Ciorbă acră de legume uscate

Ingrediente pentru 6 porţii de ciorbă acră de legume uscate
- 100g legume uscate
- 1 mână tăiţei (fidea)
- 1 lingură ulei
- 1 litru borş
- 1 legătură mică leuştean
- 3-4 litri de apă
- sare
Ciorba de legume uscate este o reţetă mai inedită pentru care e puţin mai dificil să găsiţi ingredientul cheie… şi anume legumele uscate.
Eu am folosit 100g de legume uscate pe care le-am luat din Bazarul de condimente din Istanbul, un amestec de ceapă verde, roşii, morcovi şi ardei gras; mărunţite şi uscate.
Că alternativă la legumele uscate folosite de mine puteţi alege să folosiţi mixul de legume uscate de la Sanovita (sunt puţin cam mărunte dar merg) sau dacă aveţi răbdare puteţi usca voi legume de sezon, pe care le puteţi folosi folosi în timpul iernii pentru a prepara această delicioasă ciorbă acră de legume uscate.
Cum am făcut ciorba acră de legume uscate
Pentru a prepara ciorba de legume uscate începem prin a pune la fiert 2-3 litri de apă cu 1 linguriţă de sare şi 1 lingură de ulei (eu am folosit ulei de măsline dar merge la fel de bine şi cu ulei de floarea soarelui).
Când apa dă în clocot, se pun legumele la fiert (aproximativ 30 de minute), apoi se completează cu 1 litru de borş şi încă 1 litru de apă.
După ce ciorba cu legume şi borş dă în clocot din nou, se adaugă 1 mână de paste pentru ciorbă (fidea sau tăiţei), se mai clocoteşte 5-7 minute la foc mic , apoi se opreşte focul şi se pune în ciorbă leuşteanul spălat şi tocat potrivit.
Cum se serveşte ciorba de legume uscate
Ciorba de legume uscate are doar grăsimi vegetale, şi poate fi servită atât rece, caldă sau călduţă. Se păstrează la frigider şi poate fi încălzită la cuptorul cu microunde sau pe aragaz.
Timpul de preparare pentru ciorba de legume uscate este foarte scurt, şi nu necesită multă atenţie din partea “bucătarului”.
Dacă vreţi să aveţi şi ceva carne în ciorbă, puteţi adăuga şi carne de pui sau vită fiartă în prealabil, iar în loc de apă se poate folosi supa rezultată în urmă fierberii cărnii.