Citronadă

Ingrediente pentru 1 pahar de citronadă aveți nevoie de:
- 1 portocală
- 1 linguriță zahăr brun
- 250ml apă minerală/plată
- gheață (opțional)
Dacă in timpul verii limonada este la putere, atunci pentru toamnă sau iarnă, citronada este băutura perfectă, pentru că aduce un plus de vitamina C, iar (fie și numai teoretic) portocalele sunt mai ieftine.
cum facem citronada acasa
Pentru a prepara o citronadă, începeți prin a spăla 1 portocală, apoi tăiați portocala în 2 jumătăți relativ egale. Dintr-o jumătate tăiați o felie de portocală, apoi stoarceți cele 2 “jumătăți” rămase. Eu am folosit un storcător clasic, pentru că este mai rapid și face mai puțină mizerie decât un storcător de fructe electric.
Într-un pahar mare (330-350ml), puneți 1 linguriță de zahăr brun și zeama de la portocală. Amestecați bine cu ajutorul unei lingurițe cu coadă lungă. Tăiați în 4 sferturi felia de portocală, puneți 3 dintre bucăți în pahar și completați cu apă minerală (sau plată), și gheață dacă doriți.
Decorați paharul cu sfert de felie rămas, și savurați citronada în timp ce citiți o carte, vizionați emisiunea preferată sau, de ce nu, căutați o rețetă delicioasă pe blog 🙂
prietene…citronada este facuta din lamaie. IN FRANCEZA citron inseamna ??? ce crezi ? cum spui limonada in franceza maestre ?
din portocale se face oranjada. Daca nu crezi, cauta in dex – citronada este sinonim cu oranjada. CITRONADA VINE DE LA CITRON NU DE LA CITRICE maestra…
Nu contest ca aveti dreptate din punct de vedere lexical, si intr-adevar termenul corect ar fi “oranjada”, insa sunt convinsa ca daca la restaurant ati merge si ati comanda o “Citronada” iar chelnerul v-ar aduce o “Limonada”, nu ati fi foarte incantat, mai ales daca in meniu Citronada este listata dupa Limonada asa cum se intampla la majoritatea restaurantelor si teraselor, deci chiar daca din punct de vedere al limbii romane dvs. aveti dreptate, cand vine vorba de perceptia si asteptarile oamenilor, as zice ca am si eu partea mea de dreptate spunand ca atunci cand cineva doreste o citronada, se asteapata se primeasca o bautura pe baza de portocale, si nu pe baza de lamai.
pe principiul asta…eu zic sa lasam ospatarii si chelnerii sa aduca “imbunatatiri” limbii romane. Si noi sa preluam prostia ca fiind factor de progres (macar de ar fi fost….cat de putin). Explica i ospatarului diferenta, fara sa ti fie frica de calitatea bauturii pe care o primesti…Un exemplu haios…mi se intampla sa comand “o cola” si sa mi se raspunda…”nu avem decat pepsi”…ooook…din cate imi amintesc exista doar pepsi cola…dar asa este cand chelnerul de 3 lei ajunge sa si verse prostia in consumatia clientului. Numai bine.
domnule draga, o cola e impropriu spus. de fapt, dvs va varsati prostia si atitudinea neadecvata in libajul verbal. se cere o coca cola sau un pepsi cola, ca sa lamurim confuzia. Daca dvs spuneti o cola, e normal sa vi se raspuna ca au doar pepsia. prostia se afla peste tot, omule drag!