Dulceata de ananas cu vanilie

Ingrediente pentru 6 borcane de 280ml cu dulceata de ananas si vanilie
- 3 bucati mari de ananas (4-5kg in total)
- 1kg zahar
- 2 batoane vanilie
- 1 lamaie
- 1 portocala
- 30ml rom
Dulceata de ananas, iata o reteta pe care nu prea o intalnim in caietul de retete al gospodinelor din tara noastra, insa asta nu inseamna ca nu este un preparat absolut delicios.
Eu am ales sa folosesc o combinatie de arome destul de simpla: ananas cu vanilie si un strop de rom, ca doar nu degeaba Pina Colada se face cu suc de ananas si rom :). E drept ca Pina Colada se face c rom alb, insa eu la dulceata am folosit rom brun.
Cum facem dulceata de ananas si vanilie?
Eu am avut ananas mare pe care l-am luat din Obor, le-am taiat capetele ananasilor si i-am curatat de coaja. Dupa aceea, miezul de ananas se taie in bucatele potrivite. Cand curatati ananasul scoateti toate bucatelele de coaja, semintele mai mari si taiati in jurul cotorului (partea centrala mai lemnoasa care nu se foloseste la dulceata)
Batonele de vanilie se cresteaza longitudinal, li se scot semintele, apoi teaca se taie in cateva bucati. Taiati vanilia pe o farfurie sau pe un tocator de sticla pentru a putea lua apoi toate semintele (ele adera de plastic si este mai greu sa le luati de pe el).
Intr-o cratita mare se pune ananasul taiat, pastaia si semintele de vanilie, zaharul si sucul de la citrice apoi se fierbe ananasul aproximativ 50 de minute la foc mic (50 de minute dupa ce a inceput sa fiarba). Se adauga apoi romul si se mai lasa pe foc 10 minute, dupa care se scot bucatile de ananas cu ajutorul unei spatule, si se lasa la scurs.
Siropul de ananas se mai fierbe pana cand se leaga bine si scade aproape la jumatate din cantitate. Daca fierbeti dulceata pana cand se leaga siropul, atunci bucatelele de ananas vor deveni mai putin “carnoase”.
Eu am pus in borcane bucatelele de ananas fiert, apoi am completat cu siropul de ananas si mi-au iesit 6 borcane de 280ml (ceea ce inseamna 4 borcane de 400ml).
Cum putem fierbe dulceata de ananas?
Fiindca anul acesta am facut multa dulceata de ananas, a trebuit sa fac mai multe transe pentru ca am avut vreo 20 bucati de ananas in total, si pentru a face experimente… de fiecare data am fiert diferit dulceata:
– prima data am fiert dulceata fara a o separa, si am obtinut dulceata cu bucati mai “deshidratate” de ananas, bine legata si de culoare portocalie
– urmatoarea data, am scos bucatile de ananas la jumatatea fierberii (asa cum am explicat in reteta), astfel ananasul a ramas mai suculent, iar siropul l-am fiert pana cand s-a legat bine scazand la jumatate, rezultand o dulceata de culoare galbena cu o tenta usoara de portocaliu (ca cea din imagini)
– ultima data am scos bucatile de ananas cand s-au fiert, si siropul nu l-am mai fiert la fel de mult (doar pana au ramas doua treimi din el), siropul a ramas mai lichid in borcan, iar dulceata de ananas iese de culoare galben aprins.
Asadar ramane sa alegeti ce rezultat vreti sa obtineti, si folositi modul de fierbere sugerat.