Menu

Cum să îți montezi singur boiler pentru apă caldă

Boiler electric langa chiuveta

Ingrediente pentru

  Locuim în Aviației, București capitala europeană unde apa caldă mai mult lipsește în ultima perioadă (a se citi în ultimii ani).

  Ok, și acum după ce s-au încheiat glumele, râsetele sau… aplauzele, am să vă povestesc cum am ajuns să îmi montez singur un mic boiler, ca un sistem alternativ pentru apă caldă, puțin invaziv și cu un cost minim care să mă determine să uit puțin de supărarea pe care mi-au pricinuit- o prietenii de la R.A.D.E.T în ultimele – nu puține – săptămâni.

  Povestea începe pe la finalul lunii August când au început lucrările de reabilitare ale rețelei de termoficare de la noi din cartier (dar și din alte zone din București). Un moment minunat, nu-i așa? Tocmai ce se întoarce lumea de prin concedii, începe școala, și… perfect cât să se întindă lucrarea spre toamnă (și sper încă să nu ne prindă iarna) când vine vreme rece.

  Ca o mică paranteză, pe la începutul lunii – tot August – am ajutat niște prieteni din cartier care, călăuziți de o inspirație divină (sau de o percepție extrasenzorială pentru aceia dintre noi adepți ai teoriei evoluționiste) au decis să își monteze un boiler (e drept, ceva mai mare) care să-i apere de penele de apă caldă care până la vreme aceea, culmea, au fost destul de rare. Așadar, am avut prilejul să văd cum se face și cam de ce materiale este nevoie pentru a realiza instalația, de la un amic instalator – ce pe vremea aceea era ceva mai liber.

  Derulând înainte spre final de septembrie – început de octombrie, deja gluma celor de la R.A.D.E.T privind furnizarea apei calde în Cartierul Aviației începe să îngroașe. Săptămâni la rând aceasta lipsea complet sau pur și simplu era rece: „A venit apa caldă? A venit, da-i rece”.

  Noroc că mic fiind, am crescut la țară la bunici, așa că nu îmi era străin procesul rural de încălzit apă, amestecat cu rece într-un recipient (s.n. lighean) și turnat în cantități micuțe, să îți ajungă și la clătit. Mă gândeam eu atunci… „Mă mut eu înapoi la București…”

  Într-o sâmbătă, văzând că e apă caldă „la robinet” aproape că mi-a curs o lacrimă; ne-am aliniat toți pe rând la baie, am spălat copiii pe cap, și primul gând a fost să anunț pe Facebook că avem apă, dar la o evaluare ulterioară, am apreciat că nu e o idee foarte bună să intre toți frații mei colegi de suferință o dată și să umple căzile, că sigur eu nu mai prind (stau la etajul patru). Așa că mânat de un egoism necaracteristic am tăcut din gură și m-am băgat la duș. Parcă să zic că m-am și bărbierit tot atunci.

  Revenind la supărările cotidiene, și pentru că în general nu prea îmi place să mă dau bătut, îmi iau soțioara la o discuție (post midnight evident, după ce dorm ce mici) și punem la cale un mini-proiect. Și cum suntem amândoi tehnici (deh, colegi la Automatică) am făcut niște „requirements”. Pe românește, cerințe tehnice:

  • Să avem apă caldă, măcar la o baie (la bucătărie nu e tragic căci avem mașină de spălat vase) – soluția tehnică: un boiler sau un instant heater
  • Să fie un sistem tip backup. Adică să putem comuta între sursa apei calde de la rețea, respectiv încălzită de noi
  • Să fie cât mai puțin invaziv, anume să nu trebuiască schimbări prea mari la instalația deja existentă
  • Să nu se vadă nimic (wishful thinking, vă povestesc imediat)
  • Să nu coste „prea” mult

  Ce sistem de încălzire a apei să aleg?

  Soluția cu instant heater (gen “robinetul Delimano” dar pentru dușuri) am abandonat-o destul de rapid, întrucât consumă foarte multă energie și de multe ori e necesar un circuit electric dedicat, cu o siguranță de mulți amperi.

  Dacă vă aduceți aminte de requirementul „puțin invaziv” veți înțelege imediat de ce am renunțat la idee. Practic am devenit “instant hater”.

  Așadar ne-am hotărât să alegem un boiler, dar ce boiler? Există de la diferiți producători, de diverse capacități, cu montaj sub, sau deasupra chiuvetei, etc.

  Am căutat online, iar opțiunile sunt foarte variate, poti găsi o gamă larga de boilere electrice pentru toate bugetele si nevoile. Noi am eliminat din start boilerele care se montează pe perete deasupra chiuvetei pentru ca doream să nu se vadă și să îl putem demonta cu ușurintă în perioadele în care cei de la RADET vor furniza apă caldă la parametri normali.

  Deși am luat în calcul și variante de boilere electrice compacte precum gama Velis de la Ariston sau BelliSlimo de la Tesy, care se pot monta fie orizontal fie vertical, am renunțat totuși la ele din mai multe motive: capacitate prea mare pentru nevoie noastre, spațiu mare ocupat, montaj mai complicat, etc.

  TLDR: noi am achiziționat un TESY 15L montaj sub chiuvetă, vedeți imediat de ce.

  Pentru cei care își pun întrebarea “cam cât ne ajunge apa din boiler?”, pot să va spun că este suficient pentru dușul unui adult chiar cu spălat pe cap (evident în situația noastră cu termostat la baterie și cu puțină atenție la consum), iar celor doi copii le facem duș și spălat pe cap fara probleme cu apa dintr-o singură încălzire a boilerului.

  Pot să vă mai spun că am lăsat apa să curga 15 minute la duș și încă era apă caldă, dar nu am mai avut răbdare să stau pâna se răcea sub 38grade. În plus dacă este încălzit boilerul la baia de seară, dimineata mai este apă caldă și pentru spălat pe dinți chiar dacă boilerul a fost oprit, el este izolat și apa caldă din el se păstrează chiar o perioadă destul de lungă (nu am cronometrat, dar am avut apă caldă de seara chiar și a doua zi la prânz).

  Ca capacitate să alegi pentru boiler?

  În principiu, tot pe la partea de requirements ar trebui să vă gândiți ce vreți să faceți cu boilerul, iar în funcție de asta să alegeți o capacitate (număr de litri)

  • Doar spălat pe mâini
  • Spălat vase
  • Cadă / duș și pentru câte persoane

  Noi am zis că trebuie să ajungă cel puțin pentru un duș, iar în funcție de asta să alegem capacitatea, fiindca putem aștepta unul după altul să facem baie, și nu este urgență deci putem aștepta ca apa din boiler să se încălzească între utilizări.

  Producătorii oferă următoarele indicații asupra capacității, și deși par fezabile noi am introdus în ecuație un element suplimentar ce ne-a ajutat să scădem cu un prag subcapacitățile recomandate, și vă voi spune imediat ce.

  Tabel alegere capacitate boiler electric

  Conform specificației producătorului, ar fi trebuit să alegem o variantă de 30L, însă din păcate acestea (cel puțin ce am găsit noi) nu se produc decât în „formatul” montaj deasupra chiuvetei. Iar aceasta nu s-ar fi împăcat cu cerințele noastre de a fi puțin invaziv și / sau puțin vizibil.

  Ce tip de boiler să aleg?

  Practic boilerele cu montaj sub chiuvetă sunt singurele ce s-ar putea monta în masca lavoarului făcându-le de-a dreptul invizibile. Experiența ne arată că nici măcar cele de 15L nu încap în măștile suspendate, iar cele de 10L sunt mult prea mici (și chiar nici ele nu încap sub chiuvetele din băile noastre unde scurgerea este pe mijloc, iar intre peretele exterior al măștii de chiuvetă și cotul scurgerii nu încape aproape niciun boiler cu montaj sub chiuveta – poate doar un Tesy de 6l care ajunge pentru spălat pe mâini).

  Cu toate acestea noi l-am ales pe cel de 15L și l-am montat lângă lavoar, așezat pe podea. Dacă aveți nevoie de o capacitate mai mare, va trebui să alegeți și să montați unul deasupra lavoarului, ceea ce îl face „aparent” – adică se va vedea, va da impresia de un spațiu mai mic, ceea ce într-o baie de apartament chiar este o problema, și poate te mai lovești și cu capul de el. Am găsit însă un truc ce te poate face să optimizezi consumul de apă dintr-un boiler.

  Cum pot folosi boilerul pentru o utilizare mai îndelungată?

