Menu

Souvlaki de porc

Ingrediente pentru 4 porții de souvlaki de porc aveți nevoie de:

  • 500g carne de porc
  • 30 ml vin roșu (2 linguri)
  • 30 ml ulei de măsline (2 linguri)
  • 1 frunză dafin
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță mentă uscată
  • zeamă de la 2 lămâi
  • sare
5/5 - (2 votes)

Souvlaki… ce este și de unde vine? Răspunsul este simplu, souvlaki este un preparat specific bucătăriei grecești ce seamănă foarte mult cu frigăruile noastre românești.

În mod tradițional pentru souvlaki se folosesc cuburi de carne de miel, însă pentru că este mai ieftină, carnea de porc este din ce în ce mai des utilizată la prepararea acestor frigărui.

De asemenea, pentru a mulțumi gusturile tuturor turiștilor care vizitează Grecia, se comercializează și souvlaki de pui, vită sau chiar pește sau fructe de mare.

Marinata pentru souvlaki de porc

Unul dintre secretele acestei rețete de souvlaki este marinata în care se ține carnea de porc înainte de a fi pusă pe țepușă (frigăruie). Într-un castron se amestecă 30ml de vin roșu cu o cantitate egală de ulei de măsline extra virgin, lichidul se condimentează cu 1 foaie de dafin ruptă bucățele mici, 1 linguriță de oregano uscat, 1 linguriță de mentă uscată, zeama de la 2 lămâi și 2 căței de usturoi zdrobiți.

Carnea de porc se spală și se taie cuburi potrivite, apoi cuburile de carne de porc se pun într-o pungă și peste se toarnă marinata. Se amestecă bine carnea cu marinata, se leagă punga la gură și se pune la frigider pentru cel puțin 45 de minute.

Cum facem souvlaki de porc

Eu am făcut souvlaki pe bețișoare de bambus luate de la supermarket. Pentru ca bețișoarele de bambus să nu se ardă și să alunece carnea mai bine pe ele, acestea se țin în apă rece 15-20 de minute înainte de a fi făcute frigăruile.

Pe fiecare țepușă de bambus se înfig 5-6 cuburi de carne, care apoi se pun la fript pe în grătar, puteți folosi un grătar teflonat pentru aragaz, o tigaie teflonată sau un grătar clasic pe cărbuni făcut în curte, alegerea vă aparține.

Fiecare souvlaki se frige bine pe toate părțile până când carnea este gata, cca. 2-3 minute pe fiecare parte, rotite de 2 ori.

Cum mâncăm souvlaki

Fiindcă este un preparat 100% din carne, souvlaki se servește cu sos de iaurt (în speță tzatziki) și eventual cu o garnitură (noi am pus niște murături făcute în casă).

Deseori bucățile de carne se scot de pe frigăruie și se pun într-o bucată de pâine de tip pită sau lipie care se înfășoară bine și se mănâncă “în mers” sau “în picioare”.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *