Menu

Babgulyas sau gulaş cu fasole şi afumătură

Ingrediente pentru 8-10 porţii Babgulyas:

  • 500g carne de vită
  • 1 ciolan de porc afumat(700-800g)
  • 600-700g fasole boabe
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 2 ardei graşi roşii
  • 1 borcan roşii cuburi
  • 4-6 foi de dafin
  • ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri boia dulce
  • boia iute (după gust)
  • 1-2 linguri făină
  • chimen măcinat
  • piper măcinat
  • sare
5/5 - (2 votes)

Gulaş… Bifat; Fasole cu ciolan… Bifat dar ce ziceţi de o combinaţie între cele două? O reţetă pe care maghiarii o numesc Babgulyas, şi căreia eu îi voi spune “Gulaş cu fasole şi afumătură”.

Fasole fiartă în 1 oră la oala sub presiune

Ei pentru a prepară gulaş cu fasole, va trebui în primul rând să obţinem nişte fasole boabe fiartă, şi fiindcă eu am o oală sub presiune la îndemână, am folosit-o şi am să vă spun şi vouă cum:
– fasolea se spală în apă rece (folosiţi 2-3 ape pentru a se curăţa bine)
– în oala sub presiune se pun fasolea spălată, câteva rondele de morcov şi 2-3 foi de dafin
– se completează cu 2 litri de apă şi se fierbe fasolea în oala sub presiune 15-20 de minute după ce a început să “fluiere”
– se opreşte focul… apoi se scurge de lichid fasolea “semi-fiartă”
– se pun la loc în oala sub presiune fasolea, ciolanul afumat după ce s-a tăiat o parte din carne de pe el, 1 linguriţă de sare şi 1-2 frunze de dafin, 4 litri de apă apoi se mai fierbe fasolea 30-40 de minute după ce oala a început să “fluiere”

Astfel în aproximativ 1 oră fasolea este fiartă (dar timpul de fierbere mai diferă în funcţie de soiul de fasole). Dacă nu vreţi să schimbaţi apa de la fasole atunci când o fierbeţi la oala sub presiune , puteţi folosi această metodă de fierbere a fasolei la oală sub presiune.

De asemenea, dacă nu aveţi o oală sub presiune puteţi folosi o altă metodă de a mea pentru fierberea fasolei în oală normală, în mai multe ape.

Cum se prepară Babgulyas?

Pentru Babgulyas se căleşte carnea de vită tăiată cubuleţe în 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui încins bine. Când carnea s-a făcut bine pe toate părţile, se toarnă 2 căni de apă în oală, şi se fierbe carnea până când scade toată apa.

Când a scăzut toată apa, în cratiţa cu carne fiartă şi călită se pune ceapa tocată cubuleţe, morcovii tăiaţi rondele şi ardeiul gras tăiat bucăţi mari. Legumele se călesc împreună cu carnea pentru 2-3 minute.

Peste legumele călite cu carne se mai pune carnea de pe ciolan tăiată cubuleţe potrivite, este carnea pe care am scos-o de pe ciolan înainte de a îl pune la fiert în oală cu fasolea.

Se mai adaugă 2 linguri de boia dulce, şi chilli sau boia iute după gust şi se mai căleşte gulaşul încă 1-2 minute la foc mic, amestecând bine pentru ca boiaua să se distribuie bine în toată mâncarea.

Adăugaţi 1 lingură de făină şi puţin chimen măcinat, completaţi cu 2 căni de apă, apoi mai lăsaţi la fiert mâncarea 15 minute la foc mic.

Între timp, scoateţi fasolea fiartă din oala sub presiune, scurgeţi-o de lichid şi scoateţi toată carnea rămasă pe ciolanul afumat.

După ce gulaşul a fiert, se adaugă în oala cu gulaş fasolea fiartă, carnea scoasă de pe ciolanul afumat şi roşiile cuburi, sare şi piper după gust, apoi mai fierbeţi 15-20 de minute până când licgidul din gulaş mai scade şi se leagă frumos.

Cum se mananaca Babgulyas?

Această mâncare de gulaş cu fasole şi afumătură se serveşte ca fel principal, alături de nişte murături sau cu o salată de varză acră alături. Merge foarte bine să beţi şi un pahar de vin roşu alături.

Galerie imagini

2 comentarii la “Babgulyas sau gulaş cu fasole şi afumătură”

  1. In sfarsit!!! O reteta care seamana a fi ca la ei…..in rest citesc pe ici pe colo, niste aberatii de te doare capu…..carne de porc?oregano?zahar? Da-mi voie sa iti sugerez niste ponturi: Fasole rosie,ptr calit carnea de vita….UNTURA DE PORC!!!,si ingroseala cu doi,trei crumpi pusi bucatele mici de la inceput,se vor sfarama complet si vor ingrosa gulyasul fara faina…..cu alte cuvinte reteta e oricum excelenta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *