Menu

Cum construiești o lampă UV-C pentru dezinfectarea virusurilor și bacteriilor

Ingrediente pentru

    Ne-am grăbit să ne aprovizionăm cu diverși dezinfectanți pentru mâinile noastre, pentru podelele și pentru hainele noastre – orice a fost necesar pentru a ne feri de acest nou coronavirus.

    Toată lumea spune că săpunul și / sau alcoolul fac o treabă excelentă pentru igienizarea suprafețelor și, cu siguranță așa este: spălați-vă mâinile în mod regulat, igienizați hainele și suprafețele dacă ar fi putut fi în contact cu posibilii contaminanți. Toate acestea ar trebui cel puțin să țină șansele de a ne îmbolnăvi la un nivel redus.

    Protejați-vă de coronavirus cu această lampă UV pe care o puteți construi singuri

    Am tot văzut și auzit despre lămpile UV care sunt folosite in spitale și cabinete medicale pentru dezinfectare și igienizare, aceste lămpi având o eficiență ridicată în eliminarea virusurilor, bacteriilor și fungilor (chiar și mucegaiul este eliminat de aceste dispozitive).

    Poate ați văzut și voi la televizor robotul care dezinfecta holurile spitalului cu lumină albastră UV, însă puțini stiu că acest fel de lămpi pot fi utilizate și la nivel casnic pentru igienizare și dezinfectare, evident cu respectarea unor reguli de siguranță, pentru ca lumina UV-C folosită de aceste lâmpi este extrem de dăunătoare pentru orice ființă, ea atacând la nivel celular.

    Când este utilă o lampă UV-C în casă?

    Ce se întâmplă dacă trebuie să vă asigurați că fructele și legumele pe care intenționați să le consumați sau să le gătiți sunt sigure și necontaminate? Sau poate cu pachetele care nu se pot uda sau îmbiba în alcool – cum ar fi o pungă de făină, de exemplu?

    Nu s-a vorbit mult despre puterea luminii ultraviolete de a ucide germenii (viruși și bacterii). Această tehnologie este folosită de mult timp în spitale (și chiar în industria alimentară) pentru sterilizarea suprafețelor, a liniilor de producție a alimentelor sau chiar a apei și a aerului.

    Recent au apărut câteva știri despre roboți UV-C (incredibil de scumpi) care dezinfectează încăperile și coridoarele spitalelor folosind un principiu simplu: expunerea la un spectru de lumină – invizibil pentru ochiul uman – care poate ucide mai mult de 99,9% dintre virusurile și bacteriile la care sunt expuse. Aceasta este puterea luminii ultraviolete din zona UV-C, un spectru de lumină de 254 nm, care este periculos pentru piele (și ochi), dar dacă este utilizat în mod corespunzător poate fi de mare ajutor pentru păstrarea suprafețelor necontaminate.

    În mod evident un astfel de robot este mult prea scump chiar și pentru uzul în cabinete medicale, și există alternativa achiziționării de lămpi UV-C ce se pot monta similar unui neon pe tavan, sau lămpi UV-C portabile, cu stativ și roți (astfel de lămpi pot fi achiziționate chiar și online la costuri care încep la aprox. 500RON și cresc pe măsură ce puterea și specificațiile lămpii se modifică)

    Noi am incercat să achiziționăm o astfel de lampă, însă termenul de livrare a tot fost modificat și până la urmă ne-am cumpărat piesele necesare și le-am asamblat pentru a construi o lampă UV-C la un cost mult mai mic (undeva la 100-150 ron în funcție de puterea becului)

    Cum construim singuri o lampă UV-C care ucide virusi si bacterii?

    De fapt, vă puteți construi singuri o lampa foarte eficientă în uciderea virusului folosind doar câteva piese simple disponibile online:

    O lampă UV-C (aici am folosit o lampă (bec/neon) cu ultraviolete germicidă Puritec OSRAM HNS L 24 Watt 2G11)
    Un balast electronic (aici am folosit OSRAM QT-ECO 1 × 18-24 / 220-240 L)
    Soclu electric (2G11) și câteva fire

    Este într-adevăr atât de simplu și, de asemenea, nu aveți nevoie de o mulțime de instrumente / scule pentru ca acest proiect să fie realizat chiar de dvs. acasă.

    Puteți face acest lucru în câțiva pași simpli:

    1. Asigurați-vă că dimensionați corect lampa (lămpile) cu balastul. Consultați graficul de compatibilitate provizoriu aici.
    2. Identificați cablurile necesare pentru conexiuni – aceasta este partea cea mai grea – dar dacă sunteți ca mine și păstrati niște fire prin casă de la o lampă veche, ar trebui să aveți tot ce trebuie:
    • Conectorul 2G11 acceptă fire solide între 0,5 și 1 mm2. Dacă aveți fire solide de acest calibru, problema e ca și rezolvată. Eu nu am avut, așa că a trebuit să folosec niște pini de sertizare. După ce ați pregătit firul, trebuie doar să îl împingeți prin orificiile mici ale conectorului 2G11, deoarece acestea vor intra perfect. Atenție că, deși conectorul 2G11 are 6 găuri, veți folosi doar 4 dintre ele, deoarece cele două perechi exterioare sunt conectate între ele. Am folosit cele două găuri exterioare și cele două cele mai interioare. Atenție la ordinea firelor, deoarece va trebui să le conectați corespunzațor la balastul electronic
    • Într-o parte a balastului, veți conecta cele 4 fire provenite de la conectorul 2G11 – în ordinea specificată pe balast. Conectarea firelor la acest model QT-ECO 1 × 18-24 a fost ușoară, deoarece trebuie doar să dezizolați 8-9mm de izolație și să introduceți firul prin conectorul desemnat în timp ce împingeți în jos pe conector cu o șurubelniță. Atât fire lițate cât și solide merg. Doar asigurați-vă că răsuciți lițele cu mâna dacă utilizați acest tip de cablu.
    • La celălalt capăt al balastului electronic trebuie doar să conectați un cablu electric care va merge chiar în priza de perete de 220V. Așa cum am spus anterior, am refolosit unul de la o lampă veche care s-a spart.

    După ce îndepliniți acești pași foarte simpli, lampa dvs. este gata de pornit. Va trebui să luați câteva măsuri de precauție (a se vedea mai jos) și vă voi mai da câteva sfaturi pentru a face proiectul mai ușor și / sau mai robust.

    Precauții atunci când utilizați o lampă UVC

    Radiația UV-C este periculoasă nu doar pentru virusuri, ci și pentru ochii și pielea umană:

    1. Nu priviți niciodată lumina albastru-violet, deoarece vă poate irita sever ochii
    2. Nu expuneți pielea la lumina UV în timp ce iradiați bunurile / suprafețele
    3. Încercați să porniți lumina de la distanță (dintr-o altă cameră) fie conectând-o la priză în afara camerei care este în curs de igienizare, fie folosind o priză smart
    4. După ce lumina a fost aprinsă suficient timp (câteva minute, uneori chiar și după câteva secunde), veți observa un miros specific. Este bine să aerisiți camera respectivă
    5. Acordați atenție oricărei ființe vii din jurul lămpii. Lumina UV-C este cunoscută pentru că distruge lanțurile de ADN, astfel încât ar putea afecta orice, de la animale de companie la plante

    Sfaturi pentru un proiect mai bun pentru construirea unei lămpi UVC

    1. Încercați să expuneți cât mai mult din tubul de sticlă. Radiația UV-C nu este reflectată de suprafețe, așa că pentru o dezinfectare corectă, va trebui să aveți o expunere directă de la lampă la suprafața țintă.
    2. Folosiți izolir acolo unde este necesar
    3. Asigurați-vă că conectorul electric este securizat împotriva împiedicării nedorite. Crearea unei bucle și asigurarea lui cu un șoricel (bridă de plastic) ar putea fi o idee bună
    4. Folosiți o bază stabilă. Eu am utilizat o bucată de placaj, deoarece a fost ușor de prelucrat. Totul a putut fi fixat cu șuruburi. Nu vrem neapărat să iasă ceva frumos, ci ceva care funcționează. Să ne aminim – nimeni nu trebuie să se uite la el
    5. Încercați să nu atingeți prea mult lampa. De asemenea, dacă aceasta adună praf, curățați-o cu o cârpă pentru a vă asigura că lumina UV nu este împiedicată

    Cum funcționează lumina UV-C pentru igienizarea lucrurilor?

    Lumina UV-C în spectru de 254 nm este un tip de radiație cu o lungime de undă mai mică decât omologii UV-A și UV-B – care variază între 280 și 400 nm – și care sunt responsabili pentru bronzarea pielii și pentru arsurile provocate de soare.

    Radiația UV-C este emisă și de soare, însă atmosfera Pământului o filtrează. Prin urmare, virusurile și bacteriile nu sunt imune la acest tip de radiație, întrucât nu a fost niciodată cazul dezvoltării unui mecanism de autoapărare împotriva ei. Cu toate acestea, folosind lămpi special concepute, care folosesc un tip special de sticlă care nu filtrează acest tip de radiații, puteți produce acest tip de energie simplu și eficient pentru a bombarda orice intrus nedorit sau invizibil cu acestă tehnologie. Trăiască inginerii!

    Lumina UV-C este sigură pentru oameni și animale?

    Atâta vreme cât evitați contactul cu ochii și pielea, nu sunteți expuși riscurilor. O problemă ar putea fi mirosul rezidual, care este în parte atribuit diferitelor particule aeriene (cum ar fi acarienii) care ard și emit cantități mici de substanțe. De asemenea unele lămpi emit și ozon.

    Chiar dacă majoritatea lămpilor susțin că sunt lipsite de ozon, se pare că acest tip de energie are capacitatea de a rupe moleculele de oxigen care s-ar putea uni și forma ozon (ceea ce nu este ok dacă îl respirați). Așadar, încercați pe cât posibil să aerisiți încăperea după expunerea la UV-C.

    Cât timp ar trebui să-mi expun lucrurile la această lumină?

    Pentru curățarea camerelor, există o regulă simplă:
    – 1 w de putere pentru fiecare metru cub de aer pentru un timp cuprins între 10 și 30 de minute ar trebui să fie suficient pentru igienizare.

    După cum probabil ați ghicit până acum, eficiența acestei expuneri variază în funcție de timpul și distanța la care sunt expuse suprafețele sau lucrurile și cât de departe stau de lampa UV.

    Deși nu există o formulă magică, încerc să păstrez obiectele timp de aproximativ 30 minute în intervalul de un metru sau mai puțin până la tubul lămpii.

    Rețineți că numai suprafața care este în contact direct cu lumina de la lampa este igienizată, astfel încât, cu o singură lampă, va trebui să întoarceți lucrurile și să expuneți din nou pentru a finaliza igienizarea.

    Pot cumpăra o lampă UV-C deja făcută?

    Bineînțeles că puteți obține o lampă UVC care este deja asamblată. Dar eu am ales să o realizez singur deoarece timpul de livrare al tuturor lămpilor a fost incredibil de mare din cauza cererii mari și a restricțiilor de transport generate de pandemia coronavirusului.

    Iată o selecție de lămpi UVC bune pe care le puteți cumpăra de pe Amazon:

    Dar puteti gasi lampi UV-C si pe site-urile din Romania: