Menu

Ciorbă de burtă

Ciorba de burta

Ingrediente pentru 6-8 porții de ciorbă de burtă aveți nevoie de:

  • 500 g burtă de vită tăiată fideluță (eventual pre-fiartă)
  • 200 g carne de vită sau mânzat
  • 1 țelină
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de oțet sau zeamă de la o lămâie
  • 2 ouă
  • 3 căței de usturoi
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • sare
  • apă
5/5 - (2 votes)

Eu când fac ciorbă de burtă cumpăr fideluță de burtă pre-fiartă și congelată. Ce e drept nu am încercat să cumpăr burtă proaspătă și să o prepar, însă din câte am citit e destul de complicat. Așadar… pornind de la fideluța de burtă… mai întâi o decongelam și o spălăm bine într-o strecurătoare sub jet de apă. Spălăm și tăiem cubulețe carnea de vită și o punem în strecurătoare peste burtă.

Acum trebuie să vorbim despre fierberea burții și a cărnii, situația ideală (slavă Domnului ăsta e cazul meu) este să aveți în bucătărie o oală sub presiune, dar vă puteți descurca și cu o oală normală, eu așa am făcut ciorbă de burtă prima oară. Actualmente eu am o oală sub presiune gigant de 10l primită de Crăciun, însă și una de 6-7 litri este foarte bună. În cazul în care nu aveți oală sub presiune, trebuie să vă înarmați cu răbdare și să urmați pașii ce vor fi descriși … cu diferența că folosind o oală normală timpul de fierbere va fi mai mare.

Cum se prepară ciorba de burtă

Așadar, ne pregătim pentru fiertul burții și al cărnii, curățați ceapa, morcovul și țelina de coajă, spălați-le și puneți-le întregi în oala sub presiune. Mai puneți câteva boabe de piper și 2-3 foi de dafin, apoi puneți burta și carnea tăiată cubulețe, completați cu 4-5 litri de apă, puneți capacul și fierbeți la foc mediu pentru 1h30′ . Dacă burta nu este prefiarta sau vi se pare că bucățile de burtă sunt tăiate cam mare, puteți să lăsați la fiert 2 ore. Pentru cei ce nu au oală sub presiune, timpul de fierbere poate varia între 2 și 4 ore, cu testarea periodică a burții pentru a vedea dacă s-a fiert, și cu completarea cu apă dacă aceasta scade prea mult.

Când burta s-a fiert, strecurați lichidul rezultat în urma fierberii și puneți-l pe foc într-o oală mare de ciorbă. Tăiați bucățele țelina și morcovul care au fiert cu burta și puneți-le în oala de ciorbă împreună cu burta și carnea, precum și cei 3 căței de usturoi care trebuiesc zdrobiți în prealabil. Asigurați-vă că nu au rămas boabe de piper sau foi de dafin printre fâșiile de burtă. Aruncați de asemenea și ceapa care a fiert în oala sub presiune.

Când ciorbă a dat în clocot, preparați sosul, amestecând într-un blender 2 gălbenușuri de ou, 2 linguri de oțet (sau zeama de la o lămâie), sare și piper după gust, și 1 polonic de ciorbă răcită. Turnați apoi ușor oul în ciorbă, amestecați bine ciorba și stingeți focul.

Cum se servește ciorba de burtă

Ciorba de burtă este gata… și trebuie servită neapărat cu smântâna și ardei iute, și eventual oțet pentru cei ce o preferă mai acră.

Galerie imagini

2 comentarii la “Ciorbă de burtă”

  1. Salut,

    Esti absolut sigur ca ti burta prefiarta si taiata fideluta 1 ora si jumatate la oala sub presiune???? Eu cred ca dupa o ora si jumatate nu mai gasesti decat o zeama groasa in oala.

    Cius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *