Ardei umpluți cu cușcuș

Ingrediente pentru 4 porții (8 bucăți) de ardei gras umplut cu cușcuș aveți nevoie de:
- 150-200g cușcuș
- 10 ardei grași
- 2 morcovi
- 1 roșie
- 2 cepe potrivite
- ulei de floarea soarelui
- 2 linguri de bulion
- piper
- sare
Ardeii umpluți cu cușcuș sunt o alternativă foarte gustoasă la ardeii umpluți cu carne tocată pe care i-am pregătit și eu cu ceva timp în urmă.
Acești ardei umpluți îi puteți prepara dacă vreți să țineți post, sau dacă aveți intoleranțe sau alergii la carnea tocată.
Cum pregătim umplutura pentru ardei cu cușcuș
– pregătirea cușcuș-ului
Cușcuș-ul acest ingredient cu nume jucăuș se găsește în comerț în stare uscată, sub formă de granule cu diferite dimensiuni ce sunt ambalate la pungă sau la cutie.
De cele mai multe ori cușcuș-ul trebuie să fie hidratat (adică înmuiat în apă) înainte de a fi folosit la prepararea retetelor culinare.
Așadar pentru a înmuia cușcuș-ul punem într-un recipient o cantite triplă de apă călduță față de cantitatea de cușcuș, în care punem apoi granulele de cușcuș. Așadar la 1 pahar de cușcuș vom pune 3 pahare de apă călduță, și vom lăsa astfel cușcuș-ul în apă 15-20 de minute până când absoarbe tot lichidul.
– curățarea ardeilor pentru umplut
Din cei 10 ardei grași trebuie să pregătiți pentru umplut 8, ceilalți 2 vor fi folosiți la prepararea umpluturii.
Pentru a putea fi umpluți, ardeilor trebuie să li se taie căpăcelele și să fie apoi curățați de semințe. Pentru a îndepărta partea superioară puteți tăia ardeiul în jurul cotorului care trebuie îndepărtat, sau puteți tăia pur și simplu căpăcelul ardeiului la 4-5 mm de partea superioară ( se pierde mai multă pulpă așa , dar este mai rapid).
După ce ați curățat ardeii de semințe, spălați-i bine cu apă rece, apoi puneți-i la scurs pe un șervețel de hârtie cu gura în jos.
– pregătirea umpluturii pentru ardei
Morcovii, 2 ardei grași și 2 cepe potrivite se curăță de coajă, se spală și se taie cubulețe potrivite ca dimensiune. Apoi este și rândul roșiei să fie spălată și tăiată cubulețe.
Într-o tigaie, se încing 2 linguri de ulei de floarea soarelui, în care se călește ceapa până când devine sticloasă; în acel moment se adaugă peste ceapă și morcovii cu ardeiul tocate cubulețe, se condimentează cu puțină sare, se pune și un pahar de apă (20ml) și se lasă legumele la înăbușit 10-15 minute (acoperiți tigaia cu un capac pentru a înăbuși legumele, și dați flacăra la treapta mică).
După ce legumele s-au înăbușit , se adaugă peste ele roșiile tocate cubulețe, se amestecă bine și se lasă 5 minute tigaia descoperită pe flacără mică, după cele 5 minute se adaugă peste legume cușcuș-ul care a stat în apă la înmuiat.
Se amestecă bine toate ingredientele, se condimentează cu sare și piper după gust, și se mai țin pe foc 5 – 10 minute pentru a se întrepătrunde aromele.
– umplerea ardeilor
Ardeii se umplu cu amestecul de legume și cușcuș folosind o linguriță. Presați bine umplutura în ardei, însă aveți grijă să nu rupeți ardeiul. Lăsați 2-3 mm liberi în fiecare ardei pentru că cușcuș-ul se va umfla în timpul fierberii.
Pe măsura ce umpleți ardeii, așezați-i într-o cratiță înaltă care poate fi pusă la cuptor. Aveți grijă ca toți ardeii să stea “în picioare” adică cu gaura pentru umplutură în sus.
Cum fierbem ardeii umpluți cu couscous
Pentru ardei se face un sos din 300ml de apă, o lingură de ulei de floarea soarelui și 2 linguri de bulion care se amestecă bine. Sosul se toarnă în cratiță ( în cazul meu un vas rotund yena).
Se acoperă cratița în care sunt puși ardeii umpluți cu cușcuș cu un capac și se pune la cuptor 30 de minute, după cele 30 de minute se ia capacul și se mai lasă ardeii în cuptor 15 minute pentru a se rumeni frumos.
Cum mâncăm ardeii umpluți cu cușcuș
Putem mânca ardei umpluți cu cușcuș la felul doi, simpli sau cu o salată. Dacă vreți puteți adăuga și puțin ketchup la ardei.
Acest preparat se poate servi atât rece cât și cald.
o sa fac so eu pt arata foarte frumos si ca retetea e foarte simla