  Dacă în alegerea capacității e important numărul de persoane, trebuie să vă gândiți și la timpul în care boilerul aduce apa la o temperatură acceptabilă. De exemplu, boilerul de 15L de la TESY menționează că încălzește de la 15 grade la 65 de grade în 31 minute. Dacă timpul vă permite, și urmează să-l folosiți în serie (nu în paralel) puteți alege o capacitate mai mică.

  De asemenea, utilizarea unei baterii termostatate vă poate ajuta să consumați mai puțină apă din boiler și deci, o capacitate mai mică va fi suficientă pentru o utilizare mai îndelungată. Cum? Reglați boilerul să încălzească apa spre plaja lui maximă (80-85 de grade) și practic obțineți un soi de esență de apă caldă; iar bateria cu termostat reglează în permanență proporția de apă caldă / rece astfel încât să obțineți temperatura de referință până când temperatura apei din boiler începe să scadă sub cea dorită, moment în care e un semnal că ar fi bine să vă grăbiți cu dușul.

  Deși nu a fost cea mai ieftină noi am ales o baterie cu termostat de la Grohe ca să fim siguri că se potrivește pe țevile vechi. Și s-a potrivit, iar montajul a fost chiar ușor. Însă funcționează și alt tip de baterie termostatată, noi am ajut constrângerea faptului că era nevoie de o baterie cadă și duș (care este mai scumpă decât cea pentru duș) și am folosit același producător de la care aveam bateria fără termostat pe care am înlocuit-o.

  Baterie termostat Grohe cada dus cosmopolitan 1000

  De reținut este că acest pas este complet opțional, însă chiar dacă nu am mai îndeplinit cerința costului redus, noi am ales să-l implementăm în favoarea cerințelor cu privire la spațiu și ușurință în instalare. Așadar în locul unui boiler suspendat de 30L, am ales unul mai mic, montat pe podea de 15L, ce se poate deconecta foarte ușor și depozita în caz că nu mai este necesară utilizarea lui.

  În plus, bateria cu termostat ne va oferi un confort pe termen lung, deci nu o considerăm neapărat ca parte din acest proiect.

  Ok, am achiziționat boilerul, cum îl montez?

  Evident, cel mai simplu ar fi să apelați la un instalator autorizat. Însă după ce noi am așteptat ceva mai mult de 2 săptămâni pentru a găsi un instalator liber, am hotărât să-l instalez singur, întrucât nu părea o operațiune atât de complicată.

  Ce trebuie să știi:

  • Ai nevoie de robinete pe rețea, pe care să le poți închide ca să poți lucra
  • Dacă îl conectezi la chiuvetă, de exemplu, vei avea apă caldă și la cadă sau duș dacă urmezi pașii de mai jos
  • Vei avea nevoie și de câteva scule (simple) pentru a definitiva instalarea

  Ce trebuie să cumperi pentru a putea instala un boiler?

  Atunci când montați un boiler drept instalație de backup (sau de rezervă) e bine să nu modificați prea tare instalația curentă. Ideal ar fi să păstrați baia (sau locul în care îl instalați) într-o formă cât mai nealterată, astfel încât să se poată reveni la situația anterioară la momentul în care boilerul nu va mai fi necesar.

  Eu am ales să conectez racordurile boilerului la robinetele de apă caldă și apă rece la care erau conectate cele de la lavoar; însă dacă aveți o cabină de duș ce se poate deplasa, e la fel de ok și conectarea în spatele cabinei.

  Instalare boiler electric sub chiuveta

  Ca materiale veți avea nevoie de:

  • 2 teuri de „jumate” sau „trei opt”. Ce înseamnă asta? Dacă filetul robinetului la care vreți să vă conectați are dimensiunea ½ inchi (sau țoli), bineînțeles veți avea nevoie de „teuri de jumate”. Dacă au dimensiunea 3/8 inchi (o idee mai mici), evident luați de 3/8
  • Niplu redus (2 buc) – de la ½ la 3/8 în caz că mergeți pe teu de 3/8. Boilerele vin în general cu conectori de ½; și niplu de 3/8 (2 buc). Dacă aveți deja robinet pe jumătate, luați direct niplu ½ (4 buc)
  • Coturi. Luați câteva (și în plus). Sunt ieftine și vă vor ajuta să rutați lucrarea mai ales în cazul în care nu dispuneți de suficient spațiu. La fel, în funcție de dimensiune.
  • Bandă etanșare (2 buc)
  • 2 racorduri flexibile de ½ pentru a conecta boilerul. Alegeți lungimea în funcție de nevoie
  • Un robinet (minim) pentru a putea comuta pe instalația veche dacă aveți nevoie
  • Cablu de alimentare. În general, boilerele mici vin deja cu cablu de alimentare, adesea montat. Dacă nu, va trebui să achiziționați unul separat
  • Foarte important: valvă suprapresiune: majoritatea boilerelor vin cu o astfel de valvă în cutie, și este foarte importanți să o montați, pentru că în timpul încălzirii apei, volumul acesteia crește și este necesar să se elibereze presiunea suplimentară

  Coturi si robineti necesare montaj boiler electric

  Ca scule, cel mai probabil vă veți descurca cu 2 chei reglabile din cele mai mari (peste 20mm) cu care să strângeți diferitele piese. Utile dar nu neapărat necesare ar putea fi o foarfecă, un cutter.

  Cât mă costă instalarea unui boiler?

  În mod surprinzător, costul aparatului în sine nu diferă foarte mult în funcție de capacitatea acestuia. Practic, veți găsi un boiler decent în intervalul de buget 300 – 450 lei. Materialele necesare sunt cam aceleași iar mâna de lucru nu variază foarte mult. În plus, după cum v-am arătat, nu este o operațiune atât de complexă, și o puteți face singuri.

  Tabel costuri instalare boiler electric

  După cum puteți observa, este un cost absolut acceptabil, iar timpul pentru execuția lucrării nu ar trebui să dureze mai mult de 2 ore. În plus, dacă vă încumetați să faceți singur lucrarea, și aveți sau puteți împrumuta sculele necesare, scutiți deja o parte din sumă, iar o valoare puțin sub 100 de Euro este o sumă bine răsplătită de confortul de a avea apă caldă, chiar și atunci când sunt avarii, revizii, lucrări programate, etc.

  Ce pași trebuie urmați pentru instalarea boilerului?

  Pentru a instala boilerul în deplină siguranță, vă recomand urmarea acestor pași. De asemenea, rețineți că deși sunt inginer, nu sunt un instalator autorizat, deci dacă decideți să efectuați aceste modificări singuri, le veți face pe proprie răspundere.

  Schema montare boiler electric sub chiuveta

  1. Asigurați-vă că opriți ambele robinete (apă rece și apă caldă)
  2. Verificați că într-adevăr nu mai curge apă, deschizând bateria de la lavoar sau cadă / duș. Nu uitați să o închideți la loc apoi
  3. Pregătiți instalația provizoriu, pentru a vă asigura de următoarele lucruri:
   1. Că aveți toate piesele
   2. Că aveți loc să le montați. Atenție, de multe ori va trebui să fiți inventivi și să găsiți o modalitate de lucru avantajoasă. Folosiți-vă de coturile extra.
  4. Pregătiți filetele cu bandă de etanșare. Este mai ușor să le pregătiți când nu sunt montate
  5.  Filetele pe care se vor monta racorduri flexibile nu au nevoie de bandă de etanșare, deoarece acestea vin cu garnitură
  6. Montați niplurile (reductor sau olandez) pe teu astfel încât să fie mai ușor când îl veți introduce în instalație
  7. Desfaceți racordurile existente. E bine să aveți o cârpă pregătită pentru că va curge apa reziduală din interiorul acestora.
  8. Montați și strângeți teul. E important să strângeți bine folosind cheile reglabile, însă nu exagerați. Dacă ați utilizat suficientă bandă de etanșare veți simți că se strânge destul de greu, și nu trebuie să ajungeți la capătul filetului
  9. Montați racordurile flexibile (toate cele 4). Puteți folosi cheia franceză dar nu strângeți extrem de tare
  10. Conectați valva de siguranță la boiler pe mufa de apă rece. De asemenea, dacă este valvă direcțională asigurați-vă că săgeata corespunde cu sensul de trecere al apei.
  11. (Opțional, dar recomandat) montați și un robinet în continuarea valvei
  12. Dacă boilerul nu are cablu de alimentare, montați cablul de alimentare
  13. Conectați racordurile flexibile la boiler

  Punerea în funcțiune a boilerului electric

  Ok, ați terminat instalația, acum trebuie să punem boilerul în funcțiune pentru prima oară.

