Menu

Supă de linte roşie cu bulgur

Ingrediente pentru 6-8 porţii supă de linte roşie cu bulgur:

 • 250g linte roşie uscată
 • 100g bulgur
 • 1 ceapă
 • 1 cutie roşii decojite sau 1 lingură bulion
 • 20-30g unt
 • 2 ardei graşi roşii
 • 1.5l apă sau supă de carne
 • 1 ardei iute sau 1 linguriţă fulgi ardei iute
 • 1 linguriţă mentă uscată
 • 1 linguriţă cimbru uscat
 • sare
3.5/5 - (2 votes)

Dacă data trecută i-am făcut sorei mele supă cremă de linte verde, acum fiindcă venite la mine în vizită “de lucru” împreună cu mama, am zis că este momentul perfect să fac pentru prânzul de sâmbătă şi o supă de linte roşie, mai ales că am câteva reţete de ciorbe turceşti de linte, în cartea mea “Turkish cuisine” pe care mi-am adus-o de la Istanbul tradusă în limba engleză în mod evident 🙂

Cum se face ciorbă de linte cu bulgur?

Turcii numesc Ezo Gelin Corbasi această supă de linte şi bulgur, care după părerea mea este foarte gustoasă, uşor similară cu supa noastră de fasole (poate datorită roşiilor şi a cimbrului uscat).

– pregătirea ingredientelor

Pentru a face supă de linte cu bulgur, se pun în 2 castroane cu apă rece lintea (spălată în prealabil în 2-3 ape) şi respectiv bulgurul.

Cât timp lintea şi spărtura de grâu sunt la înmuiat, eu am curăţat ceapa şi am tocat-o cubuleţe. Se asemenea… roşiile se transformă în pastă la robotul de bucătărie (puteţi renunţa la acest pas dacă folosiţi bulion).

Cei 2 ardei graşi se spală, se curăţă de seminţe şi cotoare şi se transformă în pastă la robotul de bucătărie (eu am pus şi 1 ardei roşu iute – dacă este prea iute folosiţi o cantitate mai mică).

– pregătirea supei turceşti de linte cu bulgur

Într-o oală medie de ciorbă se topeşte untul, apoi se căleşte ceapa în unt 3-4 minute până când se înmoaie. Se adaugă supa de carne (sau 1.5l de apă), pasta de roşii împreună cu pasta de ardei roşu şi se dă supa în clocot.

Scurgeti lintea şi bulgur-ul de apă, apoi puneţi-le în supa care fierbe, se adaugă puţină sare şi se lasă la fiert (la foc mic) 20-30 de minute până când lintea şi bulgur-ul se înmoaie.

La final, opriţi focul şi adăugaţi condimentele (piper măcinat, mentă şi cimbrul, eventual şi sare dacă mai este nevoie). Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi 10-15 minute să se pătrundă aromele.

Supa turcească de linte roşie şi bulgur se serveşte caldă, şi o puteţi mânca simplă sau cu pâine. Dacă va plac preparatele mai picante, puteţi să mai puneţi deasupra supei nişte piper măcinat sau fulgi de ardei iute.

Despre ingredientele supei de linte şi bulgur

Lintea şi bulgur-ul nu sunt ingrediente chiar comune în ţara noastră, aşa că voi veni cu puţine informaţii despre fiecare:

– lintea este originară din India, şi este o plantă leguminoasă a cărei parte coomestibila sunt seminţele. Există o varietate foarte mare de linte ce diferă prin dimensiuni şi culoare (seminţele de linte pot fi galbene, portocalii-roşiatice, verzi, maro şi chiar negre)

– bulgurul este o spărtură de boabe de grâu (uneori şi alte cerale) care poate avea granulati diferite, şi se găseşte fie în stare naturală, fie în format prefiert.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *