Drob de miel

Ingrediente pentru 2 bucati drob de miel
- 500g limba de miel
- 1kg rinichi de miel
- 1.2kg inimi de miel
- 500g ficat de miel
- 3-4 oua crude
- 10 oua fierte (optional)
- 4-5 legaturi usturoi verde
- 6 legaturi ceapa verde
- 2-3 cepe uscate
- 2-3 legaturi de patrunjel verde
- pesmet sau prapor
- piper macinat
- sare
Desi eu nu mananc carne de miel, anul acesta am preparat totusi drob de miel atat pentru sotul meu, cat si pentru fanii mei de pe blog carora am vazut ca le-au placut foarte mult retetele mele pentru drob de pui si drob de porc.
Cum preparam drob de miel?
La drobul de miel, am ales o abordare usor diferita decat in cazul versiunilor de pui si porc, si anume inimile si limbile de miel le-am spalat bine si le-am fiert in apa asa intregi cum erau, in timp ce ficatul si rinichii le-am prajit.
Inainte de a prepara rinichii, i-am tinut in apa cu 4 linguri de otet cca. 2 ore, apoi i-am spalat bine si i-am taiat longitudinal in 2 bucati. Ficatul l-am taiat in bucatele, apoi atat ficatul cat si rinichii au fost prajiti la foc mic in ulei. (mai intai am prajit ficatul, si apoi rinichii pentru ca acestia din urma isi lasa mai mult lichid si fierb in zeama ramasa, iar ficatul am vrut sa fie usor rumenit.
Cand inimile si limbile s-au fiert (eu le-am fier ceva mai mult de o ora), se opreste focul si se arunca apa, inimile se taie in bucati medii, in timp ce limbile se curatat se pielita si se taie si ele apoi in cate 2-3 bucati fiecare.
Organele fierte sau prajite se maruntesc in robotul de bucatarie, sau se dau prin masina de tocat (folositi sita mica pentru o consistenta mai fina).
Organele tocate se pun intr-un castron mare, si peste ele se pun verdeturile care in prealabil au fost spalate si tocate marunt. Ceapa uscata se toaca cubulete mici si se amesteca bine cu restul ingredientelor. In castron se mai pun sare si piper macinat dupa gust si 3 oua crude (care vor lega drobul)… apoi se amesteca foarte bine toate compozitia de drob, dupa care se lasa la odihnit pana cand se fierb ouale care vor fi puse in mijlocul drobului.
Pentru fiiecare drob, eu am fiert cate 5 oua, pentru 5 minute dupa ce a inceput apa sa fiarba.
Fiindca nu am avut prapor, am uns tavile cu unt, si le-am tapetat cu pesmet, apoi in fiecare tava am pus un start de cca 1 cm amestec de drob. Peste stratul de drob se pun aliniate frumos 5 oua fierte (evident curatate de coaja 😛 ), apoi ouale se acopera cu amestec de drob pana cand se umple tava. Deasupra drobului se presara pesmet.
Cat coacem drobul de miel?
eu am mai cupt drobul la 180 grade Celsius 1 ora si 20 de minute, apoi am oprit focul, am acoperit droburile cu o folie de aluminiu si le-am lasat in cuptor inca 30-45 de minute.
Cum se serveste drobul de miel?
Modul de servire a drobului de miel nu difera de servirea altor droburi, la noi in mod clasic se serveste cu mustar si ceapa verde, insa si ridichile, muraturile sau ardeiul iute pot fi puse pe aceeasi farfurie cu drobul de miel, care este un aperitiv foarte apreciat la masa de Paste.
mmmm, ce bunatate….
A venit la fix aceasta reteta, chiar ma intrebam ce ma fac ca trebuie sa fac drob in premiera, si mai am si invitati la masa.
Dar pesmet de ce se pune pe deasupra?
Si de ce trebuie sa mai tin folia de AL inca 40min?
Si de ce trebuie sa pun si ceapa uscata?
prea multe intrebari, nu?
si tine telefonul aproape vineri 🙂
R.
Hello Raluca,
Eu am pus pesmet deasupra sa mai absoarba din lichid si sa tina drobul zemos si “umed” si la suprafata, iar in cea ce priveste lasatul la cuptor, asa imi place mie ca sa se odihneasca si sa se raceasca frumos (folia de aluminiu e tot ca sa nu se usuce la suprafata).
Poti sa renunti la ceapa uscata dar trebuie sa pui mai multa ceapa verde, ceapa uscata are gust mai puternic de ceapa totusi.
Oricum poti sa ma suni, ca dau si consultanta… dar daca vrei sa intrebi detalii despre gust trebuie sa vb cu Cristi… ca eu nu mananc miel si in concluzie nu am mancat drob 😛