- Iuli.eu - https://www.iuli.eu -

Șprot prăjit crocant

Ingrediente pentru 5-6 porții de șprot prăjit

  • 1kg șprot congelat sau proaspăt
  • 100g făină
  • 100g mălai
  • sare
  • ulei pentru prăjit

Fiindcă am cumpărat o pungă de șprot de la supermarket, m-am gândit să îl pregătesc în cel mai simplu mod posibil… și anume prăjit. Peștele prăjit crocant poate fi servit ca aperitiv sau ca fel principal, și fiindcă este vorba de nsite peștișori relativ mici care devin crocanți în urma prăjirii, se pot mânca întregi cu oase și chiar cu cap.

Cum se prăjește peștele de mici dimensiuni

Eu am avut 1 kg de șprot congelat, pe care l-am lăsat să se decongeleze pe masa din bucătărie, apoi am pus peștii în apă rece și i-am spălat bine în 3-4 ape. Peștii vin deja eviscerați iar solzii nu se curăță.

După ce am spalat si curățat peștii de ramasitele din cavitatea abdominala, am presărat deasupra lor puțină sare și am dat o jumătate din ei prin făină, iar cealaltă jumătate prin mălai, astfel încât peștii să fie acoperiți uniform.

Într-o tigaie, am încins ulei de floarea soarelui pentru prăjit, și am prăjit peștii după cum urmează:

– primii se prăjesc peștii dați prin făină
– în tigaie se pun pești astfel încât să nu stea suprapusi
– peștii se prăjesc până când se ridică la suprafața uleiului, sunt ușor gălbui și crocanți.

Timpul de prăjire depinde de cât de crocanți doriți să fie peștii, pentru că dacă aveți uleiul încins bine, peștii se prăjesc suficient după 1 minut.

Cum mâncăm peștii prăjiți

Peștișorii prăjiți merg cel mai bine cu un mujdei [1] de usturoi și o mămăliguță [2] fierbinte, însă puteți alege și un sos pe bază de iaurt, usturoi și puțină sare.

Galerie imagini