Menu

Tăiței de casă cu ou

Ingrediente pentru 1 castron mare de tăiței de casă cu ou aveți nevoie de:

  • 2 ouă
  • 200g făină
  • 1/2 linguriță de sare
5/5 - (2 votes)

Tăițeii de casă cu ou pierd din ce în ce mai mult teren în favoarea pastelor făinoase care se găsesc în comerț. Este drept că efortul preparării în casă a tăițeilor cu ou este mai mare, dar având în vedere faptul că aveți certitudinea ingredientelor proaspete, iar gustul este net superior produselor cumpărate, eu cred că merită ca din când în când să pregătiți și tăiței făcuți de mână în bucătăria voastră.

Pentru o ciorbă mare de 7-8 litri este suficient să faceți tăiței din 1 ou și 100g făină, plus un praf de sare; eu am făcut o cantitate dublă pentru că am preparat atât supă de pui cu tăiței cât și tăiței cu lapte :).

Cum se prepară aluatul pentru tăițeii de casă cu ou?

Pentru tăițeii de casă nu aveți nevoie de multe ingrediente doar ouă și făină, dacă nu vreți să folosiți cu ouă puteți utiliza apă pe post de lichid, se înlocuiește 1 ou cu 80-100 ml de apă.

Așadar pentru a prepara aluatul de tăiței puneți într-un castronel ouăle, bateți-le puțin cu furculița ca pentru omletă și adăugați făină, frământați bine până când toată făină este încorporată, apoi lăsați aluatul de tăiței să se odihnească 20-30 de minute, este bine să îl acoperiți cu un șervet curat pentru a nu se usca la suprafață.

Cum se întinde foaia de tăiței

Dacă ați făcut aluatul din 1 ou și 100g de făină, atunci tăiați coca în 2 bucăți aproximativ egale, dacă ați folosit 2 ouă și 200g de făină, atunci tăiați coca în 4 bucăți.

Fiecare bucată de aluat se întinde într-o foaie subțire folosind o vergea sau un făcăleț, grosimea foilor de tăiței trebuie să fie cât mai mică, deoarece atunci când se fierb, tăițeii se mai umflă, iar cu cât foaia este mai subțire cu atât tăițeii for fi mai finuți.

Foile mele au avut grosimea lamei cuțitului meu de bucătărie (2-4mm), însă întinsul foii nu este o muncă ușoară și necesită destul efort.

Cum se taie foile de tăiței

Dacă nu aveți o mașină specială prin care să tăiați foile de tăiței, atunci trebuie să procedați la fel ca mine, în dulcele stil clasic… fiecare foaie se rulează strâns sub formă de sul, ca o clătită, apoi se taie fin în fâșii cât mai subțiri.

Tăițeii astfel tăiați se pun la uscat pe o cârpă curată sau pe o foaie mare de hârtie (puteți folosi hârtie de copt, coli A2 sau chiar o foaie de ziar în ultimă instanță). Tăițeii se lasă la uscat între 12 și 24 de ore până când nu mai există fâșii umede de tăiței, timpul de uscare depinde foarte mult de grosimea și lățimea tăițeilor.

La ce folosim tăițeii de casă?

Când tăițeii de casă sunt gata, întrebarea logică este “La ce îi folosim?”, ei bine tăițeii îi puteți utliliza la supe sau ciorbe, puteți prepara tăiței cu lapte (unul dintre deserturile mele favorite), sau puteți folosi tăițeii de casă pentru a prepara orice tip de rețetă de paste: tăiței carbonara, tăiței cu sos de brânză și ciuperci, tăiței cu sos de carne… pur și simplu amestecați tăițeii fierți 10-15 minute în apă cu sosul vostru favorit și obțineți niște paste delicioase.

Dacă aveți prea mulți tăiței și nu aveți la ce să îi folosiți, nu vă speriați tăițeii uscați îi puteți păstra multă vreme și îi puteți utiliza oricând aveți nevoie. Cel mai bine tăițeii se păstrează într-o sacoșă sau un săculeț de cârpă (preferabil bumbac).

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *