Vinete prăjite

Ingrediente pentru 2-3 porții de vinete prăjite aveți nevoie de:
- 1 vânată mare
- ulei de floarea soarelui pentru prăjit
- sare
Poate pentru mulți vinetele prăjite nu sunt o “mâncare” în adevăratul sens al cuvântului, însă pregătirea lor nu este chiar trivială și m-am gândit că rețeta de vinete prăjite merită să fie postată pe acest site, mai ales că mie îmi plac.
Cum facem vinete prăjite
Deși știu că multă lume nu procedează așa, eu spăl vinetele, le tai cele două capete, apoi le tai rondele și le presar individual cu sare într-o strecurătoare. Vinetele le las 2-4 ore la scurs pentru că sarea determină eliminarea lichidului din ele cel care dă gustul amar al acestora.
După ce se scurg, feliile de vinete se spală cu apă rece, și se mai lasă la scurs 10 minute. Între timp se încinge ulei de floarea soarelui într-o tigaie (aproximativ 3 linguri), apoi când uleiul s-a încins se pun feliile de vinete la prăjit. Acestea se prăjesc cam 6 minute, întorcăndu-se pe partea opusă la fiecare minut, veți ști că vânăta este prăjită atunci când devine moale.
Trebuie să menționez că în timpul prăjiri vinetele absorb destul de mult ulei, de aceea la nevoie se completează cu ulei de prăjit, iar vinetele se pun le un șervețel de hârtie după ce s-au prăjit pentru ca acesta să absoarbă o parte din ulei.
Cum servim vinete prăjite
Vinete prăjite putem servi ca aperitiv, cu pâine de casă sau pâine prăjită. Sunt foarte bune și dacă sunt stropite cu puțin mujdei de usturoi, pot fi servite atât reci cât și calde.