Piftie de curcan

Ingrediente pentru 8-10 porţii piftie de curcan
- 1 kg gâturi de curcan
- 4-5 căţei mari de usturoi
- legume pentru decor
- 1 ceapă
- 10-14 boabe de piper
- 2 plicuri gelatină mărunţită (sau 3 aripi de curcan)
- 5 litri de apă
- sare
Piftia de curcan este aperitivul surpriză pentru meniul de Crăciun din acest an. Iniţial intenţionam să fac piftie de porc aşa cum face tot omul de Crăciun, însă aparent este o penurie de urechi şi picioare de porc prin magazine, poate încerc de Revelion.
Aşadar, cum nu am găsit ingredientele principale pentru piftia de porc, am trecut la varianta de rezervă, piftie de curcan, care este şi mai puţin grasă decât cea de porc, deci o piftie indicată şi pentru siluetă.
Cum se face piftia de curcan
– fierberea curcanului
Pentru piftia de curcan eu am folosit doar gâturi (plus 2 pliculeţe de gelatină mărunţită), însă dacă nu vreţi să folosiţi gelatină, folosiţi şi 2-3 aripi de curcan pentru a da mai multă grăsime piftiei, care astfel se va închega frumos.
Eu am spălat gâturile de curcan, şi le-am pus la fiert în 5 litri de apă. L-am fiert 2 ore la foc mic pe ochiul mediu, şi am aruncat spumă care se forma deasupra în timpul fierberii.
După cele 2 ore, am adăugat în oală şi boabele de piper cu ceapa întreagă (curăţată în prealabil) şi am mai lăsat gâturile la fiert alte 2 ore (în timpul fierberii apa va scădea la jumătate din cantitatea iniţială).
– legumele pentru decor
Aici rămâne la latitudinea fiecăruia să folosească legumele sau verdeaţa preferată. Eu am fiert o pungă de amestec mexican de legume, pe care le-am aşezat frumos în 3 castroane şi o tavă mare. Dar puteţi folosi şi morcov fiert, frunze de pătrunjel, felii de ou fiert sau felii de măsline, pe care le aranjaţi în castronele în care veţi pune piftia la închegat.
– prepararea piftiei de curcan
După cele 4 ore în care gâturile de curcan au fiert, se scot într-o strecurătoare, iar în apa rămasă în urma fierberii se pune usturoiul zdrobit şi se mai fierbe cca 1 oră la foc mic.
Cât timp lichidul cu usturoi fierbea, eu am luat fiecare gât de curcan fiert şi am scos carnea de pe el, apoi carnea am mărunţit-o şi am pus-o peste legume în castroanele pentru piftie.
Zeama pentru piftie se ia de pe foc, şi se strecoară mai întâi printr-o strecurătoare, apoi se strecoara lichidul de 2 ori printr-o cârpă curată şi deasă, astfel veţi obţine un lichid fără impurităţi, care va determina piftia să fie clară.
Din zeama de piftie se iau 200ml şi se lasă în pahar până lichidul este călduţ (nu fierbinte), în pahar se dizolvă conţinutul a 2 pliculeţe de gelatină mărunţită şi se lasă la înmuiat 10-15 minute. Când gelatina s-a înmuiat, se pune peste restul lichidului de piftie (care trebuie să fie şi el cald – dar nu fierbinte pentru că la mai mult de 50-60 grade Celsius gelatina este distrusă), se amestecă bine până când gelatina se dizolvă, apoi lichidul se toarnă în castroanele pentru piftie până când toată carnea este acoperită.
Se lasă piftia pe masă până când se răceşte, apoi se dă la frigider. În 4-5 ore ar trebui ca piftia să fie gata. Puteţi renunţa la gelatină dacă aţi folosit şi aripi grase de curcan la prepararea piftiei.
Cum se serveşte piftia
Piftia se poate servi direct din castron, sau se poate răsturna pe o farfurie, astfel modelul format din legume va fi vizibil, şi piftia îi va impresiona pe invitaţi.
Este drept că procesul de preparare al piftiei este destul de lung, însă rezultatul final merită efortul şi aşteptarea.
Piftia de curcan este foarte gustoasă, şi are 150-200 calorii per porţie, cam la fel ca şi piftia de pui.