Ingrediente pentru
Pentru o cafea moka ideală aveți nevoie doar de o cafetieră Moka (aici Bialetti Moka Express pe care noi am primit-o cadou de la Ana), cafea cu o granulație specială pentru aceste mașini de cafea (aici Illy moka), și de rețeta italiană originală, prezentată mai jos.
Rețeta pentru cafea moka
1. Se umple recipientul cu apă până sub valva de supra-presiune;
2. Se așează filtrul în formă de pâlnie și se umple cu cafea, însă, foarte important, cafeaua nu se presează;
3. Se curăță marginea recipientului și filetul de eventualele granule de cafea, pentru a asigura o închidere bună a ansamblului;
4. Se înșurubează partea de sus a cafetierei și se strânge bine împreună cu partea de jos;
5. Se așează pe aragaz la foc mic;
6. Se înlătură cafetiera atunci când încep să se audă primele zgomote de tip “sorbitură”. În felul acesta vă asigurați cu obțineți numai cele mai bune părți din cafea, și că nu supraîncălziți cafeaua care acum se află în recipientul de sus;
7. Amestecați cafeaua cu o linguriță înainte de a o turna în ceașcă.
Galerie imagini
Atenție la următoarele aspecte:
• Nu puneți mai multă apă decât este necesar. Este important ca valva de siguranță să nu fie acoperită de apă pentru a putea preîntâmpina o posibilă acumulare de presiune, și a evita efecte neplăcute precum explozia dispozitivului. Pentru mai multă cafea repetați procesul întrucât durează doar câteva minute.
• Nu presați cafeaua în filtru! Chiar dacă la apratele de tip espresso aceasta este o practică obișnuită, la cafetierele moka nu este indicat acest lucru, întrucât volumul vasului pentru apă a fost corect dimensionat împreună cu capacitatea pentru cafea afânată a filtrului, care numai așa va asigura în timpul vaporizării presiunea necesară de aproximativ 2bari pentru realizarea cafelei moka. Spre comparație, presiunea la care se realizează espresso este de aproximativ 9bari, însă acele aparate funcționează pe un principiu diferit.
• Nu utilizați o flacără mare, și nu lăsați cafetiera pe foc un timp îndelungat pentru a preveni deteriorarea gustului cafelei, și o eventuală distrugere a cafetierei.
Cafea moka Bialetti – reteta video
Reteta video pentru prepararea cafelei la cafetiera Bialetti Moka Express.
Sfaturi pentru utilizarea și îngrijirea cafetierelor moka
Dacă la primele încercări gustul cafelei este prea tare, experimentați cu cantitatea de cafea pe care o adăugați în filtru. Este probabil că utilizați prea multă, iar la asamblarea dispozitivului aceasta se comprimă între filtre și devine prea densă.
Spălați cafetiera la scurt timp după utilizare clătind-o bine cu apă. Nu folosiți detergenți întrucât eventualele reziduuri pot altera gustul cafelei, și bineînțeles că nu ne dorim asta.
După spălare lăsați componentele să se usuce bine înainte să reasamblați cafetiera.
Întrucât după spălarea doar cu apă mai pot rămâne uleiuri de la cafeaua pregătită anterior, o folosire zilnică a cafetierei vă va ajuta să obțineți un gust cât mai plăcut al cafelei. Dacă totuși nu ați folosit cafetiera timp îndelungat, clatiți-o bine cu apă și înainte de utilizare, pentru a curăța orice urmă de la utilizarea anterioară.
Schimbați periodic filtrul detașabil (cel cu garnitura de cauciuc) cu un altul dimensionat corespunzător cu cafetiera dmneavoastră.
Cum funcționează o cafetieră moka
O cafetieră moka este un ansamblu relativ simplu, format din doar 4 componente. Un recipient în partea de jos, un filtru în formă de pâlnie, un alt recipient colector în partea de sus care mai conține și un al doilea filtru detașabil, ținut de o garnitură de cauciuc.
Cafetierele sunt disponibile în diferite dimensiuni, pentru 1, 3, 6, etc cești de cafea. De reținut este că toate componentele sunt dimensionate corespunzător, așadar nu puteți greși în alimentarea cu cantitățile corespunzătoare de apă respectiv cafea dacă urmați sfaturile de mai sus.
Principiul de funționare a mașinilor de cafea moka (în engleză, moka pot) este unul foarte simplu. Apa din recipientul de jos, prin încălzire și apoi vaporizare, creează o presiune de aproximativ 2bari care determină apa din recipientul de jos să urce prin filtrul cu cafea și să se colecteze în recipientul de sus sub formă de cafea lichidă.
În momentul trecerii prin filtru, apa are peste 100 de grade, o temperatură considerabil mai mare decât în cazul espresso, unde aburul sub presiune are o temperatură de aproximativ 90 de grade. De aici provine și diferența între gustul de espresso și gustul cafelei moka, fiecare unice în felul lor, și apreciate deopotrivă.
Totodată, granulația cafelei pentru mașinile moka (în italiană, la macchinetta) trebuie să fie mai mare, potrivită filtrelor cu care este prevăzut aparatul. O granulație prea fină poate conferi o tărie mai mare cafelei și prezența granulelor în cafeaua pregătită. Așadar căutați cafea special măcinată pentru moka, deseori inscripționată chiar cu “moka”, iar uneori veți observa și aparatul desenat undeva pe cutie. Fiind totuși o invenție italienească, puteți opta pentru o marcă din Italia, fie Lavazza sau Illy.
Istoria mașinilor de cafea moka
Cafetierele Moka au fost inventate în 1933 în italia, de către inventatorul Luigi de Ponti, însă patentul a fost preluat de către Alfonso Bialetti, iar firma înființată de el, Bialetti Industrie, încă produce aceste minunate aparate, devenite deja clasice.
Scopul a fost aducerea unei cafele de calitate în casele italienilor, până atunci disponibilă numai în cafenele și baruri datorită echipamentelor costisitoare pentru espresso.
Numele provine de la orașul arab Mocha din Yemen, cel mai mare târg de cafea între secolele 15 și 17, ale cărui boabe de cafea arabica sunt premiate pentru savoarea deosebită și astăzi.
Nu am indicații suplimentare, articolul de față acoperă mai multe aspecte decât cele pe care le iau eu în considerare. Așa că salut inițiativa și sunt încântată că vă place mocatiera 😛
Totl gresit,nu se lasa sa curga toata apa,se ia de pe foc in momentul in care creste presiunea.