Fasole cu ciolan afumat în pâine

Ingrediente pentru 8-10 porții de ciorbă de fasole cu ciolan afumat aveți nevoie de:
- Fasole cu ciolan afumat
- 1 ciolan afumat (1.5kg în cazul meu)
- 500g fasole uscată
- 3-4 cepe medii (300 g)
- 2 morcovi mari (400 g)
- 1/2 rădăcină de țelină (150 g)
- 1 ardei gras roșu
- 3-4 căței de usturoi
- 1 păstârnac mare (250 g)
- 2 rădăcini de pătrunjel (70 g)
- 2-3 frunze de dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- 2-3 linguri bulion
- apă
- piper
- sare
- Turtă de casă
- 500 g făină
- 300 ml apă
- 1 cubuleț drojdie
- 1 linguriță miere
- sare
Ciorba de fasole cu ciolan afumat este cu adevărat un preparat delicios, e păcat doar că îngrașă destul de tare. Fiindcă mai nou prin restaurantele cu specific românesc se servește ciorbă de fasole în pâine, mi-am zis că este cazul să fac și eu o astfel de prezentare ciorbei de fasole.
Deoarece în cazul rețetei de Ciorbă de fasole cu kaiser am ales să fierb fasolea la oala sub presiune, de această dată am fiert fasolea în oală normală, și am folosit oală sub presiune la fierberea ciolanului.
Cum se prepară pâinea de casă
Pâinea rotundă în care se va servi fasolea trebuie să o faceți prima, pentru că trebuie să aibă timp să se răcească până când este fasolea gata.
Așadar se amestecă bine un cubuleț de drojdie cu 1 linguriță de miere, până când se obține o pastă semi-lichidă. Aceasta se pune într-un castron cu 500g de făină, puțină sare și 300 ml de apă călduță. Se frământă bine până când se obține un aluat omogen; acesta se lasă la crescut 30 de minute, apoi se mai frământă încă o dată, i se dă o formă rotundă și se lasă la crescut într-o tavă de cuptor.
Eu am folosit o formă rotundă de tarte, și am crestat puțin pâinea deasupra. După ce crește aproximativ o jumătate de oră, pâinea se bagă la cuptor și se coace cca. 45 de minute.
Puneți să folosiți și alte rețete de pâine, cum ar fi pâinea cu bere, sau pâinea cu borș; iar dacă vreți puteți împărți aluatul în două înainte de a-l lăsa la crescut pentru a obține două turte mai micuțe.
Cum se fierbe ciolanul de porc afumat
În primul și în primul rând se spală ciolanul afumat cu apă rece. Ciolanul meu a avut aproximativ 1.5 kg cu tot cu os.
Eu am fiert ciolanul la oala sub presiune, cu apă suficient cât să acopere ciolanul și încă 1 litru de apă în plus. Am adăugat în apă 2 lingurițe de sare și 2 foi de dafin și am fiert ciolanul la foc mic în oala sub presiune 2 ore.
După cele 2 ore de fierbere, am lăsat ciolanul în apa fierbinte 20 de minute, apoi am desfăcut oala și am scos ciolanul, pe care l-am lăsat la răcit 15 minute. După ce s-a răcit puțin, l-am dezosat, și am pus bucățile de ciolan înapoi în apa în care a fiert pentru a rămâne carnea caldă.
Cum se fierbe fasolea la oala normală
Un lucru important este ca boabele de fasole să fie spălate bine cu apă rece, și să fie ținute în apă curată minim 5 ore, timp în care boabele de fasole se vor înmuia și se vor umfla.
Fasolea care a fost ținută la umflat se mai spală încă 1 dată, apoi se pune într-o oală încăpătoare, se acoperă cu apa și se mai adaugă 1-1.5 litri de apă rece. Se pune pe foc, și la 30 de minute din momentul în care începe să fiarbă.
După cele 30 de minute se scurge fasolea de apa în care a fiert, apoi se pune din nou la fiert, în oala care în prealabil a fost spălată, cu o cantitate similară de apă ca în primul caz, însă apa trebuie să fie fierbinte. Se adaugă 2 lingurițe de sare și se lasă la fiert tot cca. 30 de minute.
După a doua fierbere, se scurge fasolea și se pune la loc în oala în care a fiert. Se adaugă peste ea apă fierbinte și 1 linguriță de sare.
Fasolea se fierbe astfel în mai multe ape pentru a fi mai ușor digerată. Dacă după primele 2 reprize de fierbere a câte 30 de minute vi se pare că fasolea este putin tare, nu trebuie să vă speriați, pentru că ea va mai fierbe și cu legumele.
Procesul de fierbere al fasolei este aproape gata, în continuare se vor adăuga legumele și ciolanul pentru a prepara ciorbă de fasole.
Cum se prepară ciorba de fasole cu ciolan
În momentul în care puneți fasolea la fiert a 2-a oară, puteți începe se pregătiți și legumele.
Morcovul, țelină, păstârnacul, rădăcinile de pătrunjel, ardeiul roșu și ceapa se spală bine și se curăță de coajă, apoi se taie cubulețe. Ceapa se călește cu 1 lingură de ulei până devine semitransparentă, apoi se adaugă peste ea cățeii de usturoi tăiați mărunt și ardeiul roșu tăiat cubulețe. Se călesc împreună 3-4 minute, apoi se adaugă peste ele și restul de legume tăiate cubulețe. Se călesc legumele încă 5 minute, apoi se oprește focul.
Când fasolea începe să clocotească pentru a 3-a oară, se adaugă peste ea legumele călite, și 2 foi de dafin. Se lasă la fiert până când fasolea este gata (boabele sunt moi și fierte).
Când fasolea este fiarte, se adaugă peste ea bucățile de ciolan și 2-3 polonice din apa în care a fiert ciolanul, înainte de a se pune zeama de la ciolan în fasole, aceasta se amestecă cu 2-3 linguri de bulion, piper și cimbru uscat.
Fasolea se mai fierbe 10-15 minute, apoi se oprește focul.
Cum se servește fasolea cu ciolan afumat în pâine
Pentru a servi fasolea în pâine, trebuie să pregătim pâinea. I se tăie capacul turtei din pâine, și se scobește miezul cu ajutorul unei linguri. Nu scobiți prea mult miez, pentru că dacă rupeți coaja lichidul va curge din farfuria făcută din pâine.
Dacă nu folosiți pâine de casă, ci pâine rotundă din comerț, după ce o scobiți puteți să o băgați 10-15 minute la cuptor pentru a se întări puțin.
Se pune ciorbă de fasole cu ciolan în pâine și se servește caldă, dacă se poate chiar fierbinte. Pâinea va absorbi o parte din lichid, așa că puteți aștepta 1 minut înainte de a duce fasolea la masă, astfel încât să aveți posibilitatea de a completa cu ciorbă cantitatea de lichid absorbită de pâine.
E drept că este o rețetă mai lungă și mai complicată, însă rezultatul merită.