- Iuli.eu - https://www.iuli.eu -

Drob de porc

Ingrediente pentru 2 bucăți drob de porc aveți nevoie de:

  • 1 kg carne de porc
  • 2 inimi porc (700g)
  • 2 buc limbă de porc (500g)
  • 4-5 rinichi de porc (800g)
  • 1 ficat de porc (1-1.2kg)
  • 10 ouă
  • 4 legături ceapă verde
  • 3-4 legături pătrunjel
  • 1-2 legături mărar
  • 4-5 linguri pesmet
  • ulei
  • piper
  • sare
3.8/5 - (12 votes)

Pentru cei ce nu mănâncă preparate din miel, dar își doresc să servească un drob ca aperitiv de Paște, vă propun o rețetă de drob cu carne de porc.

Dacă anul trecut de Paște am preparat o rețetă de stufat de miel [1], acum am hotărât să încerc un drob de porc pentru că nu am găsit organe de miel în supermarket. De asemenea, praporul folosit în mod uzual pentru învelirea drobului l-am înlocuit cu pesmet cu care am tapetat tava și pe care l-am presărat și deasupra drobului.

Eu am cumpărat o cantitate mare de organe și carne de porc și mi-au ieșit 2 bucăți de drob, însă puteți înjumătăți cantitățile pentru a obține un singur drob.

Pregătirea rinichilor de porc

Pregătirea rinichilor de porc este probabil cea mai dificilă parte a rețetei de drob de porc. Puteți să renunțați la rinichi și să adăugați mai multe inimi sau sau carne dacă vi se pare prea complex.

E adevărat că rinichii de porc sunt niște organe mai pretențioase care necesită o pregătire prealabilă înainte de a fi folosiți și va fi nevoie să îi pregătiți cu 1 zi înainte de a începe să faceți drobul.

Datorită rolului lor de eliminare a toxinelor, rinichii sunt niște organe care preparate necorespunzător pot menține un miros și un gust neplăcut, de aceea înainte de a fi folosiți, ei se spală bine, se taie în două și se țin în apă rece cu oțet (1 lingură de oțet la fiecare litru de apă). Apa trebuie să acopere rinichii și trebuie schimbată de cel puțin 2 ori. Este nevoie ca rinichii să stea câte 1-2 ore în fiecare tranșă de apă cu oțet.

Dacă inițial rinichii sunt roșii, după ce stau în apă cu oțet aceștia devin albicioși (ca în prima imagine).

Cum se prepară drobul

Deși mulți ar putea crede că drobul este o rețetă complicată și greu de realizat, realitatea este că nu e nevoie decât de puțină atenție și răbdare pentru a obține un drob delicios.

În 4 oale diferite se fierb organele și carnea, limba de porc și inimile se fierb împreună. La fierberea organelor se adaugă și puțină sare. Primii care se vor fierbe sunt rinichi, care se și micșorează semnificativ în urma fierberii, apoi va fi gata carnea (dacă este tăiată cubulețe în prealabil), ficatul și apoi organele mai musculoase: limba și inimile de porc.

Cat timp organele sunt la fiert, se spala si curata verdeturile (3-4 legaturi de ceapa verde, cateva legaturi de patrunjel si marar). Verdeturile se toaca marunt, fie cu cutitul, fie folosind un robot de bucatarie.

După ce organele și carnea sunt fierte, acestea se taie cuburi și se mărunțesc în robotul de bucătărie sau folosind o mașină de tocat. Păstrați și câteva polonice din apa în care a fiert carnea.

Tot acum puneți că fiert 6 ouă ( le vom pune în interiorul drobului); ouăle se fierb tare – aproximativ 6 minute după ce apa a dat în clocot.

Într-un castron mare se amestecă verdeața tocată, carnea și organele mărunțite, 2-3 linguri de ulei, 1-2 polonice de apă în care a fiert carnea (călduță, nu fierbinte) și 4 ouă crude. Se amestecă bine ingredintele care pe parcurs se condimentează cu sare și piper după gust.

Tăvile pentru drob (2 forme de cozonac sau chec) se ung cu ulei și se tapetează cu pesmet, apoi în fiecare tavă se pune un start de 1 cm din amestecul de carne pentru drob. Se curăță de coajă ouăle fierte și se pun în tăvile de drob peste stratul de carne (câte 3 ouă în fiecare tavă) – ouăle se așează culcate înșirate în partea centrală a tăvii.

Se acoperă ouăle cu amestec pentru drob până când ouăle nu se mai văd și rămâneți fără amestec în castronul unde ați amestecat organele și carnea cu verdețuri pentru drob.

Deasupra drobului se presară puțin pesmet și se pune la cuptor 30-40 minute la treaptă medie de putere (180 grade Celsius)

Cum se servește drobul

Drobul se lasă la răcit înainte de a fi mâncat, el fiind un aperitiv care se servește rece. Dacă este lăsat să se odihnească în frigider cel puțin 24 de ore, drobul devine suculent și foarte gustos.

În frigider drobul se păstrează acoperit pentru a nu se usca la suprafață.

În ceea ce privește servirea drobului, acesta se taie felii de 1.5-2cm grosime care în mijloc vor avea o felie apetisantă de ou fiert. De cele mai multe ori drobul se servește de Paște cu muștar sau cu murături.

Galerie imagini