Ingrediente pentru
Daca in urma cu ceva vreme am scris un articol despre cum am inceput eu diversificarea la primul baietel (care fusese hranit mixt si a inceput diversificarea la 4 luni si 2 saptamani), acum am hotarat sa scriu si un articol despre diversificarea alimentatie la bebelusul de 6 luni alaptat exclusiv pana la aceasta varsta.
Trebuie aici sa mentionez ca “alaptapt exclusiv” nu este 100% adevarat, pentru ca pana la 1 luna cand am depistat o intoleranta alimentara, i-am oferit ocazional si formula de lapte, iar dupa varsta de 4 luni a mai primit cate 1 biberon la 1-2 saptamani cand parea mai agitat si nimic altceva nu il calma.
Dat fiind faptul ca evolutia bebelusului a fost conform cu asteptarile pediatrului, am hotarat sa incepem diversificarea la 6 luni (fara 2 zile), iar de aceasta data am abordat putin diferit problema diversificarii, pentru ca bebelusul era mai mare si dupa cate am observat mai receptiv la hranirea cu lingurita.
Cu ce incepem diversificarea la bebelusii alaptati exclusiv
Daca la primul bebelus am inceput cu suri de fructe si adaos de fulgi de orez si biscuiti in biberon, de aceasta data, avand experienta faptului ca legumele sunt mai “dulci” decat fructele, iar oricum fructele de sezon erau mai putine decat legumele pe care le aveam la dispozitie, atunci am inceput cu o masa de legume in prima luna, urmata de o masa de fructe si o masa de legume in a doua luna, adaugand ulterior cereale pentru bebelusi, biscuiti pentru bebelusi, lactate, carne, etc.
La sfatul pediatrului (care a sugerat inceperea cu legume), incepand cu varsta de 6 luni am inceput sa dau bebelusului si subliment de fier sub forma de picaturi, e drept ca a fost putin dificil sa facem trecerea la mancare solida concomitent cu adaugarea fierului deoarece acesta poate da constipatie la bebelusi, insa ne-am descurcat.
Prima luna de diversificare cu legume la bebelusul de 6 luni
De aceasta data am renuntat la ideea de a da 1 aliment simplu 3 zile la rand pentru a verifica toleranta bebelusului la el deoarece: in primul rand dureaza foarte mult sa introduci alimente in acest fel, iar bebelusul era mai mare decat precedentul a carui diversificare am inceput-o mai devreme, iar in plus am vrut sa am flexibilitatea de a ii putea da alimente care sa il ajuta la eventuale probleme de tranzit intestinal (de ex morcov fiert daca are scaunul prea moale, sau dovlecel fiert sau dovleac/cartof dulce copt in caz de eventuala constipatie).
Chiar daca pediatrul mi-a spus ca pot incepe sa fac supa din morcov, pastarnac, radacina patrunjel, dovlecel si ardei gras rosu dintre care sa pasez doar morcov, dovlecel si ardei gras pentru primele mese, eu am hotarat sa ii dau in primele 3 zile doar morcov fiert cu dovlecel si pasate cu robotul de bucatarie.
Masa de legume am introdus-o ca a 2-a masa a zilei, la 11-12 cand bebelusul nu era prea infometat si cand era suficient de devreme sa il pot urmari pentru eventuale reactii neplacute la alimentele introduse. Ulterior am mutat masa de fructe in jurul pranzului si cea de legume spre seara, insa incepand din a doua luna de diversificare.
Legume permise in prima luna de diversificare la bebelusi
Morcov, dovlecel, pastarnac, patrunjel radacina, ardei gras, cartof dulce, cartof, ceapa (mai mult pentru gustul supei), praz, fasole verde.
Fructe permise in prima luna de diversificare la bebelusi
Daca incepeti cu fructele, atunci va puteti orienta catre urmatoarele sortimente, de preferinta cele de sezon.
Mere, pere, piersici, prune, dovleac, avocado
Cereale permise in prima luna de diversificare la bebelusi
Orez
Ce si cum a mancat bebelusul in prima luna de diversificare cu legume, pe zileA doua luna de diversificare la bebelusi
Pentru a doua luna de diversificare se continua cu introducerea de legume si fructe noi
iar eu am adaugat si branza de vaci.
Branza poate fi introdusa si mai tarziu, insa bebelusul nostru a avut o intoleranta la proteina laptelui de vaca cand avea 1 luna si am vrut sa vedem daca mai are aceasta problema. Fiindca a tolerat cu bine branza de vaci, i-am lasat-o in alimentatie.
Masa de fructe a fost a 2-a masa a zilei la 11-12, iar masa de fructe a fost a 4-a masa a zilei in jur de ora 16-18.
Legume permise in a doua luna de diversificare la bebelusi
Legume noi: broccoli, conopida, sfecla rosie, mazare, telina radacina, apio (tije telina); iar din luna precedenta : morcov, dovlecel, pastarnac, telina radacina, patrunjel radacina, ardei gras, cartof dulce, cartof, ceapa, praz, fasole verde.
Fructe permise in a doua luna de diversificare la bebelusi
Fructe noi: banane, struguri, pepene, caise; iar din luna precedenta : Mere, pere, piersici, prune, dovleac, avocado.
Cereale permise in a doua luna de diversificare la bebelusi
Orez, quinoa, mei, – majoritatea se gasesc la cutie sub forma de cereale pentru bebelusi, dar orez puteti face si din boabe de orez fierte si eventual pasate, cum e mai simplu pentru bebelus sa le inghita.
Eu i-am dat cereale abia in a doua luna, pentru ca uneori orezul are ca rezultat constipatia, si combinat cu suplimentul de fier nu am vrut sa risc eventuale probleme, si in plus bebelusul a luat foarte bine in greutate deci nu a fost nevoie de aport caloric suplimentar.
Ce si cum a mancat bebelusul in a doua luna de diversificare cu legume si fructe, pe zileA treia luna de diversificare la bebelusi
Pentru a treia luna de diversificare se continua cu introducerea de legume si fructe noi precum si lactatele si cerealele permise, iar ca element de noutate este introducerea carnii (pui, vita sau peste).
Eu pentru lactate am pastrat doar branza de vaci facuta in casa, deoarece mi-a fost usor teama sa ii dau lactate neprocesate termic precum iaurt, sana etc, deoarece la un moment dat bebelusul a fost suspect de intoleranta alimentara si am decis sa aman introducerea acestora.
In continuare masa de fructe a fost in intervalul orar 11-12, iar masa de legume + carne + cereale a fost in jur de ora 16, pentru ca uneori intre 18-20 sa i se ofere o a treia masa dupa preferintele bebelusului fructe usoare / cereale cu lactate, etc.
Legume permise in a treia luna de diversificare la bebelusi
Legume noi: mazare, rosii, usturoi; iar din luna precedenta :broccoli, conopida, sfecla rosie, mazare, telina radacina, apio (tije telina), morcov, dovlecel, pastarnac, telina radacina, patrunjel radacina, ardei gras, cartof dulce, cartof, ceapa, praz, fasole verde.
Fructe permise in a treia luna de diversificare la bebelusi
Fructe noi: gutui, rodie, portocale, pomelo; iar din luna precedenta : banane, struguri, pepene, caise, mere, pere, piersici, prune, dovleac, avocado.
Cereale permise in a treia luna de diversificare la bebelusi
Orez, quinoa, mei, porumb, grau, ovaz, tapioca, soia – majoritatea se gasesc la cutie sub forma de cereale pentru bebelus, sub forma de multicereale (7 cereale, patru cereale, cereale cu fructe, cereale cu vanilie, etc), Malaiul se poate oferi sub forma de mamaliguta preparata mai moale.
Eu i-am dat cereale abia in a doua luna, pentru ca uneori orezul are ca rezultat constipatia, si combinat cu suplimentul de fier nu am vrut sa risc eventuale probleme, si in plus bebelusul a luat foarte bine in greutate deci nu a fost nevoie de aport caloric suplimentar.
Tipuri carne permise in a treia luna de diversificare la bebelusi
Dintre carnurile permise in a treia luna de diversificare la bebelusii care au inceput diversificarea la 6 luni sunt: carne de pui, ficatel de pui, carne de vita sau carne de peste.
Ce si cum a mancat bebelusul in a treia luna de diversificare cu legume, fructe, lactate si carne, pe zile