  Iată ce pași trebuie urmați:

  1. Asigurați-va că boilerul NU este conectat la rețeaua electrică
  2. Deschideți NUMAI robinetul de apă rece. Dacă îl veți deschide și pe cel de apă caldă, veți face cinste și vecinilor cu apă încălzită, mai ales dacă nu există presiune pe coloana de apă
  3. Deschideți bateria de la lavoar, întâi pe apă rece pentru a vă asigura că aveți debit, apoi treceți pe apă caldă, și așteptați câteva minute, timp în care nu va curge apă, însă veți auzi cum se eliberează presiunea din boiler care se umple cu apă
  4. Este un moment bun să verificați lucrarea. Dacă observați scurgeri, cel mai probabil va fi nevoie să mai strângeți acel element
  5. Când boilerul este plin, puteți opri bateria de la lavoar, și puteți conecta boilerul la rețeaua electrică. Este foarte important să NU conectați boilerul la curent când acesta este gol.
  6. După câteva minute veți observa că apa începe să se încălzească
  7. VICTORIE!

  Boiler Tesy 15L montat langa chiuveta

  Dacă la fel ca și mine vă gândiți să instalați boilerul provizoriu, doar pentru momentele în care apa caldă lipsește de la rețea, ar fi bine să aveți și niște dopuri de ½ pregătite cu garnitură, pentru a le monta în locul racordurilor flexibile, în cazul în care acestea vor fi desfăcute pentru îndepărtarea boilerului. Veți rămâne cu teul montat, pregătit pentru instalarea ușoară a boilerului ori de câte ori este necesar.

  Baie cu boiler electric langa chiuveta

  Acum că știți cum se montează un boiler, vă invit să-mi lăsați părerile sau întrebările în secțiunea de comentarii de mai jos.

  5 comentarii la “Cum să îți montezi singur boiler pentru apă caldă”

  1. Buna seara. A fost o placuta surpriza sa gasesc aceasta descriere a unui boiler pe care tocmai l-am achizitioant in acasta seara,dar varianta de 10 l. 🙂 Patru intrebari as avea: 1) supapa de presiune este calibrata pt o anume presiune (0,8 parca) , ia rin manual scrie ca daca in retea este mai mare trebuie pusa o valva de reductie (ceva de genul), Cum as putea sti/aproxima in ce interval de presiune se afla apa din casa, avand in vedere ca vreau sa il montez pe reteaua centralei termice din casa (intrarea in boiler, la apa rece sa fie apa calda care vine de la centrala – motivul fiind ca traseul este prea lung pina la baie si pina vine apa calda de la centrala dureaza mult in termeni de timp si apa care trebuie sa curga)?; 2) este vreo problema daca il montez cum am spus mai sus? si 3) avand in vedere ca in cazul meu instalatia va fi mult mai simpla, care ar fi elementele de conectare de care as avea nevoie efectiv? Nu ma pricep la dimensiuni de instalatii, am vazut doar ca intrarea in boiler are o dimensiune, furtunele de la bateria de apa au dimensiuni mai subtiri. si 4) furtunul de la supapa de presiune ce diametru ar trebui sa aiba si ce pot face cu el in conditiile in care nu am scurgere in podeaua baii sau alta zona unde eventuala apa care sa vina pe el sa se poaat evacua? La temperaturi mici, gen 45 de grade,este nevoie de acel furtun, va curge apa prin supapa indiferent de temperatura. Multumesc frumos.

  2. Buna ziua, Foarte frumos si exact explicat, va felicit pentru asta.Indraznesc sa va intreb, daca puteti efectua o lucrare de gen contracost si altor persoane..Va multumesc!

  3. Bună seara, boilerul are montat în el sistemul backup sau robinetul 3 din schiță dvs face posibila trecerea de la apa calda de la boiler la cea din sistemul Radet.
   Mulțumesc!
   O seara buna!

   1. Buna ziua,

    Robinetul R3 este pus de noi separat la intrarea apei reci in boiler, si il inchidem manual atunci cand deschidem manual robinetul R1 care este montat pe apa calda de la reteaua RADET.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *