Menu

Creier pane

Ingrediente pentru 4-5 porții de creier pane

 • 700g creier de porc congelat
 • 2 ouă
 • 2-3 linguri făină
 • piper măcinat
 • sare
 • ulei pentru prăjit
4.7/5 - (6 votes)

Nu am mai postat rețete de ceva vreme din cauza programului foarte aglomerat de la work, însă în week-end m-am mobilizat și am pregătit niște creier pane din care am păstrat jumătate pentru a ne lua pachet de prânz la serviciu.

Cum preparăm creier pane

Eu pentru creier pane am folosit creier de porc, dar puteți folosi la fel de bine și creier de vițel.

În primul rând se decongelează creierul, apoi se pune în apă rece și se ține 2-3 ore pentru a ieși cât mai mult sânge din el. Eu am schimbat și apa de 2 ori, poate din prea mult exces de zel :).

Se scurge creierul de apă folosind o strecurătoare, apoi în 1-1.5 litri de apă cu puțină sare se fierbe creierul pentru 10-15 minute. În urma fierberii, sângele rămas în creierul de porc se transformă în spumă care se ridică la suprafața apei, spumă pe care o vom lua cu spatula și o vom arunca.

Cât timp creierul se fierbe, într-o farfurie adâncă bateți 2 ouă cu puțină sare și puțin piper, apoi puneți în altă farfurie 3-4 linguri de făină.

Când creierul s-a fiert puneți la încins 200 ml de ulei într-o tigaie, scurgeti creierul de apă, apoi luați cu grijă fiecare bucată de creier, dați-o prin făină, apoi prin ou și puneți-o la prăjit în uleiul încins.

Creierul se prăjește 1-2 minute pe fiecare parte, până când crusta de ou are o culoare ușor brună. Dacă vreți să aveți crustă de pane mai crocantă, după ce dați creierul prin ou, dați-l și prin puțin pesmet.

Cum se servește creierul pane

Creierul pane este un preparat destul de greu, și nu veți putea mânca prea mult. Eu de fiecare dată îl servesc cu pâine și felii de lămâie pe care le storc deasupra, deoarece sucul de lămâie merge foarte bine cu creierul pane.

Galerie imagini

2 comentarii la “Creier pane”

  1. Buna ziua,

   Sper ca nu va raspund prea tarziu, insa in ceea ce privste bautura cu care puteti servi la creierul pane, eu v-as sugera doua optiuni o bere rece sau o limonada daca vreti o bautura non alcoolica.

   Bineinteles ca puteti servi si vin sau bauturi dulci, insa fiindca creierul pane este destul de greu eu v-am sugerat bauturile care mie mi se par mai potrivite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *