Menu

Diversificarea la bebelusi

Ingrediente pentru

    Diversificarea alimentatiei la bebelusi, iata un subiect pe care am hotarat sa il abordez pe site dupa ce am fost nevoita sa ma documentez in aceasta privinta in momentul in care al nostru baietel a trecut de la alimentatia mixta cu lapte praf si lapte matern, la alimentatia diversificata.

    Voi incerca pe aceasta pagina sa punctez cateva subiecte care le preocupa pe toate mamele (mai ales pe cele care sunt la primul copil) precum: la ce varsta se incepe diversificarea, ce alimente se introduc primele cum si cand, in ce fel de vase sa ii prepar mancarea, si din ce fel de bol-uri sa ii dam mancarea bebelusului, ii dam mancare facuta inainte de masa sau pastram mancarea la frigider, etc. in principiu este vorba de ce m-a preocupat pe mine, cum am procedat si ce a iesi 🙂

    Inainte de a incepe, trebuie sa precizez ca fiecare bebelus si fiecare copil este diferit, si indiferent de experienta si de informatiile care se gasesc in carti si pe internet, este bine sa va consultati cu medicul pediatru in ceea ce priveste alimentatia copilului pentru ca medicul stie particularitatile copilului si in functie de greutate, statura si mediu (alimentele specifice fiecarei tari) va poate sfatui atunci cand nu sunteti siguri de modul in care trebuie sa procedati.

    Cand se incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi?

    Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva a bebelusilor pana la varsta de 6 luni, insa sunt mamici care nu pot alapta atat de mult (fie datorita stresului, fie datorita alimentatiei, sau datorita altor factori), sunt bebelusi mai putin mancaciosi care necesita supliment de lapte praf sau bebelusi mai grasuti carora unele mese li se inlocuiesc cu apa sau ceai.

    In principiu diversificarea se poate incepe la varste cuprinse intre 4 si 6 luni, dar daca va este recomandat de catre pediatru sa dati bebelusului supliment de ceai (fie normal fie pentru colici) sau de apa in paralel cu mesele de lapte, asta nu inseamna ca ati inceput diversificarea 🙂

    In cazul nostru am inceput diversificarea la 4 luni si 2 saptamani.

    Cum se introduc alimentele la bebelusi

    Fiindca sistemul digestiv al bebelusilor este mai sensibil, si bebelusi pot avea reactii diferite la anumite mancaruri, pe langa faptul ca se introduc la inceput alimente cunoscute a nu da alergii totusi este recomandat ca introducerea fiecarui aliment nou sa se faca in 3 zile consecutiv si sa se urmareasca eventualele reactii neplacute (scaune ciudate sau urat mirositoare, iritatii aparute pe piele, eventuala incetare a cresterii in greutate), iar daca vreun aliment pare sa nu ii priasca bebelusului, atunci se opreste servirea alimentului respectiv si se incearca reintroducerea acestuia cand copilul mai creste.

    De asemenea voi mentiona aici ca eu i-am dat baietelului alimente fara sare adaugata, gluten sau zahar adaugat pana la aproximativ 1 an (acum mananca orice vrea el – cand vrea 🙂 ).

    Cu ce incepem diversificarea alimentatiei la bebelusi?

    suc de mar proaspat stors

    Fiindca bebelusul nu stie sa manance decat din biberon, am inceput prin a ii da suc de mar proaspat stors folosind o lingurita (scopul sucului de mar cu lingurita este si de a obisnui copilul cu modalitatea de hranire cu lingurita). Asadar am avut 3 zile consecutive de suc de mar cu lingurita (aproximativ 3 lingurite pe zi, acordate in cadrul uneia dintre mese).

    cereale de orez in biberon

    Dupa ce am vazut ca bebelusul tolereaza sucul de mar, am decis sa ii introduc in dieta orezul, iar pentru mine cea mai simpla modalitate a fost adaugarea de fulgi de cereale de orez in biberon.

    Trebuie insa sa aveti biberon cu tetina destinata alimentelor groase, iar in ceea ce priveste fulgii de orez eu am folosit cereale bio de orez de la Milupa, am pus aici si poza cu ambalajul, insa sunt mai multi producatori care comercializeaza fulgi de orez simpli (fara adaos de fructe sau alte cereale).

    Puteti adauga fulgii de cereale la una dintre mesele de lapte (fie lapte praf fie lapte de san muls) si incercati mai multe consistente. Fulgii de cereale se adauga in biberonul cu lapte caldut, apoi biberonul se agita bine.

    La mine a fost asa:
    ziua 1: 100ml lapte cu 2 masuri fulgi orez
    ziua 2: 80ml lapte cu 1 masura fulgi orez
    ziua 3: 100ml lapte cu 1 masura fulgi orez

    Apoi au urmat 4 zile in care nu am introdus niciun aliment nou si am continuat cu fulgi de cereale in lapte si suc de mere in fiecare zi.

    Am inceput sa incerc sa fac si fulgi de orez cu cantitati mici de lapte, pentru a se obtine o pasta de consistenta piureului si astfel bebelusul sa se obisnuiasca cu textura si consistenta, si evident cu modalitatea de hranire cu lingurita.

    In toate zilele a avut si 3-4 lingurite suc de mar la una dintre celelalte mese.

    biscuiti speciali pentru biberon

    Urmatorul aliment introdus de mine a fost biscuitii de biberon, sunt niste biscuiti speciali care se “topesc” in biberon, nu au gluten, nu au zahar si nu au lapte (deci pot fi utilizati si pentru bebelusii cu intoleranta la lactoza sau la proteina laptelui de vaca) – biscuitii cumparati de mine sunt produsi de Plasmon.

    Biscuitii de adauga in biberonul cu lapte caldut, dupa care se agita bine biberonul pana cand se dizolva biscuitele. De asemenea trebuie sa folositi un biberon cu tetina destinata alimentelor cu flux gros. Eu am pus 1 biscuite la 60ml lapte si in 3 zile consecutive i-am dat 120ml lapte cu 2 biscuiti, 60ml lapte cu 1 biscuit, respectiv 120ml lapte cu 2 biscuiti.

    In toate zilele bebelusul a avut si mese cu fulgi de orez, fie in biberon fie sub forma de pasta hranita cu lingurita, si evident i-a fost dat si suc de mere.

    Si astfel au trecut primele 2 saptamani de diversificare, pentru bebelusul meu care a inceput diversificarea la 4 luni si 2 saptamani.

    suc de portocala proaspat stors

    La noi au urmat 3 zile cu suc de portocala proaspat stors (amestecat in proportie de 1:1 cu apa fiarta si racita pentru ca sucul de portocale e destul de acid), si i-am dat 6 lingurite, 4 lingurite, 6 lingurite

    Sucul de portocala a inlocuit uneori sucul de mar, insa au fost pastrate mesele cu fulgi de orez si biscuiti.

    Fiindca dieta bebelusului contine mar (sub forma de suc), bircuite, fulgi de orez si suc de portocale, puteti incerca si urmatoarele optiuni:

    mar copt facut piure (curatat de coaja si de cotor dupa ce a fost copt)
    mar ras cu biscuite marul trebuie dat pe razatoarea cu “zimti”
    piure de orez cu mar copt
    piure de orez cu biscuiti
    alte formule de cereale destinate varstei copilului (cititi indicatiile de pe cutie, inainte de 6 luni veti putea folosi doar cereale de orez, orez cu porumb si orez cu vanilie -cel putin cam asta am gasit eu)

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *