Menu

Ayran

Ingrediente pentru 2 pahare de Ayran aveți nevoie de:

  • 1 pahar iaurt (330g iaurt gros)
  • 1 pahar apă plată
  • sare
  • 1 cățel de usturoi (opțional)
  • 1 lingură frunze de mentă (opțional)
5/5 - (1 vote)

Ayran-ul este o băutură foarte populară în țările din nordul Africii și din zona Turciei. Țara de origine a acestei băuturi este intens disputată de Turcia și Libia.

La noi ayranul îl putem găsi la majoritatea shawormeriilor “care se respectă” 🙂 și la restaurantele cu specific turcesc sau libanez.

Cum se prepară Ayran-ul

Fără prea mult efort puteți pregăti ayran și în confortul propriei dumneavoastră bucătarii, însă veți avea nevoie de un blender sau măcar de un mixer.

Pentru Ayran folosiți cantități egale de iaurt și apă, deci la un pahar de iaurt folosiți un pahar de apă, iar iaurtul trebuie să fie gros, nu iaurt “de băut”. Atât iaurtul cât și apa trebuie să fie reci, de la frigider.

Într-un blender sau într-un bol pentru mixer se amestecă bine iaurtul cu apa plată. Ayran-ul se potrivește cu sare după gust, și se servește rece.

Dacă vi se pare prea simplă, puteți condimenta această băutură cu frunze proaspete de mentă sau cu 1 cățel de usturoi zdrobit. De asemenea, dacă nu aveți mentă proaspătă, puteți utiliza foarte bine și 1 linguriță de frunze uscate de mentă.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *