Ciorbă de perișoare

Ingrediente pentru 10-14 portii ciorba perisoare
- Pentru Perișoare
- 300g carne tocată
- 2 linguri de orez
- miezul de la 2 felii de pâine
- 1 ceapă
- 1 ou
- 2-3 căței de usturoi
- pătrunjel
- sare
- piper
- Pentru Ciorbă
- 1 ceapă
- 1 lingură ulei de floarea soarelui
- 2 cartofi
- 1 ou
- zarzavat de ciorbă (morcov ardei roșii)
- 2l de borș
- 0.5 l suc de roșii
- leuștean
Ciorba de perișoare este o mâncare deja clasică în bucătăria românească, și este una dintre favoritele mele, poate pentru că are mult borș și este acră 🙂
Fierberea zarzavatului pentru ciorbă de perisoare
Tăiați 1 ceapă cubulețe și căliți-o într-o oală mare de ciorbă cu 1 lingură de ulei de floarea soarelui. Între timp curățați cartofii și tăiați-i cubulețe, nu uitați să spălați apoi cubulețele de cartofi. Puneți cartofii peste ceapa călită și completați cu apa suficient cât să acopere cartofii. Fierbeți până când cartofii sunt gata, apoi adăugați zarzavatul de ciorbă, puțină sare, o jumătate de litru de suc de roșii, 2 litri de apă și 2 litri de borș, și așteptați să dea în clocot.
Cum se prepară perișoarele
Între timp, faceți perișoarele. Spălați în 2-3 ape orezul, apoi lăsați-l într-un pahar cu apă curată să se umfle puțin. Într-un castron puneți toate ingredientele pentru perișoare: 300g de carne tocată, 2-3 căței de usturoi zdrobiți sau tocați mărunt, 1 ceapă tocată mărunt, 1 legătură de pătrunjel tocat, miezul de la 2 felii de pâine înmuiat în apă și stors bine, 1 linguriță de sare și una de piper, 1 ou crud și orezul scurs de apă. Amestecați bine cu mâna ingredientele până când obțineți o pastă omogenă din care veți forma perișoarele.
Ca sfat util, înainte de a da formă perisoarelor, umeziți-vă palmele, acest lucru va evita lipirea perisoarelor de mâinile dumneavoastră.
Faceți peisoarele sub formă de biluțe, dimensiunea rămâne la latitudinea dumneavoastră. Dacă doriți să le mâncați dintr-o bucată le puteți face mai mici, sau dacă doriți să le tăiați în 2 cu lingură când le serviți le puteți face mai mari. Ca dimensiune orientativă, încercați să le faceți mai mici decât 1 minge de tenis de masă, pentru a se putea fierbe.
Adăugarea perisoarelor în ciorbă
Când ciorba a dat în clocot, puneți perișoarele una câte una în ea, cu grijă să nu vă stropiți cu lichidul fierbinte. După ce toate perișoarele s-au ridicat la suprafața ciorbei, mai lăsați la fiert cca 10 minute. Bateți apoi 1 ou și puneți-l în ciorbă, apoi tocați niște leuștean și adăugați-l în oală. Opriți focul și așteptați să se răcească puțin înainte de a servi ciorba.
Ciorba de perișoare se servește fie simplă, fie cu smântână.
Poftă bună!
Imi place foarte mult ciorba de perisoare.Si eu o pregatesc la fel insa,la mine in zona nu se pun cartofi la aceasta ciorba.