Ouă de Paște

Ingrediente pentru oua vopsite
- 10 -12 ouă
- vopsea pentru ouă
- oțet
- ulei
În mod tradițional ouăle de Paște se vopsesc în culoarea roșie, de aici provenind și expresia “a înroși ouă” folosită deseori pentru a exprima vopsirea de ouă cu ocazia sărbătorilor Pascale.
Semnificația ouălor roșii de Paști
Se spune că Fecioara Maria a adus un coș cu ouă atunci când a mers să îl vadă pe Iisus răstignit, și lăsând coșul la baza crucii acestea s-au înroșit de la sângele picurat din rănile Mântuitorului.
De-a lungul timpului tradiția vopsirii ouălor în culoarea roșie a evoluat, iar acum se vopsesc ouă în culori diferite: roșii, galbene, verzi, albastre, în culori mate sau culori metalice, cu sau fără model.
Un alt obicei popular la noi este încondeierea de ouă pentru Paște, folosind vopseluri speciale, ceară și pensule subțiri pentru a obține modele complexe.
Ouăle de Paște se vopsesc în Vinerea Mare, sau în Joia Mare.
Cum se vopsesc ouăle de Paște
Eu am folosit cea mai simplă metodă de vopsire a ouălor de Paște, și anume fierberea ouălor și scufundarea ulterioară în vopsea colorată cumpărată din comerț.
Ouăle se spală bine (eventual cu puțin detergent de vase pentru a se degresa bine), și se fierb 5 minute în apă clocotită până devin tari.
Pentru fiecare culoare se pun 200ml de apă caldă în câte un recipient (eu am folosit 4 pahare mari), apoi peste apă se pun câte 2 linguri de oțet și conținutul fiecărui pliculeț de culoare.
Se scufundă câte 1 ou în fiecare culoare și se lasă 3-5 minute să se coloreze. Cu cât țineți oul mai mult în culoare cu atât culoarea este mai aprinsă. Scoateți oul din culoare folosind o lingură, pentru a nu vă murdări pe mâini. Dacă aveți puteți folosi și un set de mănuși din plastic sau latex.
Ouăle se lasă la uscat după ce sunt scoase din culoare, și apoi se freacă bine cu o cârpă înmuiată în puțin ulei sau untură moale. Grăsimea are rolul de a conferi luciu ouălor colorate care vor fi strălucitoare.
Este indicat să citiți instrucțiunile de pe pachetul de vopsea pe care îl folosiți, pentru că metoda de vopsire poate varia în funcție de tipul vopselei folosite.
Când se mănâncă ouăle vopsite
Ouăle colorate se mănâncă în Duminica Paștelui și zilele de apoi, iar cu ocazia Înălțării se vopsesc din nou ouă.
ce marca de vopsea ne recomanzi pentru acest an?
si asta e tot in premiera la mine….
apropos, vasele se distrug dupa faci vopseaua in ele?
Eu am folosit anul trecut o vopsea praf cu 4 culori, este si in poza (si producatorul este Metma). Anul asta am luat vopsea fix de la acelasi producator, insa doar rosie (care ajunge pentru 50 de oua) si am cumparat-o de la Metro din Baneasa.
Mie mi s-a parut ca au iesit frumos colorate ouale, si de aia am ales aceeasi marca si de data asta. Pot sa iti spun ca anul trecut nasa mea a luat niste vopsea lichida de la Dr. Oetker care nu a avut rezultate stralucite (am participat si eu cu privitul atunci cand a facut ea ouale).
Vopseaua mea se punea in 200ml apa calda cu otet, si eu am folosit 4 pahare care nu au ramas patate, iar din cate am vazut eu vopselurile actuale din comert nu se mai fierb in apa, deci poti folosi o cana sau un pahar pentru a vopsi ouale si nu mai murdaresti oalele. Oricum din cate imi amintesc eu, mama mea folosea oale emailate sa vopseasca ouale, vase care se curatau pana la urma, cu oalele de aluminiu nu stiu ce sa iti zic, dar incerc joi in ibric si iti zic 🙂