Menu

Crusta pentru placinte sarate

Ingrediente pentru 2 cruste de placinta

  • 250g unt
  • 300g faina
  • 4 linguri apa
  • putina sare
5/5 - (4 votes)

Iata reteta pe care eu o folosesc cel mai des atunci cand fac placinte sarate de tip quiche, sunt placinte cu crusta doar in partea inferioara, iar reteta o am din cartea lui Julia Child – The Art Of French Cooking, volumul 1 ( cel cu coperta rosie).

In ceea ce priveste ingredientele, acestea le avem de cele mai multe ori in casa: unt, faina, apa si putina sare; din cantitatile indicate veti obtine aluat suficient pentru a face crusta pentru doua placinte.

Cum facem crusta pentru placinte rotunde

Se ia untul de la frigider si se taie in cubulete mici folosind un cutit, cubuletele ar trebui sa aiba latura de aproximativ 1 cm.

In prima faza pentru amestecarea ingredientelor vom folosi degetele, nu podul palmei sau palma ca in cazul aluatului de paine sau cozonac, pentru ca daca folosim palma, caldura corpului de va transfera in amestec, si unutul de va topi prea repede.

Untul se pune intr-un castron unde se mai adauga faina, sarea si un praf de zahar. Ingredientele se farmiteaza si se amesteca usor cu degetele pana cand sunt bine amestecate sub forma de franjuri mici, si seamana cu niste bucati rase de branza sau cascaval.

Peste untul cu faina se adauga treptat 4 linguri de apa, amestecand aluatul tot cu degetele.

Se pun 2 linguri de faina pe blatul de bucatarie, peste ele se rastoarna amestecul de aluat, care apoi se framanta usor cu podul palmei 1-3 minute lana cand se omogenizeaza si obtineti o bila de aluat. Aluatul pentru crusta se infasoara in folie alimentara (sau se pune intr-o punga curata) si se da la frigider minim 1 ora.

Cum intindem aluatul pentru tarte si placinte sarate

Taiati 2 bucati de hartie de copt la dimensiunea formei in care doriti sa coaceti crusta , insa lasati un surplus de cca 3 centimetrii pe fiecare margine pentru peretii crustei.

1/2 din aluatul de crusta tinut la frigider se da prin faina, apoi se pune in centru primei hartii de copt si se intinde usor cu un sucitor pudrat usor cu faina. Intindeti aluatul pana cand toata hartia de copt este acoperita, daca in timpul intinderii aluatului acesta incepe sa se lipeasca de sucitor, mai presarati putina faina.

Hartia de copt cu aluatul se pune in forma de copt, asezandu-se si pe pereti. Apoi aluatul se da la congelator minim 1 ora inainte de a fi copt.

Crusta necoapta poate fi congelata chiar si 2 saptamani, deci o puteti face cu mult inainte sa aveti nevoie ti tarta sau placinta. Dacaintentionati sa tineti mai mult de cateva ore crusta in congelator, atunci infasurati-o in folie alimentara pentru a nu prinde miros de la alte alimente congelate sau de la congelator pur si simplu.

Cum coacem crusta pentru tarte si placinte sarate

Pentru cei care nu stiu, in timpul coacerii este posibil ca peretii crustei sa “cada in interior” (mai ales daca crusta nu a fost congelata), iar mijlocul este posibil sa se umfle. Pentru a evita ambele situatii, este util sa punem ceva relativ greu peste crusta, profesionistii folosesc niste bilute din piatra insa eu pun deasupra crustei niste hartie de copt (cea de-a doua foaie taiata la pasul anterior), iar deasupra pun fie boabe de fasole, fie boabe de porumb de floricele astfel incat sa fie mentinuta forma crustei. Puteti sa nu puneti nimic deasupra daca nu aveti, si daca aluatul a fost congelat, sunt sanse mari sa isi mentina forma in timpul coacerii.

Daca aveti o forma de metal, atunci preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius, insa daca forma este din sticla atunci nu faceti acest lucru, pentru ca riscati ca aceasta sa se sparga daca o bagati de la congelator direct in cuptorul incins.

Forma cu crusta congelata se baga la cuptor, apoi acesta se porneste la 180-200 grade Celsius, unde crusta se coace pentru 10 minute, pana cand marginile incep sa se retraga usor. Daca ati pus fasole deasupra, atunci scoateti-o si mai bagati crusta la cuptor pentru cca. 5 minute.

Acum crusta este gata, si poate fi umpluta cu orice doriti sa coaceti in ea, puteti folosi umpluturi pentru placinte sarate, dar si umplutura de fructe sau crema dulce pentru placinte dulci, pentru ca aceasta crusta nu este nici dulce nici sarata, deci nu va influenta gustul, este insa bine sa va uitati si la reteta pentru aluat de placinte dulci daca vreti sa faceti placinta pentru desert.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *