Ingrediente pentru
Usturoiul este unul dintre cele mai des utilizate condimente din bucataria romaneasa pe langa sare si piper, insa pe langa aroma pe care o da mancarurilor, usturoiul are numeroase proprietati benefice organismului: ajuta la prevenirea racelilor, este un antibiotic natural, ajuta la remedierea problemelor respiratorii si chiar si a acneei.
Ce este usturoiul si cum il cultivam
Nu este pentru nimeni un secret faptul ca usturoiul este o planta din care cel mai des se consuma bulbul, insa de multe ori se consuma si frunzele atunci cand planta este tanara ( usturoi verde) la fel ca si in cazul cepei.
Vom vorbi acum putin despre cultivarea usturoiului, iar prin cultivare ma refer la plantarea usturoiului in gradina sau pe loturi de dimensiuni reduse, nu despre cultivarea la scara larga a usturoiului.
Usturoiul se cultiva de cele mai multe ori prin sadirea cateilor de usturoi destinati cultivarii. Acestia trebuie sa fie sanatosi si bine uscati, se planteaza cu tot cu coaja, si trebuie sa fie fermi la atingere, sa nu fie seci si sa nu fie incoltiti.
Cultivarea usturoiului se face in primele luni de primavara (sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie) in functie de conditiile meteo.
Cateii de usturoi se planteaza individual in gropite de 4-5 cm adancime si la distanta de 8-10cm intre fiecare catel de usturoi, in asa fel incat cateii de usturoi sa fie complet ingropati in pamant.
Dupa plantare, usturoiul se uda ocazional (la cateva zile) daca nu exista precipitatii, se evita formarea baltilor dupa udare.
Odata ce usturoiul rasare, si incepe sa creasca puteti sta linistiti, ati facut totul cum trebuie si veti avea o recolta sanatoasa de usturoi. Cand frunzele usturoiului ating 20-30cm, puteti sa recoltati usturoi verde pentru mancaruri, daca este deja perioada Pastelui atunci folositi usturoiul la stufatul de miel, daca nu atunci nu va sfiiti sa folositi usturoi verde la salate, la mujdei de usturoi sau la mancaruri, ba chiar puteti sa il mancati ca atare, ca pe ceapa verde, muscati cu incredere din usturoi, nu va fi prea iute, ci doar foarte aromat.
Daca vreti sa pastrati usturoiul pentru a obtine usturoi uscat, atunci lasati-l in pamant si udati-l periodic pana cand frunzele se usuca si capatanile de usturoi sunt mari si sanatoase. Scoateti usturoiul din pamant folosind fie o unealta speciala, die smulgandu-l pur si simplu, scuturati foarte bine si stergeti pe cat posibil tot pamantul ramas, apoi tanile de usturoi fie in ladite, fie impledind frunzele uscate ale usturoiului sub firma de funie (relativ similar impletirii coditelor fetitelor) care poate fi apoi suspendata in camara.
De asemenea puteti conserva usturoiul sub forma de catei de usturoi murati sau catei de usturoi in ulei, pentru care eu am postat retetele cu ceva timp in urma.
Beneficiile usturoiului
La fel ca majoritatea legumelor si fructelor usturoiul isi pastreaza cel mai bine proprietatile atunci cand este mancat in forma cruda, negatit desi pentru efect maxim folositi usturoi in preparate care nu necesita prepararea termina a acestuia: mujdei de usturoi, salate cu usturoi crud, hummus, sos de smantana cu usturoi sau in ultima instanta mestecati un catel de usturoi curatat 🙂
Usturoiul este considerat un aliment foarte sanatos, mai ales daca este cultivat si ingrijit in gradina proprie fara pesticide sau agenti de crestere.
Este bine cunoscut faptul ca usturoiul este un antibiotic natural, iar daca consumati usturoi in perioadele reci sau cand organismul este slabit, usturoiul va va ajuta la cresterea imunitatii si la lupta impotriva racelilor.
Nu exagerati insa cu consumul de usturoi, pentru ca daca mancati zilnic usturoi pe o perioada indelungata, mirosul de usturoi vi se va impregna in piele, si chiar daca voi veti fi probabil imun, cei din jur isi vor da seama ca stau langa un “fan al usturoiului” si vor crede ca provavil tineti cateva capatani de usturoi in buzunare.
Desi asa cum am spus mai sus beneficiile consumului de usturoi sunt mai accentuate atunci cand mancati usturoi in forma cruda, nu evitati insa nici preparatele pe baza de usturoi gatit, care da o aroma deosebita mancarurilor. Incercati fara rezerve supa de usturoi copt, salata cu usturoi copt, ostropelul de pui cu usturoi.
Soiuri de usturoi
Aici povestea este cat se poate de lunga. Usturoiul vine in diverse forme si arome: usturoi rosu, usturoi salbatic, etc.
La ce mai putem folosi usturoiul?
Faceti o masca de par pe baza de usturoi care poate fi aplicata pe scalp in vederea intaririi firului de par.
Aveti insa grija sa va spalati bine pe cap si sa va clatiti bine pentru a indeparta mirosul de usturoi. Incercati sa folositi produse naturale pe post de agenti de curatare a parului.