Souvlaki cu carne de vită

Ingrediente pentru 10 souvlaki de vită aveți nevoie de:
- 1kg carne de vită
- 2 roșii
- 1 lămâie
- 2 ardei capia
- 2-3 cepe
- 1 lingură oțet
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 lingurițe oregano uscat
- piper
- sare
Souvlaki este un preparat specific Greciei, însă acest tip de frigăruie cu carne și legume poate fi întâlnită și în alte zone.
Dacă souvlaki este denumirea generală dată frigăruilor grecești, variațiunea de frigărui cu carne și legume prezentată în această rețetă mai poartă numele și de shish kebab dar la o adică shish kebab poate fi considerat un nume sinonim cu souvlaki.
Pentru souvlaki veți avea nevoie de cuburi de carne, și pentru că este mai dificil să tai carne de vită sau mânzat, eu am cumpărat gulaș de vită de la supermarket, adică cubulețe de carne de vită.
Cum se prepară souvlaki de vită
Pentru a fi aromată, carnea de vită pentru souvlaki se condimenteaza cu sare piper și oregano. Cele trei condimente se amestecă într-un castron, eu am folosit 1 linguriță de sare, 1/2 linguriță de piper și 2 lingurițe de oregano uscat.
Cubulețele de carne se spală bine cu apă rece și se lasă la scurs într-o strecurătoare 10-15 minute. Bucățile de carne se amestecă cu mixul de condimente, 1 lingură de ulei de măsline și o lingură de oțet. Condimentele se amestecă bine cu carnea, astfel încât acestea să se lipească bine de carne.
Ceapa se curăță și se taie în 4, roșiile se spală și se taie cubulețe mari, iar ardeiul se curăță, se spală și se taie sub formă de pătrate cu latura de 2-2.5 cm.
Pe niște frigărui de bambus puneți alternativ bucăți de carne și bucăți de legume, de la ceapă folosiți câte o foaie sau 2 lipite dacă sunt subțiri. Prima și ultima bucată de pe țepușă trebuie să fie de carne, iar bucățile de carne, roșii, ardei și ceapă trebuie să fie strâns lipite între ele.
Puneți frigăruile pe o farfurie, acoperiți cu folie alimentară și puneți-le la frigider cel puțin 1 oră.
Cum se coace souvlaki de vită
Înainte de a coace souvlaki, este nevoie să preparăm un amestec din 1 lingură de ulei de măsline și zeama de la o lămâie. Cu acest amestec se ung frigăruile înainte de a fi puse la fript.
Eu am fript souvlaki pe aragaz într-un grătar gros, teflonat, însă dacă vreți și aveți posibilitatea le puteți frige afară pe un grătar cu cărbuni, sau un grătar pe gaz. În timpul coacerii mai puteți unge frigăruile din când în când cu amestecul de ulei de măsline și lămâie.
Souvlaki se frige pe toate părțile până când carnea este făcută și legumele s-au înmuiat.
Cum se mănâncă souvlaki
Pentru a mânca souvlaki puteți alege fie să mâncați direct de pe bețișorul de bambus, fi se scoateți bucățile de carne și de legume și să le puneți pe o farfurie.
În ceea ce privește sosul cu care se mănâncă souvlaki, cel mai des folosit este evident sosul tzatziki.
Fiecare frigăruie are câte 240 calorii, şi dacă vreţi puteţi mânca 2 la o porţie.