Dulceață de Afine

Ingrediente pentru 1 borcan 600g dulceață de afine
- 700g afine coapte
- 700g zahăr tos
- 2 pliculețe zahăr vanilinat
- zeama de la 1 lămâie
Într-o evadare de week-end la Dâmbovicioara, am cumpărat “de pe marginea drumului” două găletușe cu fructe de pădure, una de afine și una de mure, pe care le-am transformat în dulcețuri delicioase… astăzi: Dulceață de afine.
Cum se prepară dulceața de afine
Afinele se pun într-o stecuratoare și se spală sub jetul de apă, apoi se lasă la scurs 10-15 minute.
Într-o cratiță, se pun afinele și zahărul tos, se amestecă bine și se lasă 4-8 ore să se înmoaie. Le puteți lăsa și de seara până dimineața.
Când afinele s-au înmuiat; se amestecă cu zeama de la 1 lămâie și 2 pliculețe de zahăr vanilinat, și se pune cratița pe foc la trapta mică pe cel mai mic ochi al aragazului. Dulceața se fierbe bine, și se aruncă spuma care se formează la suprafață.
Timpul de fierbere al dulceții variază în funcție de gradul de coacere al afinelor și de dimensiunea lor, însă dulceața este legată atunci când trece de testul “picăturii”.
Testul picăturii – pentru a vedea dacă dulceața e suficient de fiartă
Se folosește o lingură de lemn și o farfurie curată.
Se introduce lingura de lemn în dulceață, și se ține deasupra cratiței până când aproape tot lichidul s-a scurs de pe lingură, ultimele 3-4 picături de dulceață de pe lingură se picură pe farfuria curată, iar dacă lichidul nu se scurge și rămâne sub forma unei “mărgeluțe” compacte, atunci dulceața este gata și puteți opri focul.
Orientativ, eu am fiert dulceața aproximativ 1 oră și 20 de minute.
Cum se mănâncă dulceața de afine
Cel mai des dulceața de afine se folosește servită la papanași cu smântână dulce, însă se poate folosi și la prăjituri sau torturi.
Eu amestec dulceața de afine cu iaurt, pentru a obține un delicios iaurt cu fructe mult mai sănătos decât cel din comerț, poate postez și o astfel de rețetă într-o zi :).