- Iuli.eu - https://www.iuli.eu -

Chec aperitiv

Ingrediente pentru La 1 chec aperitiv - cam 10 portii

  • 4 oua
  • 120ml lapte
  • 200g faina
  • 50ml ulei
  • 1 plic praf de copt
  • sare
  • piper macinat
  • nucsoara rasa
  • 200g sunca (fara grasime)
  • 100g masline fara samburi
  • 1 bucata broccoli (cca 200g)
  • 1-2 morcovi
5/5 - (5 votes)

Chec aperitiv este o reteta pe care am tot vrut sa o prepar dar nu am gasit ocazia potrivita, asa ca in urma cu ceva timp, intr-o zi cand ne-am gandit sa mergem la picnic am hotarat sa luam cu noi 1 chec aperitiv, care se transporta usor 🙂

Ce este un chec aperitiv?

Dupa cum spune si denumirea acestui preparat, avem de-a face cu un produs care seamana cu un chec insa contine si elemente specifice aperitivelor (legume, branzeturi sau produse pe baza de carne).

In principiu se pot folosi combinatii multiple, eu de aceasta data am utilizat morcovi si broccoli, masline negre fara samburi si sunca afumata, dar promit ca la proxima ocazie voi mai incerca si alte ingrediente pentru a umple checul aperitiv.

Cum se face reteta de chec aperitiv?

In primul rand ne ocupam de legume, eu am folosit broccoli si morcovi, impreuna cu niste masline fara samburi. Morcovii si buchetelele de broccoli se curata, se spala si se fierb cu putina sare (morcovii se fierb mai greu decat broccoli-ul, asa ca ori fierbeti separat legumele, ori puneti mai intai morcovii si abia apoi broccoli-ul). Eu am taiat fiecare morcov in cate 3-6 betisoare pe care le-am mai taiat pe fiecare in cate 3-4 bucati.

Cand legumele s-au fiert, se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca putin.

Daca maslinele sunt intregi le puteti felia, iar sunca trebuie sa o taiati fasii sau cubulete, eu am taiat-o cubulete.

Pentru aluatul de “chec” se pun intr-un vas de mixer cele 4 oua, laptele, uleiul, 1 praf de sare si putina nucsoara rasa (o puteti ignora daca nu aveti in casa). Faina se amesteca cu praful de copt, apoi se incorporeaza treptat in amestecul lichid de oua (se bate cu mixerul nu e neaparat cu telul sau cu lingura).

Pentru a termina, trebuie sa amestecam aluatul cu legumele si sunca, folositi un castron mare (sau chiar vasul de mixer daca este suficient de incapator) si asigurati-va ca ati amestecat foarte bine ingredientele, ca sunt distribuite uniform si sunt acoperite de aluat.

Cum coacem un chec aperitiv

Dupa cum se poate observa si in poze eu am facut 2 checuri aperitiv pentru ca am folosit cantitati duble fata de cele mentionate in lista de ingrediente, si desi am tavi de sticla care se pot folosi doar unse cu ulei, am ales sa tapetez fiecare tava cu hartie de copt pentru ca asa este 100% sigur ca nu se rupe checul atunci cand il scoatem din tava.

Asadar intr-o tava pentru chec sau pentru cozonac, tapetata cu hartie de copt, se toarna compozitia pentru chec aperitiv, se aranjeaza cat de cat uniform legumele, si se coace la 180 grade Celsius pentru 35-40 minute.

Cum servim un chec aperitiv?

Preparatul trebuie lasat sa se raceasca complet inainte de a fi scos din tava si a fi taiat, si este bine sa folositi un cutit bine ascutit atunci cand taiati checul aperitiv.

Dintr-un chec puteti taia 10-12 felii care pot fi servite reci de la frigider sau la temperatura camerei, se pot servi simple sau cu muraturi ori ketchup.

Spor la gatit daca va hotarati sa incercati reteta 🙂

Galerie imagini