Hummus

Ingrediente pentru 6-8 porții de hummus aveți nevoie de:
- 2 cutii năut fiert
- 1-2 lămâi
- 1/2 linguriță piper cayenne
- ulei de măsline sau tahini (pastă din semințe de susan)
- 3-4 căței de usturoi
- sare
Hummus-ul este un preparat arăbesc pe care seamănă ca aspect cu fasolea noastră bătută, însă este făcut cu năut și este acru datorită sucului de lămâie care se pune în el.
Cum preparăm hummus
Mie personal mi s-a părut simplu să pregătesc hummus, dar este și din cauză că am folosit năut de la cutie gata fiert. Dacă vreți să folosiți năut uscat pe care trebuie să îl fierbeți și să îl curățați de coajă, este necesar să vă înarmați cu multă răbdare pentru că a curăța bucată cu bucată fiecare bob de năut nu este o treabă ușoară.
– pregătirea năutului
Desfaceți cele 2 conserve de năut și puneți boabele la scurs într-o strecurătoare (păstrați 1 ceașcă din lichidul din conservă, îl vom folosi la hummus).
– preambul pentru pregătirea hummusului
Pentru hummus vom avea nevoie de zeama de la 2 lămâi, așa că stoarceți bine cele 2 lămâi folosind un storcător de citrice. Dacă nu vă place gustul acru, folosiți o singură lămâie.
De asemenea, la hummus se pune și usturoi, așa că este bine să curățați de coajă 2-4 căței de usturoi, pe care este indicat să îi zdrobiți dacă nu aveți un mixer cu picior vertical pentru prepararea pastei de năut.
– cu tahini sau fără tahini
“Tahini” nu este o denumire pe care o puteți găsi în dicționarul limbi române, însă este denumirea internațională dată pastei concentrate de susan care se pune la hummus. Eu nu am folosit pastă de susan pentru că nu am avut, și cred că de cele mai multe ori nu avem așa ceva în casă, dar nu intrați în panică, o puteți înlocui cu 2-3 linguri de ulei de măsline.
– să preparăm hummus
Boabele de năut scurse de lichid se pun într-un bol pentru mixer sau într-un robot de bucătărie, peste ele se pune zeama de lămâie, 1/4 linguriță de piper cayenne (e destul de iute), usturoiul zdrobit și sare după gust, puteți începe cu 1/2 linguriță se sare și mai adăugați apoi la nevoie.
Se pasează năutul până când obțineți o pastă, adăugați și 2-3 linguri de ulei de măsline sau o ceașcă de pastă de susan, și mai amestecați. Dacă pasta de hummus este prea uscată, adăugați treptat lichidul păstrat din conserva de năut. Când hummusul are o consistență cremoasă (ca fasolea bătută), iar năutul este pasat complet, gustați pentru a derermina dacă mai este nevoie de sare, și mai adăugați puțină dacă credeți necesar.
Cum servim hummus-ul
Hummusul este un aperitiv rece, care este bine să se refrigereze cel puțin 1 oră înainte de a fi servit, pentru a lăsa suficient timp aromelor să se combine.
Hummus-ul se servește cu lipii calde, eu am cumpărat lipii de la magazin, le-am tăiat felii triunghiulare, apoi le-am pus pe toate în folie se aluminiu și le-am ținut la cuptor 10 minute, puteți să le încălziți și într-o tigaie fără ulei, însă durează mai mult pentru că încap mai puține felii în tigaie.
La servire, deasupra hummus-ului se presară puțin piper cayenne, ulei de măsline sau câteva semințe de susan.
Sper să vă placă, mie mi s-a părut că a avut același gust cu un hummus pe care l-am mâncat la restaurantul “Ali Baba”.
pardon, eu am Tahini si voi folosi miine 🙂
eu am facut vinete cu Tahini…buun
l-am cumparat de o alimentara (mai tineti minte cuvintul asta? 🙂 ) libaneza de pe Buzesti
Bravo Raluca esti tare, am avut si eu dar luasem de la Carrefour (nu au mereu totusi).