Ingrediente pentru un drob de pui mare (10-12 porții) aveți nevoie de:
- 1.5 kg ficat de pui
- 1 kg piept de pui
- 1 kg amestec pipote și inimi de pui
- 3 ouă fierte
- 3 ouă crude
- 3 legături ceapă verde
- 2 legături mărar
- 3 legături pătrunjel
- ulei
- pesmet
- piper
- sare
Mie mi-au rămas niște ouă vopsite de la Paște și m-am gândit să pregătesc un drob de pui pentru o ieșire în aer liber (cum ar fi un picnic de 1 Mai), în interiorul drobului am pus 3 ouă de Paște decojite.
Dacă nu mai aveți oua vopsite sau vreți să pregătiți rețeta pentru drob de pui în altă perioadă a anului, fierbeți pur și simplu 3 ouă de găină în apă clocotită pentru 5 minute, apoi puneți-le în apă rece și decojiți-le când s-au răcit puțin…
Cum se prepară drobul de pui
– fierberea organelor de pui și a cărnii
Eu am făcut drobul de pui într-o tavă mare de cozonac și am fiert următoarele cantități de carne și organe de pui: 1.5 kg de ficat de pui se spală bine cu apă rece și se fierbe într-o oală încăpătoare cu puțină sare, 2 piepți de pui (cca 1kg de carne) se fierb cu puțină sare și 1 foaie de dafin într-o oală diferită de cea pentru ficat, iar o caserolă de pipute amestecate cu inimi (cca. 1 kg), se fierbe în apă cu sare.
Pipotele și inimile se fierb împreună (ele vor fi gata ultimele), iar pieptul de pui se separă în 2-3 bucăți medii înainte de a fi pus la fiert.
Păstrați 1-2 polonice din apa în care a fiert pieptul de pui.
– pregătirea verdeturilor pentru drob
Ceapa se spală bine, i se taie mustățile și capetele ofilite ale frunzelor, se curăță de prima foaie și se toacă mărunt, cu cuțitul sau cu robotul de bucătărie, eu din comoditate am folosit robotul de bucătărie.
Mărarul și pătrunjelul se spală bine, se îndepărtează codițele și se toacă mărunt, și de această dată eu am folosit robotul de bucătărie.
– tocăm organele și carnea
Ficatul de pui, carnea fiartă de pui, inimile și pipotele se pun la scurs într-o strecurătoare , apoi se mărunțesc. După preferință și posibilitate, cărnurile pentru drob se mărunțesc cu un robot de bucătărie sau cu mașina de tocat carne. Tot ce trebuie să țineți minte este că ficatul de pui este foarte moale, iar în urma mărunțirii va deveni o pastă cleioasă (similară pateului).
Este bine să tăiați carnea și organele în bucăți medii și abia apoi să le băgați în robot sau în mașina de tocat, pentru a evita blocarea acestor aparate. Puteți amesteca bucățile înainte de a le toca.
– amestecarea pastei pentru drob
Într-un castron mare se pun carnea și organele tocate, se condimentează cu sare și piper și se aomogenă, adăugați și 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui ei 1-2 polonice din apa în care a fiert pieptul de pui.
– punem drobul în tavă
O tavă mare de cozonac se unge cu ulei, și se tapetează cu pesmet. În tavă se pun 2-3 mâini de amestec pentru drob și se presează bine, formând un “pat de carne”. Peste carne se așează 3 ouă fierte, ale mele sunt puțin colorate, pentru că vopseaua nu a vrut să stea doar pe coajă, bine că nu era toxică (sau cel puțin așa scria pe cutie :P).
Peste ouă se pune restul de amestec pentru drob, iar deasupra se presară 2-3 linguri de pesmet..
– coacerea drobului
Drobul de pui se coace în cuptorul încins la treapta de mijloc 35-45 de minute până când deasupra se formează o crustă frumoasă.
Cum mâncăm drob de pui
Drobul de pui este un preparat mai ușor decât drobul de miel și decât drobul de porc, însă se servește similar cu acestea, împreună cu pâine, muștar și eventual ceapă verde (dacă este sezonul ei).
Sper să vă placă. Poftă bună!