Menu

Crema de lapte, capuccino si latte art

Ingrediente pentru

    Acum ca stim cum sa facem un espresso corect, nu mai este decat un pas pana stapnirea tehnicii pentru obtinerea unei creme dense de lapte (crema si nu spuma de lapte), cu care ne putem juca apoi si vom putea savura atat capuccino, latte, macchiato sau flat white.

    De ce unelte avem nevoie pentru a obtine crema de lapte

    • Un espressor cu steamer (mai toate au)
    • O latiera (se mai cheama si pitcher) tinuta de preferat in prealabil la frigider
    • Lapte, de preferat rece, si nu total degresat – 3 – 3.5% ideal (merge si cu UHT)
    • O carpa umeda cu care sa stergem steamerul
    • Ceasca / cana incalzita pentru capuccino
    • Un shot de espresso / doua / trei (pentru cei cu inima tare) facut proaspat, de la care sa nu fi trecut mai mult de 2 minute de la preparare (altfel se pierde crema)

    Diferentele intre capuccino, latte, flat white sau machiatto

    Diferentele dintre aceste tipuri de cafele tin doar de proportiile in care se amesteca laptele cu cafeaua.

    Daca la capuccino amestecam 30ml de cafea cu 130-140ml de lapte, la machiato se combina in cantitati egale.

    Iar pentru un flat white e nevoie de 2 shot-uri de espresso (60ml) peste care se adauga 100ml de lapte

    Prima tehnica pe care trebuie sa o stapaniti este obtinerea cremei de lapte

    Si desi e prima, nu e deloc usoara. Luati pitcher-ul, dimensionat corespunzator pentru ce tip de cafea urmeaza sa preparati, si evident cate. Un pitcher bun pentru inceput ar fi unul de 250ml, din care puteti prepara un capuccino.

    Umpleti pitcherul cu lapte, cam pana la jumatate (nu mai mult pentru ca laptele se va “umfla” si nu va mai incapea in pitcher, nu mai putin pentru ca nu va va iesi crema)

    Asigurati-va ca temperatura apei din boiler a ajuns la temperatura dorita pentru aburi. La espressoarele single boiler trebuie sa asteptati 1-2 minute, ceea ce poate fi o problema pentru ca trece prea mult timp de la prepararea espresso-ului. La heat exchangere (HX) sau dual boilers (DB) nu aveti aceasta problema, pentru ca apa este disponibila imediat pentru steamer.

    Inainte sa introduceti steamerul in pitcher, dati drumul puternic la abur si asigurati-va ca ati elimiat toata apa din steamer. Atentie la lucrul cu steamerul pentru ca devine foarte fierbinte. Daca are un manson de cauciuc, nu va feriti sa-l folositi.

    Acum e cheia: Tineti pitcherul cu palma de partea de jos, aplecati-l aprox 30 de grade spre espresor, si introduceti steamerul in diagonala, orientat la suprafata pitcher-ului, dar fara sa-l atinga. Cum ar veni, tangent, dar pe interior 🙂 Nu introduceti pitcherul pana la fund, ci doar sub suprafata laptelui.

    Dati drumul puternic la abur, si incercati sa obtineti un vartej in pitcher, determinat de directia pe care o dati aburului prin directia de introducere a steamerului. Pentru cei cu imaginatie bogata si care nu au lipsit de la lectiile de romana din liceu, un fel de “cuibar rotind de ape” 🙂 Pe masura ce laptele se incalzeste, acesta se umfla, si deci va trebui sa scoateti treptat steamerul din pitcher astfel incat sa fie mereu cam 1cm sub suprafata laptelui.

    Mana fiind sub pitcher, veti simti imediat cand laptele se incalzeste, urmand ca in momentul in care simtiti ca nu il mai suportati la palma sa opriti robinetul de abur (unele espresoare au o parghie in loc de robinet ceea ce fac treaba mult mai usoara). La inceput puteti folosi un termometru de lichide pe care sa-l tineti in latiera. Mie personal mi se pare complicat, si prefer varianta manuala. Ca idee laptele nu ar trebui sa depaseasca 70-75 de grade, pentru ca asta e temperatura optima la care devine dulceag, si nu are nici acel miros de “gris cu lapte”.

    Cand ati terminat cu espressorul, stergeti repede steamer-ul cu carpa umeda, pentru a prefeni uscarea laptelui pe tija, apoi dati-i un mic flush, pentru a elimina eventualul lapte ce a urcat in sus pe tija.

    Dupa ce ati obtinut o crema buna de lapte, veti vrea sa eliminati eventualele bule de aer ce s-au format la suprafata laptelui. Daca aveti o tehnica buna acestea nu ar trebui sa apara, insa la inceput le veti obtine. Pentru a alimina loviti manerul pitcher-ul de masa, si veti observa cum bulele de aer se vor sparge.

    Ei, deja acum ati dobandit prima tehnica. Greu? Deloc 🙂

    Cum turnam laptele in ceasca

    Well, aici depinde in mare de ceea ce doriti sa obtineti. Daca vreti doar sa obtineti o bautura savuroasa, atunci e ceva mai simplu. Daca vreti sa distrati cu niste latte art… devine putin mai complicat.

    Ce trebuie retinut este trebuie sa fiti atenti la urmatoarele 3 coordonate.

    • De la ce distanta turnati laptele
    • In ce zona a cestii turnati laptele (in centru, in lateral, sau poate pe langa ceasca 🙂
    • Cat de mult turnati

    La final veti dori o cafea cat mai omogena, asa ca fara a o amesteca cu lingurita ne vom folosi de tehnica de turnare a laptelui pentru a omogeniza cat mai bine cafeaua si crema de lapte.

    Inainte de a incepe sa turnati laptele, puteti agita circular ceasca cu espresso pentru a omogeniza crema si pentru a umezi peretii cestii cu cafea.

    In primele secunde in care veti turna laptele va veti folosi de acesta pentru a omogeniza cafeaua. Asadar va fi nevoie sa turnati de la o distanta ceva mai mare (10-12 cm) si intr-o miscare circulara. Dupa ce ati umplut ceasca pe jumatate, va puteti opri, si puteti incerca alte tehnici de turnare, cum ar fi sa apropiati foarte mult pitcherul de ceasca si sa turnati un volum mai mare de lapte. In felul acesta laptele va ramane la suprafata si va puteti juca creand diferite forme (rozeta, laleaua, o inima, sau daca sunteti indemanatic poate chiar o lebada – alba 🙂

    Va puteti opri din turnat cand nivelul de cafea din cana ajunge aproape de margine. Pentru un efect deosebit puteti turna chiar pana la limita, insa va fi mai greu de transportat. De multe ori va va ramane lapte nefolosit in pitcher. Daca mai faceti rapid inca o cafea il puteti utiliza, si eventual combina cu crema din alt pitcher (daca aveti mai multe). Daca nu, nu va recomand sa-l refolositi.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *