Menu

Afinata facuta in casa

Ingrediente pentru 20 paharele afinata

  • 150g afine
  • 100g zahar
  • 500ml tuica sau palinca
1.7/5 - (24 votes)

Multi dintre noi au auzit de afinata, unii dintre noi au si incercat-o insa nu toti au baut varianta de afinata facuta in casa fiindca se gaseste si afinata in comert, insa aceea nu are legatura cu afinata facuta cu afine.

Eu nu sunt mare bautoare de alcool, insa aveam vreo 500ml de tuica de la tara pe care nu o beam, asa ca m-am gandit sa fac niste afinata pe care am baut-o cu mult mai multa placere decat tuica originala, fiindca afinata este aromata si dulce.

Cum se face afinata

Eu am avut 150g de afine pe care le-am curatat de codite si le-am spalat bine.

Intr-o sticla de 700-1000ml goala (eu am folosit o sticla de Jack Daniels Single Barrel dar merge si o sticla de apa plata) se pun straturi de afine si de zahar, apoi se inghide sticla cu dop si se zguduie bine sticla, dupa care se lasa 2-3 zile intr-un loc sub razele soarelui (eu am lasat-o pe pervaz).

In fiecare zi ahitati bine sticla pentrua se amesteca zaharul cu fructele, o parte din zahar se va intari si se va lipi de fundul sticlei, insa nu e problema pentru ca se va dizolva dupa ce adaugam alcoolul.

Dupa ce afinele s-au macerat cu zaharul 2-3 zile si si-au lasat multa zeama, se adauga in sticla tuica pana cand sticla este pe jumatate plina, se inchide cu dopul si se amesteca bine pana cand se mai dizolva zaharul, apoi se completeaza sticla cu tuica pana cand este aproape plina, se inchide cu dopul si se pune intr-un loc racoros si intunecat, cum ar fi intr-un dulap.

Timp de 1 saptamana, agitati sticla de afinata o data pe zi.

Dupa 2 saptamani afinata facuta in casa este gata.

Daca nu aveti tuica puteti folosi palinca, sau chiar alcool sau vodka daca vreti o bautura mai fina si doar cu aroma de afine.

Afinata este bautura dulce si aromata pe care o puteti servi inainte de masa intr-un paharel mic. Eu pun si cateva afine in pahar, si le puteti manca fara probleme insa cu cumpatare pentru ca se imbiba cu alcool.

2 comentarii la “Afinata facuta in casa”

  1. Cine v-a învățat să puneți pălincă? E o prostie. Dacă vreți o afinată adevărată,cu gust fin,puneți alcool sau vodcă

    1. Multumim pentru sugestie. Am scris si in instructiuni ca se poate folosi alcool sau vodca; dar sincer vorbind, la noi in tara majoritatea populatiei va folosi tuica sau palinca pentru bauturi precum afinata, zmeurata, visinata, etc., deoarece fie o are deja in casa fie este mai ieftina decat variantele mai fine.

      O zi frumoasa va dorim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *