Menu

Gem de gutui

Ingrediente pentru 2 borcane dulceață de gutui

 • 1.6kg gutui
 • 700g zahăr tos
 • 2 pliculețe zahăr vanilinat
 • zeama de la 1 lămâie
 • 400ml apă
4/5 - (10 votes)

Am făcut rost de la ţară de 2 gutui foarte mari şi după ce le-am ţinut eu o săptămână pe pervaz încercând să mă hotărăsc ce voi face cu ele, m-am oprit asupra unui gem de gutui.

Cum se prepară gemul de gutui

E drept că gutuile mele erau mari, însă nu erau suficiente pentru că aveam nevoie de 1kg de pulpă de gutui pe care eu am obţinut-o din 1.6kg de gutui, în concluzie am mai cumpărat 2 gutui mai mici din piaţă.

Procedeul de preparare a gemului de gutui este foarte simplu: se spăla gutuile şi se dau pe razaroarea mare (puteţi să le tăiaţi şi cubuleţe însă pe răzătoare merge mai repede).

Gutuile rase se pun într-o cratiţă încăpătoare şi se stropesc cu zeama de la o lămâie – chiar şi aşa o parte din ele se vor oxida, însă nu e panică pentru că în timpul fierberii se mai albesc.

Peste gutuile rase se pun 600g de zahăr şi 2 pliculeţe de zahăr vanilinat, apoi se completează cu 400ml de apă, se amestecă şi se pun la fiert pentru 1 oră la foc mediu. Spre deosebire de alte gemuri şi dulceţuri care se prepară din fruncte mai zemoase, la gemul de gutui se adaugă şi apă pentru că aceste fructe nu îşi lasă suficientă zeamă în timpul fierberii.

Ce facem cu gemul de gutui

După ce s-a fiert, gemul de gutui se pune în borcane care se închid cu capac şi se lasă la răcit. Puneţi gemul în borcane cât este cald pentru că apoi se întăreşte. Mie mi-au ieşit 2 borcane de 800.

Gemul de gutui se mănânca dimineaţă pe pâine alături de un ceai sau se poate folosi la prepararea prăjiturilor sau croisantelor umplute cu gem.

Galerie imagini

2 comentarii la “Gem de gutui”

 1. La gemul de gutui . cum se socoteste cantitatea de zahar, in functi de cantitatea de pulpa sau cantitatea de gutui intregi (cu tot cu cotoare )?

  1. Buna Carmen.

   Cantitatea de zahar se calculeaza functie de cantitatea de pulpa folosita, fara cotoare. Se pun cantitati egale de zahar si pulpa.

   In reteta mea din cele 1.6 kg gutui cu tot cu cotoare, mi-au ramas cca 700g gutui rase fara cotoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *