Menu

Dulceata de capsuni fara conservanti

Ingrediente pentru 4 borcane 200ml

  • 1.5 kg capsuni
  • 1.5 kg zahar
  • 300ml apa
  • 1 lamaie
5/5 - (1 vote)

Fiindca ieri am cumparat cca. 2kg de capsuni romanesti care insa nu aratau prea grozav (unele erau micute, altele mai strambe, dar macar erau aromate), am hotarat ca astazi sa fac niste dulceata de capsuni iar efortul a meritat.

Cum facem dulceata de capsuni fara conservant

Eu am avut 2kg de capsuni, dupa ce le-am spalat, le-am indepartat coditele si am mancat cateva dintre ele am ramas cu 1.5 kg de fructe numai bune de facut dulceata din ele.

Am amestecat 1.5kg de zahar cu 300 ml de apa si zeama de la 1/2 lamaie si l-am pus pe aragaz pentru a obtine un sirop gros. Siropul l-am fiert intr-o oala de ciorba foarte inalta pt ca dulceata se ufla mult in timpul fierberii si am zis sa aiba loc. Siropul de zahar se mai tine pe aragaz cca. 10 minute dupa ce a inceput sa fie plin de bule (la fel ca in poza) iar atunci cand luati cu lingura sirop si il picurati pe o farfuriouta, trebuie sa ramana o bula de sirop gros.

In oala cu sirop se pun capsunele intregi, in acest moment siropul nu va mai fierbe pentru ca amestecul se raceste odata cu adaugarea capsunilor, dar va incepe sa fiarba ulterior. eu am mai adaugar si 2-3 felii de lamaie in oala cu dulceata de capsuni.

Dupa ce incepe sa fiarba dulceata, trebuie sa stati langa ea pentru ca in timpul fierberii dulceata “se umfla” si este nevoie sa scoateti spuma de deasupra cu o spumiera, dupa care dulceata va “cobora” si nu se va mai umfla la fel de mult.

Eu am fiert dulceata de capsuni cca. 1 ora pana cand siropul s-a ingrosat (desi initial siropul de zahar este gros, dupa adaugarea fructelor zeama acestora il va subtia de aceea dulceata trebuie fiarta pana cand se ingroasa din nou). Daca vreti ca fructele sa ramana mai “rosii”, le puteti scoate din oala cu dulceata dupa aproximativ 20 de minute de fierbere, si apoi restul de 40 de minute fierbeti doar siropul, eu insa am fiert totul timp de 1 ora, iar fructele au ramas intregi (nu s-au sfarmat sa devina gem chiar daca calitatea capsunilor nu a fost extraordinara si unele au fost taiate).

Dupa fierbere, dulceata de capsuni este inchisa la culoare, undeva spre grena inchis.

Pregatiti borcane curate si capace potrivite pentru ele.

Eu am pus dulceata in 4 borcane de 400ml, le-am inchis bine si le-am intors cu capacul in jos pentru a se umfla cauciucul de pe marginea capacului care va sigila borcanul, mi-a mai ramas aproximativ 1 ceasca de dulceata de capsuni pe care am folosit-o pentru poze si apoi am mancat-o la micul dejun cu croissante.

Cum mancam dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni se poate folosi la clatite, la prajituri, se poate pune deasupra unui cheesecake (iata o idee pe care poate o voi pune in practica in curand), se poate folosi cu paine prajita si unt la micul dejun sau putem manca dulceata de capsuni cu iaurt sau cu gris cu lapte.

Pot sa va spun ca dulceata de capsuni a iesit absolut delicioasa.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *