Șuncă de Praga și cașcaval pe scobitoare

Ingrediente pentru aperitivele "doboș" cu șuncă și cașcaval aveți nevoie de:
- 10 felii cașcaval
- 10 felii șuncă de Praga
- 10g-20g unt
Astăzi vă propun un apertiv foarte aspectuos, pe care de multe ori îl întâlniți în meniurile de nuntă este vorba despre un aperitiv ce constă în felii de cașcaval și șuncă de Praga suprapuse.
De multe ori un astfel de aperitiv îl veți întâlni și sub denumirea de “Doboș cu șuncă și cașcaval”, acest nume este împrumutat de la prăjitura Doboș care este realizată din multe straturi subțiri de cremă de ciocolată și blat, la fel cum acest aperitiv este alcătuit din multe straturi de șuncă și cașcaval.
Cum preparăm aperitivul cu șuncă și cașcaval pe scobitoare
Ei bine pentru a pregăti aperitivul cu șuncă și cașcaval, puteți folosi un dispozitiv special de tăiat, sau puteți tăia aperitivul cu un cuțit bine ascuțit, eu am folosit o formă pentru aperitivele ovale și cuțitul pentru cele pătrate și triunghiulare.
Cum tăiem aperitivul cu forma
Pentru aperitivele ovale am folosit 5 felii de șuncă și 5 felii de cașcaval, și am obținut 5 aperitive rotunde. Feliile de șuncă se usucă bine cu un șervețel de bucătărie, iar în afară de prima felie care se taie, toate celelalte felii de șuncă și cașcaval se ung cu un strat foarte subțire de unt.
Pentru fiecare aperitiv se alternează 5 straturi de cașcaval cu 5 straturi de șuncă, se înțeapă aperitivul dintr-o parte în alta cu o scobitoare, apoi deasupra se pune o bucățică mică de ardei sau de măslină.
Adevărul este că aperitivele tăiate cu forma prezintă două mari dezavantaje:
– timpul de realizare al aperitivului este destul de mare
– se pierde foarte multă materie primă
Cum tăiem aperitivul cu cuțitul
Pentru aperitivele pătrate și triunghiulare, am folosit 5 felii de șuncă și 5 felii de cașcaval, din care am obținut 12 aperitive pătrate și 16 aperitive triunghiulare (nu sunt toate puse pe platoul de prezentare), deci față de cele 5 aperitive rotunde obținute din aceeași cantitate de materie primă, numărul de aperitive rezultate este net superior.
Așadar pentru aperitivele tăiate cu cuțitul, se șterg bine felile de șuncă folosind un șervețel de bucătărie, apoi se suprapun în mod alternant felii de șuncă și de cașcaval, punând între fiecare felie un strat foarte subțire de unt, care va ține șunca și cașcavalul lipite între ele.
Cu un cuțit bine ascuțit, se taie marginile blocului de șuncă și cașcaval, apoi pătratul sau dreptunghiul obținut se taie în fâșii de câte 1 cm lățime, apoi fiecare fâșie se taie în pătrățele (cca 5 pătrățele din fiecare fâșie). Eu am obținut 4 fâșii a câte 5 pătrățele.
Am păstrat 12 pătrățele în care am înfipt câte 1 scobitoare și pe care le-am decorat cu bucăți de măsline și ardei. Celelalte 8 pătrățele le-am tăiat pe diagonală și am obținut 16 triunghiuri pe care le-am prins cu scobitori și le-am decorat la fel ca pe celelalte aperitive cu șuncă de Praga și cașcaval.
Așadar din punct de vedere al economiei de materie primă, aperitivele tăiate cu cuțitul sunt mult mai eficiente decât cele rotunde sau ovale.
Cum servim aperitivele cu șuncă de Praga și cașcaval
Aperitivele de tip “doboș cu șuncă de Praga și cașcaval” se servesc simple, la petreceri sau ocazii speciale, și prezintă avantajul că se pot mânca dintr-o înghițitură, fără a fi nevoie să mușcăm din ele.
De asemenea, forma lor de prezentare pe scobitoare este foarte utilă, pentru că nu mai este nevoie să folosim o furculiță atunci când vrem să le luăm de pe platoul de servire.
tot ce faci tu, draga mea, este absolut delicios!