Menu

Bulz

Bulz cu ou, kaiser si branza de burduf

Ingrediente pentru 4-5 porții de bulz aveți nevoie de:

  • 500g mălai
  • 2l apă
  • 100g unt
  • 4 ouă
  • 500g șuncă afumată (kaiser afumat)
  • 500g brânză de burduf
  • sare
Rate this post

Rețeta de bulz e ceva ce vroiam să prepar de multă vreme, și într-o seară mi-am făcut curaj să merg să cumpăr brânză de burduf și să mă apuc de treabă.

În primul rând este nevoie să fierbeți 4 ouă. Acestea se pun la fiert și se țin pe foc 5-10 minute după ce apa a dat în clocot. Curățați apoi coaja și tăiați ouăle felii, eu am folosit un feliator special, e 10RON în IKEA :).

Când ouăle sunt gata este momentul să va apucați de mămăligă. Se pun la fiert 2 litri de apă cu 2 lingurițe de sare. Când apa a dat în clocot, se adaugă 500g de mălai, și se amestecă energic pentru a evita formarea cocoloașelor. Atunci când mălaiul se umflă și absoarbe tot lichidul, însă mămăligă este încă puțin moale , este momentul să opriți focul.

Într-un vas ce poate fi pus la cuptor, puneți 1 strat de mămăligă (aproximativ 1/3 din cantitatea de mămăligă). Eu am folosit un vas de ceramică cu diametrul de 24 de centimetri, însă puteți folosi și o cratiță cu diametru similar și mânere de metal. Peste primul strat de mămăligă, adăugați 50 g de unt, și jumătate din brânza de burduf. Puneți apoi 1 start de ouă tăiate rondele, și jumătate din cantitatea de șuncă tăiată felii. Acoperiți ingredientele cu încă 1 start de mămăligă, și presați-l bine. Repetați procedeul cu unt, brânză de burduf, ouă și șuncă, și acoperiți cu un ultim strat de mămăligă ce trebuie să închidă etanș straturile interioare. Dacă mai aveți, puneți deasupra 1 felie de unt, sau 1 lingură de ulei, apoi puneți vasul la cuptor pentru 20 de minute la 120 -140 grade Celsius.

Bulzul se servește fierbinte, cu smântână și eventual o ceapă roșie spartă 🙂 Pe viitor voi face și alte rețete de bulz cu cârnați… sau clasic în formă de cocoloș.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *