 1 litru supă de pui
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • frunze pătrunjel (opţional)
  • sare
4/5 - (1 vote)

Ciulamaua de pui este preferata mea, mai ales dacă folosesc carne de pui dezosată sau organe de pui (inimi şi pipote). Din punctul meu de vedere acest preparat culinar are un singur defect… poate fi mâncat doar după ce a fost gătit, refrigerarea şi re-încălzirea nu sunt o combinaţie prea fericită pentru ciulama deoarece sosul nu va mai fi la fel de cremos.

Cum preparăm ciulama de pui

Pentru ciulamaua de pui, se pun la fiert organele de pui în 2 litri de apă cu puţină sare, 1 morcov întreg şi o ceapă întreagă, eu am pus 4 litri de apă pentru că am vrut să mai păstrez la congelator 2 litri de supă pentru alte mâncăruri.

Când carnea de pui este fiartă (45-60 minute în funcţie de cât de tari sunt pipotele), se topesc într-o tigaie înaltă 100g de unt care se amestecă apoi cu 4 linguri de făină ce se prăjeşte în unt până devine uşor gălbuie şi nu are cocoloaşe, acesta este sosul numit în termeni culinari “sos roux”, dacă mai ştiţi l-am folosit şi la macaroanele cu brânză după reţeta lui Jamie.

Se dă focul la minim şi peste sosul roux se adaugă uşor 1 litru de supă de pui, amestecând energic sosul cu un tel pentru a se omogeniza bine şi a obţine un sos gros, de consistenţa smântânii.

Dacă aveţi neşansa ca sosul vostru să aibă cocoloaşe, nu disperaţi, puneţi mâna pe un mixer cu picior vertical şi pasaţi bine sosul adăugând puţină supă de pui, veţi scăpa imediat de nedoritele cocoloaşe de făină.

Când sosul pentru ciulama este gata, adăugaţi pipotele şi inimile împreună cu morcovul fiert şi tăiat rondele. Se mai ţine ciulamaua pe foc 2-3 minute amestecând constant pentru a nu se lipi, şi mâncarea noastră este gata.

Cum servim ciulama de pui

Ciulamaua de pui se serveşte caldă imediat după ce a fost preparată, altfel sosul se va întări atunci când se răceşte. Garnitura tradiţională pentru ciulama este mămăliga, însă eu prefer să folosesc pâine pentru că aşa îmi este mai uşor să mănânc tot sosul… până la ultima picătură.

Pentru decor, presăraţi puţin pătrunjel verde în farfurie peste ciulama.

Dacă veţi servi masă la 20-30 de minute după ce aţi preparat ciulamaua, puteţi menţine mâncarea caldă acoperind-o cu un capac şi punând cratiţă cu ciulama într-o oală cu apă fierbinte, un fel de bain-marie fără foc 🙂

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *