Piftie de pui ca aperitiv de Revelion

Ingrediente pentru 16-18 porţii piftie de pui
- 2 pui întregi (cca 2kg)
- 1 căpăţână mare usturoi
- 2-3 morcovi
- 1 ceapă
- albitură
- 10-14 boabe de piper
- 3 plicuri gelatină măruntită
- 2-3 ouă fierte (opţional decor)
- 4-5 litri de apă
- sare
Dacă de Crăciun am făcut piftie de curcan, pentru Revelion am preparat o delicioasă piftie de pui pe care am decorat-o cu morcovi, felii de măsline şi nişte felii de ouă fierte pentru că mi s-a părut că se potrivesc cu puiul 🙂
Cum se prepară piftia de pui?
Eu am folosit 2 pui de ţară care aveau cca 2kg împreună, i-am pus la fiert într-o oală mare de ciorbă cu multă apă şi 1 linguriţă de sare. Puiul se fierbe aproximativ 2 ore, timp în care se ia şi se aruncă spuma formată în urma fierberii.
După ce puiul s-a fiert, se scoate din oală, şi în locul lui se pun legumele (2-3 morcovi curăţaţi, albitură curăţată – rădăcini de pătrunjel şi ţelină -, o ceapă întreagă curăţată în prealabil, şi boabele de piper). Legumele se fierb în supa de pui 30-40 de minute, timp în care se curăţă carnea de pe cei 2 pui. Oasele de pui se pun la loc în oală şi se continuă fierberea cu ele.
După ce legumele s-au fiert, se scot din oală, iar oasele de pui se scot de asemenea şi în locul lor se pune usturoiul zdrobit împreună cu sare după gust (1 sau 2 linguriţe) şi lichidul pentru piftie se mai fierbe 1 oră şi jumătate.
Cât timp supa pentru piftie se fierbe, putem aranja frumos castroanele sau tava în care se va servi piftia. Eu am aşezat felii de morcov, ou fiert dar şi felii de măsline pe fundul recipientelor, apoi peste am pus carnea de pui tăiată.
Când timpul de fierbere al supei s-a terminat, eu am strecurat printr-o sită zeama şi am aruncat usturoiul zdrobit şi boabele de piper, apoi am strecurat din nou zeama printr-un tifon curat pus în 5-6 (am aruncat şi majoritatea grăsimii de deasupra pentru că nu îmi place să se închege deasupra piftiei).
Gelatina mărunţită (3 pliculeţe) se înmoaie 10 minute în 300ml de apă rece, apoi se amestecă bine cu supa strecurată (supa nu trebuie să fie foarte fierbinte – 50 maxim 60 grade Celsius, dacă nu aveţi termometru un indiciu important cum că supa este prea fierbinte este faptul că iese abur din ea).
Supa cu gelatină bine amestecată se toarnă peste carnea de pui, apoi după ce se răceşte în recipiente se dă la frigider minim 4-5 ore.
Cum se serveşte piftia de pui
Piftia de pui la fel ca şi piftia de curcan este un aperitiv lejer, care se prepară de obicei pentru mesele festive de Revelion sau de Crăciun.
O porţie de piftie de pui are aproximativ 200 calorii, şi este o alternativă mult mai light decât varianta preparată cu carne de porc.