Menu

Brânzoaice prăjite

Branzoaice sarate prajite

Ingrediente pentru branzoaice prajite

  • Pentru Aluat
  • 500g făină
  • 10 g drojdie
  • 300ml apă
  • 1 lingură zahăr
  • un praf de sare
  • Pentru Umplutură
  • 200g brânză
  • 50g iaurt
  • 1 ou
  • 1 litru ulei pentru prăjit
4.3/5 - (18 votes)

În urmă cu ceva vreme am făcut și prezenatat aici o rețetă de Scovergi , iar acum este momentul să prezint și rețeta de brânzoaice, ea se bazează pe aluatul de scovergi care va fi umplut cu un amestec de brânză și ou.

Aluat de Branzoaice

Aluatul pentru scovergi folosit și la brânzoaice se prepară foarte simplu, amestecând într-un castron 500g de făină, 10g de drojdie amestecată cu 1 lingură de zahăr până se lichefiază, 1 praf de sare și 300ml de apă călduță. Ingredientele se amestecă bine până când se obține un aluat cam de consistența plastilinei. Aluatul se lasă în castron la crescut cam o jumătate de oră. Aveți grijă și puneți castronul într-un loc ferit de frig și curent, pentru că în caz contrar aluatul va creste intr-un ritm lent si va dura mai mult pana este gata.

Umplutura de Branzoaice

Într-un castron se pregătește umplutura pentru brânzoaice. În primul rând brânza de sfărâmă cu ajutorul unei furculițe, sau se dă pe răzătoarea mare. Peste brânza mărunțită se adaugă 1 ou și 50g de iaurt gras (1-2 linguri), apoi ingredientele se amestecă cu furculița până când se obține o pastă omogenă.

Prepararea Brânzoaicelor

Pentru a prăji brânzoaicele, puneți la încins într-o cratiță înaltă, aproximativ 1 litru de ulei, astfel încât adâncimea uleiului să fie cam 5-7 cm.

Cât timp uleiul se încinge , luați câte o bucată de aluat, de dimensiunea unui pumn, apoi frământați-o cu puțină făină și întindeți-o bine cu ajutorul unui sucitor, astfel încât să aibă dimensiunea cam cât 1/2 din o foaie A4. Puneți 2-3 lingurițe de umplutura spre partea centrală a uneia dintre jumătăți, și împăturiți aluatul pe din două, presând marginile cu degetul și apoi cu furculița ca în imagine.

Prăjiți în ulei fiecare brânzoaică pe ambele părți câte 1-2 minute, până când devin portocaliu-maronii.

Brânzoaicele se servesc atât reci cât și calde, și pot constitui un aperitiv la o petrecere, sau un mic dejun consistent, alături de un pahar de lapte bătut.

Galerie imagini

7 comentarii la “Brânzoaice prăjite”

  1. mda… au iesit bune, am mancat vreo 4 direct! dar nu stiu cum sa fac cu aluatul, ca atunci cand il las la crescut (acoperit) tot se usuca deasupra, face crusta

    1. Intradevar, asa cum a spus si Stefana, putina faina presarata deasupra, ajuta la intarzierea aparitiei crustei, insa este important sa nu lasi mult timp de la momentul in care aluatul a crescut pana cand este folosit.

      Pot sa iti spun din experienta ca acoperirea chiar si ermetica a aluatului nu ajuta la obtinerea unul aluat fara pojgjita daca a fost “uitat” la crescut, eu am patit cu aluatul framantat la masina de facut paine, care a format crusta chiar daca capacul era inchis (e adevarat ca nu am presarat faina deasupra).

  2. Daneeeeeeee pune un praf de faina deasupra si nu mai face pojghita ,e valabil la orice aluat de drojdeie,cozonc,placinte ,etc.
    Sa va vand un PONT !
    Multe gospodine se tem ca daca aluatul sta in frig, nu mai creste ! Na, sa vezi minune ardeleneasca ! Aluatul se facea din timpul zilei,chiar daca se mancau de-abia seara: deci aluatul bine plamadit se punea la crescut acoperit cu stergare . Cand era crescut gata de preparat , se ducea la frig, in pivnita sau in frigider,chiar si in ger afara , de se lasa cu totul, dar era interesant ca era ca o plasa lasata, cu zeci de fire atarnate de lighean.
    Cand ajungea la fundul vasului, se ducea din nou la caldura ,sa mai creasca iarasi.
    Si culmea ! Crestea la fel de bine ca si cand nu a dat de frig ,deloc.De-abia apoi se pregateau cu umplutura si se prajeau. Deseori se mai lasa si pe a 2-a zi la rece, apoi se aduceau iar la caldura sa cresca aluatul din nou. Trebuie doar sa stiti ca daca il lasati pe a 2-a zi, sa-l fainati deasupra sa nu faca pojghita. Se pot prepara si cu varza gata calita,de v-a ramas vreun rest nemancat, sau pur si simplu intinse si prajite ca niste lipii, fara umpluturi, dar care le adaugati dupa prajire,doar deasupra: smantana si usturoi, branza razuita si un praf de piper, ketchup picant ,zahar pudra etc.

    1. Stefana iti multumim mult atat pentru sfaturi cat si pentru ideile de umplere a aluatului si cu altceva decat branza, cred ca am sa incerc si eu cat de curand amantana cu usturoi si branza 🙂

      Este adevarat ca aluatul creste si la temperaturi scazute (stiu ca exista si retete de paine crescuta la frigider in decursul unui timp indelungat), eu atunci cand recomand in reteta pastrarea aluatului intr-un loc calduros in vederea cresterii, ma refer in principal la o crestere normala si relativ rapida a aluatului bazat pe drojdie. Am sa corectez insa reteta pentru ca pe viitor cititorii sa nu fie indusi in eroare.

      O seara frumoasa.

  3. Îmi place brânzoaicele făcute acasă cu brânză dulce. Şi este foarte gustoasă frumoasă şi foarte cremoasă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *